日本鐵道消息及旅遊情報交流區(58)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
再咁樣一間一間分,真係神仙都難救
第三sector 咁樣分法
縣境邊界冇車來往
連青春18條路都擋埋
振興當地經濟既機會更加微
陷入過棘循環只會一方加速廢線

一係好似JR九州派觀光列車入去
感覺係雙嬴
九州幾識做,但睇下北陸嗰四間
最慘係goto 共通coupon有鄰縣限制
北海道變相物理被孤立
佢話有鐵道同航路連接嘅縣都ok
所以北海道嘅coupon可以喺青森縣用
唔用飛機 新幹線未通札幌
開始入冬 北海道
支筆好正
https://mainichi.jp/articles/20201204/k00/00m/040/073000c
「自虐」受けた! 島原鉄道「赤字ペン」5000本完売 急きょ追加販売
同銚子電鐵一樣自嘲
3色筆全部都紅色咁仲叫唔叫3色筆
終於明NDS電車GO個價咁硬個原因
到時札幌函館有冇特急呢
長万部去南千歲冇特急都幾難頂
唔係ga ,最初唔明,但福井去金沢就快轉3rd sector
一支賺你三百円,對比流失左的客量都差好遠
部分第三sec嘅解決辦法係賣同青春18相關嘅企畫乘車券
例如智頭急行嘅おれんじ18フリーきっぷ、えちごトキめき鉄道嘅トキ鉄18きっぷ

簡單咁講就係課金
IGR銀河同青森都需要啦
長万部一定保留特急去室蘭的
室蘭本線點都會keep特急掛
https://www.jrhokkaido.co.jp/CM/Info/press/pdf/20201209_KO_kaisei.pdf
JR北海道下年時間表改正出爐,又一大堆特急運休
同埋H100型繼續換走KIHA40
重有18個站會廢站,宗谷線佔12個;
另外有18個站轉畀地方自治體營運,宗谷線佔咗17個
JR北海道が2020年12月9日(水)、来春のダイヤ見直しで利用の少ない18駅を廃止すると発表しました。

函館本線 1駅
伊納駅(旭川市)

宗谷本線 12駅
南比布駅、北比布駅(比布町)、東六線駅、北剣淵駅(剣淵町)、下士別駅(士別市)、北星駅(名寄市)、南美深駅、紋穂内駅、豊清水駅(美深町)、安牛駅、上幌延駅(幌延町)、徳満駅(豊富町)

石北本線 4駅
北日ノ出駅(旭川市)、将軍山駅(当麻町)、東雲駅(上川町)、生野駅(遠軽町)

釧網本線 1駅
南斜里駅(斜里町)

このほか、宗谷本線17駅と石北線1駅が沿線自治体による維持管理に移行し、根室本線の音別駅(釧路市)が無人化される予定です。
Cut十幾個站推啲站比自治體都係慳得5000萬羊
杯水車薪
印尼營團6000新色又幾ok 喎
好過205

氣動車真係任砌都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞