[少年監獄] 感受沙咀

1001 回覆
934 Like 10 Dislike
「唉屌,都係我唔好啦,無教清楚你地點移碟,喂你笑咩啊,你移得好好咩?」

鷲sir發話比阿壯,我同阿壯亦回了句sorry sir.氣氛也漸漸拉回嚴肅和正常.

「好啦,再睇多次啊,我唔係教你地打拳啊,移碟姐係要攤開個手,左手前,右手後,四個手指咬入成90度,兩個手掌既距離要啱啱好同個碟一樣.之後就係收返個手,記住呢個動作要連貫同快,Daivd hold住比佢地望真D,啊你又笑同學啦你,衰鬼」
鷲sir講解完後就笑住抽擊左Daivd一下.而Daivd亦笑住緊sorry sir 返去.

「好啦,拳擊手咪再打拳啦」

屌,我立即應左句「Sorry sir !」

「哈哈,好啦,全部同我收返個手再黎過.」
「移碟 !」

「移碟 !」

我地聽從指示快速做了二下移碟.

「拳擊手」鷲sir嗌

哇屌,又叫緊我

我立即回話「Yes sir !」

「好啦唔使企起身,移碟!」

我立刻做出個標準移碟動作.

「移碟 !」

再黎 !

「嗯,做的唔錯啊,咪比我見到你再打拳啦」

「Yes sir ,Thank you sir」

我瞬即回了個應機combo

「好啦全部同我聽住!宜家開始食飯!」

跟住大鵬開始嗌起,我地呢枱新人亦都加入聲浪中

「Good Evening sir Thank you sir ! !」

「好,開飯!」

「Yes sir !」

全部枱既同學開始食飯,我望住David開始郁,我先郁,然後就真的開始食飯了

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
但係, 你真的以為這是個可以放鬆的時刻嗎?
「喂喂喂,你地呢枱同我停低 .」
鷲sir 行埋黎敲了敲我地既枱面.

我放下的心立即懸了起來,我立即望向David.

只見他快速地吐出了口中咀嚼既食物塊在碟上,然後坐直了身.

屌,我立即照住David般做,吐出了咬緊既豬肉塊

不過醒目既人,有幾多個?

「喂喂喂,咪撚再食啊! 阿sir叫得你地呢枱既,就要全部即刻收皮,口入面有野就吐返出黎,然後坐定個身 ! 你係唔係好撚中意食啊!」

今次到阿壯奶野,佢被鷲sir狠狠地抽擊了一下後腦.

但好彩阿壯都不忘回句「Sorry sir 」
留名 一開頭睇到我自己都驚驚地
「下次記住啦,呢枱繼續食飯.」
鷲sir又敲了敲枱面.

我地便繼續食飯了.

食了一陣

「呢枱停低 .」
鷲sir又敲了敲我地枱面.

仆你個街又黎.我心諗

我地立即停下動作,坐直,今次全部人都識做.

「嗯,好, 繼續食飯.」說罷鷲sir又行開了.

我地又回了一句.

但我地係心中早已屌爆了他的全家上下.

繼續食飯

但突然間,今次唔係敲枱了.
講台上的阿sir突然超級大聲地嗌道

「全部同我停,企曬起身 !」

呢句嚴肅得黎又聽得出緊張.

我地全部人亦立即停止動作,開始企起身.

而其他的阿sir包括鷲sir,都神色緊張,莫名地動作快速叫我地快D起身.

然後,不約而同的,飯堂里的全部柳記都帶上了他們系在腰間上的懲教logo帽.

「喂咪撚郁啊,殺到啊 !」

「咪郁啊 ! 全部同我抬高頭 ! 眼望前 ! 腰挺直 ! 手夾大脾 ! 」

「眼望前啊!」

各種不同的命令由唔同既柳記口中嗌出.

殺到係咩? 真係咁得人驚?

跟住飯堂既門口,門打開了
「好啦,呢個就係移碟,宜家全部起身我地再試多次」

「Yes sir!」我地全部隨即起身,預備重新排練一次頭先既動作

但我已經心諗 :WTF? 屌我睇唔清wor, 移碟係向對面出拳再收返?

但我又唔敢問,唯有硬著頭皮上.

「黎了wor,預備,同我坐~~~低!!」

我地隨即一起坐低左,但對面有2個同學似乎不一致,速度不夠快.

「at sure」鷲sir說道.

但得David一個企左起身

「at sure姐係你做錯左,聽到呢個口令就要還原返頭先,姐係未做錯之前既動作,再黎多次,at sure」

(呢到我想帶返個頭盔,我係入面聽落既發音就係at sure ,但係我查唔到亦都真係唔肯定係唔係寫 at sure ,歡迎大家幫手指正,我用住at sure先)

我地全部企返起身.

ensure...柳記唔撚識英文係咁上下
成個故形容得好準確...由其是踢竇反包皮個下
between...David係醫院唔係話佢棕色衫...YP仔點會落二倉
一個身穿綠色制服,膊頭繡有2個階磚樣式的牌,頭帶帽,神色嚴肅到好似個黑社會大佬般(因為他身後面左右仲跟住左2個柳記)的柳記踏入了飯堂, 而講台的那個阿sir亦蠢蠢欲動般企左係個大佬柳記不遠的前方.

然後個大佬柳記停低左,空氣中的嚴肅亦加深了一層.

好似窒息一般,我們都保持緊張,站直了身.甚至我連眼球都不敢動,直勾勾地望住前方.

但意外的是, 講台的那個阿sir開始有動靜.

他步操了 !
無錯, 佢走著標準的步操步伐,操到了大佬柳記的面前.

然後一下響亮的揼地聲煞停了自己,右手行了一個禮後,便大聲嗌出

「Good evening sir , 飯堂人數三十 all correct  sir !」

之後企起一邊既鷲sir發聲

「總主任巡視 , 有要求投訴舉手!」

「Good evening sir !」

今次到我們回應了.

「嗯好, 繼續食飯.」總主任放了話後,鷲sir發話

「飯堂既人聽住! 全部同我坐 ~~低 !!」

「對腳! 對腳 !」

「移碟!」

「繼續食飯 !」

「good evening sir thank you sir !」

飯堂又恢復了開飯的一幕,但空氣中仍然飄著一絲緊張.因為總主任仍然係到.
之後食完飯,我地操返出二倉既空地,而這時亦開始分房同食半塊厚方包加飲一杯奶.

(如果你胃口唔大,可能呢個都會讓你覺得好巴)

「全部踎低 , 宜家開始派包奶.」

打奶同派包既同學亦已經就位.我地要踎住行過去排隊,拎玩包奶後再回歸原位.
(其實呢個過程都需時,加上要踎住行,我都覺得幾巴下)

到最後終於開始食包飲奶了.
而呢到又係一個全新的牌頭(規矩).

「好啦,宜家開始check包 !新人望住前面D師兄點做你就點做」

「Yes sir 」
前排的人開始用左手舉起個包,而右手則繼續拎住杯奶.

「舉包既手勢同我留意啊,要用左手既食指同手指公拎住個包既中間,個包既角位就對返前面.」

「開始食包 ! 」

「Yes sir  ! 」

縱使個肚啱啱食完晚飯(順帶一提,晚飯係無逼到你一定要食曬),但個包係呢個情況,不能不食.

我地吞完包後,等待鷲sir 既指示.

等待既途中,身旁的阿壯不禁細聲抱怨道

「仆街啦,我好憎飲奶......」

「開奶 !」鷲sir開始發令
Live
Live btw細細個操都係聽到叫at sure

「Yes sir!」我地全部隨即起身,預備重新排練一次頭先既動作

但我已經心諗 :WTF? 屌我睇唔清wor, 移碟係向對面出拳再收返?

我地隨即一起坐低左,但對面有2個同學似乎不一致,速度不夠快.

「at sure姐係你做錯左,聽到呢個口令就要還原返頭先,姐係未做錯之前既動作,再黎多次,at sure」

(呢到我想帶返個頭盔,我係入面聽落既發音就係at sure ,但係我查唔到亦都真係唔肯定係唔係寫 at sure ,歡迎大家幫手指正,我用住at sure先)

我地全部企返起身.

between...David係醫院唔係話佢棕色衫...YP仔點會落二倉

多謝曬,諗左好耐都諗唔到我又費事卡係到,之後會改返

david既問題之後會解畫,星期日就知
Live
開奶!?
我見到前方既David打開了茶麥既蓋.我亦照做.

(茶麥姐係一個size大過拳頭既膠杯,附送一個茶麥蓋)

「2分鐘比你地清曬佢,開始 !」

「Yes sir 」

首先係開始飲奶前,我要提醒句,杯奶既容量大概係600-700ml左右,而且個溫度係好撚熱.

忍受住個熱度同杯奶既飽漲,我有幸在2分鐘前飲曬杯奶,但舌頭早已被燙到苦不堪言.

「仲有 10秒, 9 , 8 , 3 , 2 , 1 」

「1 , 1 , 1 , 1 , 1,好夠鐘,全部停 ! 開始check 茶麥 !」
倒數呢到鷲sir又玩左下野

我側眼一望,全部人都停下了動作,但都仲有好多新人飲唔曬,包括阿壯手中的半杯奶.

我地全部企返起身.

仲有唔知係咪年代唔同...
無左搣橙皮一條過...仲要砌返個橙型出來比柳記check
十年前如果斷橙皮要食左啲橙皮.......

我地全部企返起身.

壁屋對橙無要求
萬幸啊
「開始check 茶麥 !  David你打數,新人都同我留心個check 麥動作啊 ! 」

「Yes sir thank you sir  !  」

「1 ! 」

原來打數既意思係換打數既果個人發出指令.

而david嗌出既呢個 "1",就讓所有人都舉起了茶麥和茶麥蓋於頭頂的上方.

「2 !」

全部人都用左手拎住個茶麥蓋,然後拎遠離個茶麥.獨留個茶麥仍然在頭頂上.

「3 !」
David竟然將個茶麥反轉左!!

屌啊!? 入面仲有D奶剩既wor

我遲疑左一陣,但都跟住做, 於是我茶麥內,幾滴殘留的奶水滴在了我的頭上.
但並不是所有人,都飲得曬杯奶,由其係我身旁阿壯頭頂上既半杯奶,仍然懸空著,而阿壯亦都猶疑住是否要反轉茶麥.

但,有得唔跟咩?

「喂 ! 你地係唔係聽唔到打數咩 ! 倒啦仆街 !」
鷲sir喝罵著未倒奶既其餘人.

「Yes sir !」

阿壯雖然應左機,但果半杯奶,始終未能反轉.

「係唔係要我等你地啊 !」
鷲sir開始行埋黎.時間並不寬鬆.

瀝瀝幾聲,其餘未飲曬奶既新人已經倒在了自己的頭上.

阿壯仍然在掙扎.
lm

我地全部企返起身.

壁屋對橙無要求
萬幸啊

可能而家無...十年前係有的...每日都有人食橙連皮...
留名支持
「阿壯,撐埋佢啦 ! 」我忍不住發出細聲催促阿壯,因為後果我不敢諗,亦唔敢望.

「屌....」阿壯好細聲緊屌左句,便反轉左茶麥.

熱既奶水嘩啦啦啦地撒在阿壯的頭上,並且流了不少身上..

我係阿壯眼中睇到好多情緒.

佢委屈,佢好想喊,佢不甘,佢覺得憤怒.

但佢同我都明白,反抗係一種妄想.

我投去一個"堅持住啊"既眼神,叫佢忍住

幸好的是,鷲sir都無繼續搞落去.

「下次記得飲曬D奶啦,宜家全部人返倉訓教! 記得洗埋個茶麥刷乾淨D啊 ! 聽早我check倉check到有人茶麥唔乾淨, 你地就知味道!」

「Yes sir !」

總算,一個夜晚有得落幕.

但身心早已疲累不堪.
好啦,我地星期日再見啦

多謝支持!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞