日本鐵道消息及旅遊情報交流區(58)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
之前睇個post話如果donki喺和合石開啲人(?)都照去照爆
事實上荃灣西站附近果頭就已經有例子aeon救左成個死場
就算係日本 響近郊位置開間aeon都可以帶動唔少人流
佢算唔算用多咗大阪嘅市營門羅主義落私人起開始嘅東京度,唔計市電同巴士
冇提大佬小田急搶客(包括伊勢原周圍嘅西延線),同相模線國有化
泉野線已經新啲又未延長晒,歷史上以前因為美軍通信設施起唔到町田--杉田嘅未成線;而家未有上瀨谷Line,冇逆向、以至長途旅遊集客能力
橫濱梗係差過東京,極端得滯,應該比較港北新市鎮、或者同樣連接東京嘅對手,本書介紹有講南面小田急同北面嘅東上線
https://twstreetcorner.org/2020/08/25/沿線格差:日本軌道交通網絡的階級生活/
幾好嘅網站
本身荃灣西站上蓋一直未起好

海之戀起好咪用Donki去吸人過去

本身荃灣西得通勤客用
而家多埋區外客
以前Aeon 係荃灣廣場,已經唔少人流
開埋荃灣西站,星期六日爆爆爆
以前大西北人流集中南豐中心個邊多
送比西仔魔改啦
好過永續103
但E231-4600都係得兩卡多出嚟
兩卡玩魔改成本又唔平
香港都一樣有啦
Sell HK商場就會係附近地區中心
長江商場就係地味濃嘅代表

eg 調景嶺都會駅商場 vs 將軍澳popcorn
有多4卡,山手線E235係造少咗兩編成
俾西仔玩一定魔改兩卡做先頭動力車再戰30年

仲細過尖沙咀嗰個
我覺得喺東京搭鐵好似喺彌敦道搭巴士咁
所以成日都俾人問點解我會睇得明邊條線同邊個站
而家嘅彌敦道咪好,基本上得一條路,好似東北本線同山手貨物線噉;去到尖沙咀或者深水埗區已經可以由山邊睇到海邊,以前重有行上海街
港島北岸話就話沿海窄長,實際上要睇幾條路揀
講真我都係睇app多,好少會記哂成個東京鐵路網
山手貨物線都被埼京、湘南新宿同日光嗰堆特急霸住一齊用
沿線冇曬貨物站嘛
變咗推曬落去武蔵野線對JRE嚟講仲好
正如梅田貨物線都比堆特急霸住哂
有啲位啲站勁密
查app要幾個站一齊查
直接睇換乘路線圖關東個map算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞