日本鐵道消息及旅遊情報交流區(58)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
睇下搭得慣唔慣啫
今日男朋友先同我講話香港地鐵路線圖勁難睇
做鐵膠做左咁耐從來冇嘗試理解過東京地鐵網絡同用車
淨係知銀座線去到上野, D車最靚(住過幾次上野酒店搭得多), 紅色多啦A夢係Metro, JTREC出品又震又嘈既cheap車係都營
社長同個車手都變埋ネタ
香港已經算簡單啦喎
東京メトロ我最鍾意丸之內線架2000系,好有倫敦地鐵feel

個人都係比較熟悉JR東日本啲通勤車,新幹線同關東地方嘅私鉄
似S7 S8 stock
london underground 係得S7 S8係新淨同坐得舒服
車頂高過其他車兼且無咁窄
我反而係因為メトロ先開始認識日鐵
我係因為新幹線先知日鐵係咩
youtube睇下睇下就長知識
認真metro既話題相當少
反正關東大手私鐵既話題就多
但重點係我當年只係一個小學雞 日文又唔識
YTube又少人提
https://youtu.be/-6sYfr00urE

講得幾詳細
雖然上星期呢度先傾完但我覺得值得一睇
個人少抗拒理解東京啲地鐵
因為啲站大多數都好細好窄同要行樓梯
唔會想搭
咁JR東日本又真係cover到大多數景點嘅,剩係東京去新宿已經可以搭我個ac名
咁返工時間咪人踩人
想問難個位係邊?
我估可能尖沙咀+尖東+黃埔堆埋一齊比較亂?
香港應該得輕鐵路線圖先算得上亂
所以就係慣唔慣嘅問題
你日日都望住同一個路線圖 搭同一堆線
自自然然就會記得點轉車
同埋仲有係漢字問題
雖然大家漢字基本上都係通嘅
但係好多都唔係平時會見到嘅字
所以都會難入腦左掛
咁對香港地理冇咩概念去睇香港地鐵又真係難搞

好似奧運旺角旺角東、佐敦柯士甸、南昌深水埗呢幾個站,對地理有概念就知行重快過搭鐵,又或者係搭東涌綫可以係奧運落再行過去旺角,但遊客/對香港地理唔熟既人就要諗轉綫同邊度轉
東急相鐵地域差咁遠 梗係有格差 唔好攞埋根室線嚟比? 台仔食飽無屎屙搵野講

如果想比較直通運轉嘅影響 可以京急上大岡VS相鐵

如果想比較JR VS 私鐵嘅影響 可以京王VS中央線
TfL Tube Map 有出埋行路需時路線圖,如果有埋深度就最好
京急自己都有逗子線可以比較
路面電車代替品嘅站距、平行路線間隔、深度,理念唔同
日本有難讀地名 連日本人都會讀錯
另外就係convention
例如東京日本橋にほんばし
關西日本橋にっぽんばし

神戶都有撞左名既山手線但讀法相差少少
やまのて線同埋やまて線
就算係日本人仍然初見必殺
要識東京山の手同神戸山手地名先會知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞