日本鐵道消息及旅遊情報交流區(58)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
以後こまち只連青森車
はやぶさ札幌就專連函館
上層 3+3 有得揀都唔想坐啦,服務 Green 或者 Gran 唔就手;下層又唔會整個室呢啲特色嘢
台灣新幹線起到宜蘭、啱啱好可以駁與那國島
其實都未必,日頭有啲班次去到大崎就會停
早繁車做完就會係大崎入第二條線番廠
就算咁好彩搭中大崎車
搭番第二班車就得
以依家新函館嘅條件嚟講
迷你新幹線直通東京一定會喺札幌車尾先解到結

第一新函館去札幌嘅路軌向北,而函館係向南
加埋一出站就係隧道
冇空間俾車調頭,亦都唔符合常理

第二如果格硬為咗配合秋田個位擺頭
原本往北嘅路軌就要起條迴轉半徑勁大+極斜嘅高架路軌調頭返函館
唔係就會將新函館變調車場咁褪嚟褪去
又會阻住hayabusa開出

首先我唔覺得會函館直通東京,係都直通札幌
函館兩抽唔同方向就只可以擺札幌方向嘅車尾
札幌就順住方向車頭車尾都ok

如果真係擺車尾,而又真係札幌速達增結函館迷你
咁又要擴建盛岡以北月台到17卡
而函館迷你嘅car number又唔知點排好
e5東京車頭係1號車
咁函館迷你叫增1-7?

綜合成件事,都係直通札幌比東京更合理
真係函館直通札幌,應該會獨行而唔會搞增結
一來增結意義在於解決東京-大宮塞車,但北海道新幹線班次本身就疏到爆
二來增結又會加長東京-札幌全程時間
三來又可以彈性開加班車,甚至可以做到快慢車分流,直達東京班次唔使停八雲、俱知安呢d小站
如果係咁就簡單好多
一出隧道就整條渡線駁去在來線月台
就唔使隔硬係新幹線嗰邊調嚟調去

其實函館要直通東京都唔係話冇辦法嘅
但前提係jr北願意俾道南鐵道過路費
改喺木古內增解結
同時木古內如果可以擴建埋側邊嘅貨物線做月台就方便好多
好認同你嘅講法,如果迷你新幹線由札幌去函館,根本冇需要併結。
北海道新幹線一個鐘有兩三班車都可能夠。
唔會用木古內駁啦
嗰段線形差 條路又長
木古內去到函館40幾km
隨時慢過依家
3. 俱知安站細但旅遊同區域價值高,要補償埋在來線;呢個講法整體問題在細站本身班次應該已經諗住疏,疏極都要畀埋新八雲站一程過,結果只會係加班畀佢哋,唔會慳咗好多
到時都應該會有速達版はやふさ同幾班停細站嘅版本
就好青森段はやふさ,都會選擇性停細站

不過東京-札幌應該係大餅,點都要整速達版
加上俱知安旅遊偏向冬季,大可以安排部分班次雪季加停
估計呢d細站可能每2-3班會有1班停
因鐵仲有まりも、ちとせ、そらち、おおとり呢個舊車名可以用
大減班
https://2nd-train.net/topics/article/30674/
サロベツ1号本身キハ261-5000撞鹿, 後備キハ261-0壞埋, 結果搵キハ54行變臨時快速
都真當黑喇
今次又有冇cut走班普通?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞