日本鐵道消息及旅遊情報交流區(58)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
其實主要都係因為運天然資源同拓荒,北海道大部份鐵路都係咁
而喺人口嚴重老化同人口一極集中嘅情況下,d local線咪搞到咁
當然以前係咪好搵得又唔係條條係,起碼都有定期通勤通學人口嘅…
好多煤礦
竟然係1001
以為會用37拉添
除左飛機人口都有分別
以前唔會個個都出大城市工作
好多都會留返喺自己地方做野
但依家後生好多都會自然流向大城市發展
結果D鄉下地方咪人口劇減
因鐵就係最大受害者
撞正七八十年代高速公路化,自動車化更令用鐵路的人少左
最典型係東仔山田線輸哂比106高速巴士
因鐵好多鄉下線客量同民營化前比跌左7成
東北,山陰,和歌山都跌左一半
以前RUN鐵路成本無依家咁貴
人工平 延誤係必然 炒車死人由鳩佢
官辦無限金錢
結果国鉄咪引爆左場国鉄暴動出嚟
好似之前都入過次
最後咪玩到要解體
應該係以前當鐵路係好似公路咁嘅基建,根本冇預收支平衡,唔係當盤生意咁做
到泡沫爆破,政府要量入為出,先發覺之前太大花筒,但太多陋習搞唔掂,於是索性公司化,用市場經濟方式去控制返成本同開源
之前入埋JR個橫濱
連湘南台都入過,相鉄全線都走勻曬
https://youtu.be/s_w7ZLXAsLw
有冇入JR橫濱嘅detail?

有無巴打會開住前面展望嚟做嘢,聽聲都覺得好爽
以前讀大學温書會
今年冇得去,唯有開住前面展望做assignment
睇因鐵雪地飛馳係爽的
有時會開youtube睇live mon住複複線
https://www.saga-s.co.jp/articles/-/603463
明明武雄市有新幹線站都唔支持起full規格?
長崎本線變3sec=加價
聽住スーパーおき做嘢一流,KIHA187
反而聽走行音多,尤其係屋企人睇cctvb嘅時候,FF自己去左日本搭車
好想知司機夜晚開車點睇路
真係漆黑一片乜都睇唔到
D彎位、速度限制應該記哂入腦?
https://www.youtube.com/watch?v=rogSxaee5C8&ab_channel=gankun3400
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞