點解買電子野唔上amazon 去益班仆街代理?

1001 回覆
982 Like 22 Dislike
香港鋪網購
溢價2~30%
信用卡2~3%
運費0~100
等2~3日

Amazon
原價/discount
信用卡 4%回饋
free to ship
等4日~1星期

點解要香港買
呢個係鋪頭賤
將發卡公司收既費用轉嫁俾客人
係另一個故事

呢幾個月唔好市
好多鋪頭都扮晒野話唔收surcharge
(其實我睇完款 都係番屋企上網買)
咦依家咁好
我四五年前訂隻香港買唔到嘅game
佢好似係dhl但係粒聲唔出送上門
有通知都好好多

但係講真amazon都係貪佢平啲
我諗我應該唔會特登比多啲改dhl
隨緣

唔該曬
amazon 睇完laptop得D 相好空泛
去腦場行個圈睇一睇係咪真係啱心水
攞上手撚2撚
ok

行返屋企既路程順手開amazon app 比錢
amazon最穩陣唔係買電子o野, 係買廚房用具, lodge o既鑄鐵鑊, 12"樓下好多時免運費, 就算比運費都仲平過香港好多, Made in USA, 自己比較代理, 呢的根本`唔會壞, 用完洗乾凈抹乾, 再抹少少食用油o係鑊, 避免生銹, 用過世都得

https://kingtakhong.com.hk/Default.aspx?subURL=ProductList.ascx&materialId=%7B4BC98AB3-1ADA-4FC1-8E8B-C14696C34BDD%7D&Name=%E9%91%84%E9%90%B5%E9%8D%8B

利申: 買過12"平底鑊連蓋免運費, 200蚊港幣鬆o的, 唔記得係咪特價
真 垃圾聯強 上去佢地佢都係同我寄去台灣

個保養完全冇撚用 我自己唔識寄?
之前日森買過套iris diamond IH set
七百蚊包運費 有兩隻pan兩隻煲
我買嗰隻lodge iron cast鑊,商場賣貴幾倍,直接amazon us買好過,當時仲免運費

呢啲嘢有乜保養可言,有互聯網大家識格價,代理食水太深 仲係lodge直接賣比我
想問呢啲有冇電磁爐用
我用明火嘅,答唔到
唯一唔滿意森森係,點解供貨者鑊鑊都用順豐?
香港市場都被SF壟斷?
完全同意 都係最近先知原來平咁多
個次睇Marshall喇叭香港賣二千幾
Amazon先千幾
不過都要格下價 都試過香港同Amazon差唔多價錢
信用卡回饋係要點搞 求教
有dhl至於壟斷問題就一早壟斷左
睇你自己張信用卡有時有海外/網上簽帳額外回贈
唔好下下要人教好無
多謝大佬
當初開始49免運果時好似有人搵過話美馬同sf傾到隻靚雕
我買咗幾年,都試買好多唔同類型嘢,未試過用express delivery,香港呢邊真係每一鑊都係順豐(今晚收嘅貨都係SF)

呢件絕唔係小事,local courier 被壟斷 = 隨時可斷供應鏈,迫消費者用桃佬

希望以後森森有得揀吖
SF冇計,有邊個唔係向錢看,肯定SF俾到靚價先會用
DHL而家都唔錯,因為收件人可以一click轉自提點,仲方便過SF好多
不過可能個 rate 唔夠SF好
最簡單例子,你賣二手野俾人,首選都可能係 SF
因為自提點方便,又多 service point
阿豬阿狗要寄件乜都唔識,第一時間可能唔係搵郵局,而係先搵順豐
呢個好現實

但係我就算 carousell 賣野都會俾多個寄件 option 係人鏈速遞,就係想推動黃圈
So far hsbc red有online4%
連登有個post有詳細資料
好簡單
申請張red card
amazon 買野就有4%回
而且大部份網購都有4%
連登有po 整合
可以去睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞