日本鐵道消息及旅遊情報交流區(58)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
車站都改建緊,車又訂埋,代行巴士又計劃好哂
咁都fail真係要切腹啦
咁又係,車都落咗地,不過嗰兩部ASA100同300形就要講byebye
條魚
【贏到開巷】高鐵債務再破世界紀錄虧損近800億已無力還利息
https://lih.kg/2267888

支那版JNR
為起而起,唔蝕就假,尤其係支国大西北根本冇人去
用黎運兵計
當國防支出

dklm,香港洗鳩起高鐵咩
最多係福田邊境駁住咪得
或者直接駛入東鐵取代直通車咪得囉,好似こまち咁玩
東鐵就比直通車攪亂晒

最fit就駁去落馬洲
再係香港起埋北環線同第二西鐵/東鐵
支那高鐵應該係得京滬高鐵係有賺仲上埋市
好似東海道新幹線咁識生金蛋
其他地方啲高鐵個財政狀況應該拍得上而家嘅北海道新幹線甚至更差
扣左國家資助就唔知
2018年,京滬高鐵開行本線列車3.93萬列,開行跨線列車13.32萬列。京滬高鐵表示,經測算,若以2018年的本線及跨線列車開行數量算,本線列車客座率達到15%即可實現盈虧平衡;若開行的均爲本線列車時,需達到17.25萬列、客座率52%,或開行4.77萬列、客座率81.64%,才可達到盈虧平衡。

睇返招股書,如果招股書冇做假嘅京滬高鐵因為係D直通其他高鐵運行嘅班次多(aka 跨線列車) 又多客先賺得多
北海道新幹線應該都唔夠蘭新高鐵蝕得甘
呢條擺到明統戰工程嚟,用嚟方便運兵去新疆
JNR 咪算正常囉
高千穗-高森、岩日、五新、越美線
五新線巴士都做唔住
內債轉股,人仔數碼化,一定唔會爆
五新線係唔用專用巴士線行返一般道路姐,同埋JR巴士唔玩之後畀咗奈良交通做,雖然都係吊鹽水
國道168號有埋最長嘅八木新宮路線,差極有個譜,而且基本需要有個底(雖然的確起緊繞道做地域高規格道路)
八木新宮線都吊緊鹽水,要地方政府科水
六個幾鐘嘅路線bus真係點坐
八木新宮線係個獵奇意義大過實際意義
十津川係冇得做
極端例子啫,未有高速嘅新幹線同國幹道年代,下至五新線,上至現阿武隈急行嘅高森線呢啲咪有存在意義
但支國唔會俾佢好似國鐵分裂
中共統治下冇工會,得自主收工
https://www.jreast.co.jp/akita/press/pdf/20201029-1.pdf
五能線堆KIHA40/48準備收皮了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞