日本鐵道消息及旅遊情報交流區(58)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
H5 2.0
通到札幌點都要去換新車架啦
咪跟E6個防撞標準整架フル規格車
好耐無留名
btw 新版電車go真係
除咗nds 嗰隻電車go 外其他都未試過有原裝車內放送
唔知係咪因為隻game SE outsource 俾音樂館整先咁,仲要係難得嘅真實距離
等緊音樂館出山
無乜可能啦,音樂館幫JR整訓練模擬器同月台閘門仲好搵過出game
PSP 音樂館岀過隻京成京急淺草線好正

只可惜嗰陣時淨係買咗電車Go
はやぶさ‧こまち
東京>札幌
5+5+7 両編成
東京出發
到盛岡同こまち解結
到新函館北斗解結
再同由函館來的列車併結去札幌
不過一有咩delay 就
北斗邊有咁多月台解完又併
同埋又拖長東京札幌時間
最簡單就係起多兩個月台變島式

東京到新函館北斗終點站
然後同月台轉乘 函館去札幌
如果三線軌條 mini形式
好似こまち喺大曲咁switchback
由北斗入函館本線入函館得唔得

東京出發嘅就一啲入函館 其他直上札幌
函館出發就switchback落東京/上札幌

咁就唔使再轉liner
再cut多啲時間
其實值唔值得為左函館市快10分鐘搞咁多野
如果函館市自己肯貨金嘅話都話可能成事
唔肯嘅話真係而乜可能發生
所以就睇函館決心有幾大

反正到全通嗰時 盛岡以北會再快
轉車嗰10分鐘就唔係咁重要
札幌<>函館應該可以獨立編成唔駛同東京<>札幌班次拼結
要拼結都係應該同去新青森/盛岡班次(如果有)做
東京札幌咪冇左直通
函館市應該會肯,反正果80億yen你都要養第三部門,轉三線軌就可以繼續要因鐵做函館-北斗段
我都有咁諗過不如搵而家冇同こまち併結的はやぶさ班次去做,然後盛岡/新青森解結去北斗再switchback落函館
咁會食咗青函啲time slot喎
改做同月台轉乘Hakodate liner
在來線改波口位做一線スルー提速
已經好好多
可以咁樣分三種型態既
~札幌<>函館 (呢個直通)
~東京<>新函館北斗(解/拼)<>札幌/<>函館
~東京<>新青森(總站+解/拼)<>函館 (即係白鳥+はやぷさ),或者索性唔拼解直接做新幹線版白鳥算
得返七飯~新函館北斗單線,Y形波口已經喺新函館北斗對開,其實無咩特別好改
或者簡單d 東京->札幌 同 札幌-> 函館 同時到
札幌 -> 東京 同 函館 -> 札幌 同時到
然後比乘客跨月台轉車,咁樣應該最慳水慳力

函館<->札幌就做慢車,停曬八雲、長萬部、俱知安呢d
東京<->札幌就做快車,只停新小樽(或者加埋長萬部比人轉去室蘭本線)
順便可以解決埋北海道新幹線班次太疏,但又卡住青函呢個問題
體質改善完玩多廿年都重得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞