[少年監獄] 感受沙咀

1001 回覆
934 Like 10 Dislike
公關技巧唔錯
想爛尾?

Sorry sir

宜家出
總算,我地捱到了回倉的夜晚

回到倉後,先做既第一件事,就係洗茶麥

因為鷲sir話到明聽朝會check

洗完後,我開始環視倉內的環境

首先改變既係床變左碌架床,但上鋪唔訓,只訓下鋪,床架上微微既銅黃鏽痕,透露了這些床的歷史

沒有可以讓你安枕入睡既床褥,取而代之的係一塊木板

而我個倉內有6人,好彩阿壯仲係到

洗完茶麥後,我回到床邊

而佢則忙於沖洗身上的奶跡

洗完後佢邊抹身邊行過黎

「屌真係好撚on9...」他不禁抱怨道

「係嫁,呢到就係緊撚巴嫁啦,歡迎黎到二倉」

這時在旁的一個同David同樣膚色既同學應了話

他的個子比較矮,但稍寬的肩膀同帶著笑意既面容,讓人覺得放心
「歡迎d咩啊唉,聽日仲要飲..」阿壯回應

「忍忍佢,一口氣飲曬就得嫁啦,聽日沖涼既時候有得換衫,你宜家除左個奶左野既外套著住底衫先啦」

佢比出既回應十分對路,看來他好熟悉二倉。

「唔該曬啊..係啦,點稱呼啊?」阿壯問道

「哎稱呼d咩姐,叫我山猴啦」

山猴!? 呢個朵真係得意

但佢個身型我覺得似猩猩多d

「鷲sir交待左我要教你地摺被同擺位啊,你地等陣一齊黎學啦,係wor你地衰d咩入黎嫁」

之後又到吹水時間。

(期間出面有同學拎左水桶過黎倉門前面擺低左,如果要飲水就自己倒落茶麥到飲)
追到live
Live
Live
原來山猴兄係個黑手,呢次係佢既第二打。(有另一種說法好似叫梘,第二梘咁講)
所以佢先咁熟呢到既牌頭,重點係佢仲要係排版(幫當更阿sir打理雜務既位置,類似皇帝身邊既紅人咁)。

佢一邊講呢到既其他規矩,一邊教我地跟住佢摺被。

果陣我係點摺既就真係唔記得啦,但我記得我領悟得唔錯,好快就摺到個型出黎

「咦,衡仔ok wor,第一次摺,摺到咁算唔錯,阿壯你學下人啦,睇下你摺出黎既果舊屎」

山猴兄稱讚道

「唉屌,衡仔幫我摺埋佢啦 !」

阿壯說笑般拋個波比我

「屌你啦,我又幾時跟左你啊」

我地玩耍互錘了幾拳,放鬆地嬉笑

這個一刻真係變得好珍貴,甚至讓人覺得好奢侈。

(雖然我地最後都一齊搞掂左阿壯果份)

但問題黎了,宜家摺完被,等陣點訓呢?
11月中的天氣,明顯涼得會讓人夜晚發震,無得唔冚被,除非你想凍親病,但病左既下場會點? 山猴話最好唔好試。

我諗起今日個訓撚醒左既藍精靈,心中仍覺後怕

「拿,你地可以學我既,我地有3張毯,你可以摺定一張毯擺係床底,然後冚2張,咁聽朝就唔使咁騰雞,不過你地新人,鷲sir應該會比走棧既」山猴教道

(入面訓教冚既被,亦稱之為毯)

應該?  ! 睇黎呢層始終有d變數係到

我害怕個結果,於是問道

「如果聽朝折唔切會點嫁?」

「找數咯屌,鷲sir d 雞翼好撚巴嫁」

雖然我唔知乜鳩係雞翼,但想象會係鷲sir做既,都已經讓人不寒而慄。

我倆依照了山猴的忠告,今晚冚2張,然後將一張已經摺好左既毯推入床底。
臨訓前,我地仲要學埋locker既擺位。

因為倉內仲有一個幾大既locker櫃,每個locker其實只是一個格仔,沒有門,而locker入面既物品,包括你個牙刷,牙膏,書本,信件,毛巾,黃簿仔(一本名為“在囚人士需知”既細簿仔,入面全部廢話)都有一套嚴格既擺放規則,如果你唔跟住擺,就會遭殃

山猴兄又教多左一件事

我地照住山猴既樣板,擺好了各自既物品位置。

「宜家熄燈啦!全部同我上床訓教 ! 」

頭頂上被安全罩罩住既燈泡隨即熄滅。

終於,唯一一個可以係二倉放鬆的時刻來到了。

山猴訓係我隔離床,我倆訓在床上,各自的心緒亦各有不同

但我其實訓唔著,我又點會訓得著。
「係唔係訓唔著啊?」隔離既山猴問道

我轉過身,望住佢,點了點頭。

「正常既,岩岩入黎係緊嫁啦,我果陣都係,傾傾下計就訓到嫁啦」

「你好好人」我不禁說道

山猴既真誠,讓我覺得佢真係唔似壞人

「哎,男人老狗,唔好講肉麻野啦,今日望到你,我一睇就知你白手啦,你衰咩入黎嫁?」

山猴笑了笑,問道

我又重複說了自己的罪比佢聽

「哇,咁on9既,你又係蠢既,明顯d差佬跑數,砌鳩你生豬肉啦」

每個人聽完既反應都一樣,我無回到話,因為我自己知道,我自己“蠢”先係成件事既重點。

「咁個官判左你咩報告? 啊sorry啊你唔好喊啦,呢到要撐住嫁,衡仔。」
「無事..」我抹去眼角泛起的淚,補充道

「呃,好似係心理,教導所同勞教中心報告」

「咦?! 」山猴似乎發現d咩

「做咩啊?」

佢無應機

「喂你唔好嚇我wor,做咩啊?」

「噢無,我突然發左發呆姐,係wor有無人同你講呢到大致上既牌頭啊」

「未啊,不過唔好惹到鷲sir我就知既」

「哈哈,呢個係一定嫁啦,惡魔更既魔王,二倉大佬黎嫁」

山猴開始徐徐說出這個二倉的全貌
巴打寫場景寫得好仔細,好有想像空間
山猴係咪奸架
首先二倉係用黎安置判刑前等報告既我地呢d囚犯,呢到既阿sir有分左更同右更,包含鷲sir在內的右更,我地圍內稱之為惡魔更,而左更就稱之為天使更,點解咁講? 因為一邊天堂,一邊地獄咯

二倉呢到亦講求步操的,尤其係惡魔更,操得嚴好多,操得唔好又要找數,找數既樣式更係千奇百怪

所以,練操既時候要比心機,果d數你唔會想找

係右更既時候,唔好講左更野,左更既時候唔好講返右更野,報牌仔既時候揼心口要好大聲,秘訣係咩,醫院既阿sir好好人,指模房人千奇唔好惹,有d咩一扯到或者燒你個number,立即sorry sir先,越大聲越好,飲奶如果飲唔曬,其實我地有幾個人好中意飲奶,試試同佢地私下倒d過去(btw呢個難度同風險有d大)..........

等等等等…….數之不盡既牌頭,講不完既各種規矩,我再講落去,個故就變“感受壁屋”嫁啦

所以
Live

練錦鴻呢個重炮黎

呢個出曬名仆街黎

練官其實幾好,唔好聽人講,上庭聽下佢判案啦,好有人情味

睇邊d case啦。
如果係社運case,佢唔算太釘。
但如果係DD,佢就一定係全港天字第一號釘官。

聽講佢個女就係比毒品害死,所以一向判毒品案都好重

有冇練官個女單新聞,從來未睇過,Google 都冇資料

無查證過呀,都係聽返黎

咁應該流料啦

堅嘅,喺當年旺角道123樓食fing頭出事嘅
所以,我總結了果晚山猴既好意

整理左一份時間表出黎,準確時間唔知,因為無鐘

亦都歡迎最近入過去既巴打update😂

.

.

.

首先

早上

醒來,然後摺毯

整理倉務(locker d擺位同衫),值日(輪流做)要洗埋廁所同洗手盆,汁曬倉內的垃圾

.

.

大約一個鐘後,夜更阿sir交更,左或者右更既阿sir就會返黎踢倉,check曬頭先你預備既野

.

.

早餐時間

.

.

分配工作時間,無分配到既就留係二倉練步操

.

.

中午

午餐係食妹同一塊包(妹姐係粥)

呢個時候亦係轉更既時候

.

.

沖涼

.

.

下午

分配工作時間,無分配到既就留係二倉練步操(ps :這裡就係天使同惡魔最大分別既時候)

.

.

夜晚

晚餐時間

.

.

飲包奶同分房時間

夜更阿sir接更

.

.

入倉後

大約有1個半至2個鐘時間空檔,然後會熄燈

熄燈後,夜更阿sir會強逼返床訓教,大概半個鐘巡一次房

.

.

.

這就是一個二倉的日常

一個二倉的一天
不知幾時,山猴已經呼呼大睡

疲累襲擊了我,我亦不支入睡

預備開始,在二倉生存下去
加速[black] [/black]
天色漸亮,二倉的黎明亦開始升起。

「噹噹噹噹噹......」

夜更阿sir一路行,一路用鑰匙環敲打鐵窗既鐵通叫醒我們

「good morning sir 」其他倉房開始傳來聲響

我們緩緩醒來,依照昨晚既記憶,同山猴既催促,我地全部企曬係床邊

「二倉」

「yes sir」雖然無乜精神,但我地都照應

「二倉 !」夜更sir加大了聲量

「yes sir !」我地亦加大音浪還擊

「開始整理毯席!」

「yes sir !」

例行的招呼打完後,我地開始進入作戰狀態
之前葉繼歡投訴俾柳記毆打過,巴打覺得係咪真人其事?但又話成人倉唔會打嘅?
洗面,中意刷牙既刷埋佢,開大既去開,但最重要既都係摺毯同擺位。

雖然時間有大概45-60分鐘,但摺毯已經會曬好多時間,如果唔係老手,你好難做到好似山猴份毯一樣緊完美。

但你心中又十分清楚,如果唔想比人找麻煩,做到完美才是上策。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞