點解買電子野唔上amazon 去益班仆街代理?

1001 回覆
982 Like 22 Dislike
周乜 除非你鳩報關
佢一行X光就咩都睇哂啦
我同你相反,特別鍾意用DHL

你話你幾年嚟都用standard shipping
順豐同美森合作印象中只係兩年左右
咁你之前應該都落過好多次iParcel同USPS地獄㗎啦...

等個幾星期先到香港
到咗香港入黑洞
出完黑洞睇你抽中邊間速遞(包括hkpost)
hkpost派唔到就跟正常程序信箱收咭仔自取
其他速遞送公司地址問題就唔大嘅
送住宅呢你開工佢開工佢收工你收工
約時間呢啲更加唔使諗
因為唔會知本地嘅追蹤no.
而且到最後一刻見到條友都你到未必知你抽中邊間
分分鐘用集運都快過佢
重有得自己揀點攞
D撚屌係咁架喇
好似我話打機逼我睇廣告
D撚屌就覺得我睇30秒都係應份
應你老母咩仆街代理狗
而家係順豐包晒全程

以前係iparcel或者usps
佢哋只負責外國到香港嘅運輸(超慢)
到咗香港之後隨機分配畀香港嘅速遞公司派
我試過抽中hkpost, 中通, 早晨

長時間追蹤狀態冇更新就叫入黑洞
寄失再送多次 今次係DHL
壟斷vendor典型兩難,消費者只睇到眼前即時嘅方便著數,壟斷惡果係較長時間出現。

Local courier,就算有規模管理效率,本質上唔係易被壟斷行業。香港咁怪胎,係中共絕對控制mandate。所有香港咩反壟斷立法乜柒委員會,根本係個笑話,借黎打唔聽話歸邊嘅經營者工具黎。

順豐咩背景,唔洗重覆吓化?
所以我用DHL
因為同代理狗買有防塵袋送
順便提一提新手:
日本同美國既電壓同香港唔同 電量大既電器唔可以直接使用
係,最貴嗰個就係
麻煩師兄幫手
same here
(冇買線)
條線好似唔洗買
隔離po又話買moon危
都唔知信邊個
但有d機箱香港真係冇, 例如Sliger, DAN Case
正常嚟講mon都好少會壞 basically頭30日amazon係cover曬所有問題,之後嘅話就要搵返廠睇佢點幫你搞warranty 我就堅決抵制香港代理狗
照你咁講法
mon都唔怕 咁我連機箱都買埋佢先
就算有一粒死點都可以直接撳粒掣寄過隻新嘅俾你,如果成部碎咗佢應該連原本個運費都會退返俾你(退貨運費一定包)
想買電視, 但驚香港冇保養
除非你想買果隻機箱香港冇得買
運機箱個運費會幾甘

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞