Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (46),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

鬼巴,仲想問問,如果得13k筆直,想要輕身全日帶出街就只有上面個堆?

因為有少少急用所以仲想問下有無其他介紹,9代同10代U都ok
唉 on9超賣左等1個月同你講冇
其實8K Budget gaming都冇部正常mon,除非鄰國嗰啲
所以A15 算係咁,起碼R7-1660ti都有performance 救下
大概會用黎做咩?
剪片,重度、輕度?
打機?文書?
多數做Matlab,CAB,睇下筆記,上堂
間中打下機咁(玩幾場lol)
真係急嘅
Prestige 14,好似有現貨,正常你上面啲嘢都應付到
呢部理論上係目前最勁14”文書機(G14係creator機)
https://www.msihk.store/products/prestige-14-a11scx

如果唔係可以等多陣買stealth 15m,多$500,但有1660ti MQ+睇落好好多嘅散熱,1.7KG
呢個時期買手提真係好尷尬

爬完文睇中
stealth 15m
aero 15s sb
Prestige 14
姐係佢一早知冇哂貨?
我見prestige 14個touchpad好似好長,打字會唔會好易hi到?
我買個時有 之後佢賣到冇 有位巴打遲過我都收到 依咖客服丟左係到唔搞
就係我啦, 超賣咁賤?
屌佢就hea覆 玩尻死
https://www.amazon.com/Acer-Octa-Core-Graphics-Fingerprint-SF314-42-R9YN/dp/B086KKKT15/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=asus+vivobook+14+ryzen+7&qid=1602235363&sr=8-3

Acer Swift 3, AMD Ryzen 7 4700U, 8GB LPDDR4, 512GB NVMe SSD

用黎做功課, RUN 下3D model, 平時用黎睇片, 夠唔夠做
定係香港買 ASUS S14 D433好, 但價錢上差千幾
大啲咪好囉

你可以去玩下部機先
Swift 3個mon靚啲
S14就16GB Ram

睇你點揀
我覺得ok,不過留意到個出風位對正個mon,驚個mon會好快打柴
部部機都係咁,其實唔洗特別擔心
Zen 13斷貨斷到幾時
香港暫時唔再入Zenbook 13喇喎⋯⋯不論係UX333/UX325
我覺得ok,不過留意到個出風位對正個mon,驚個mon會好快打柴
部部機都係咁,其實唔洗特別擔心

唔明點解好多D文書輕薄機係要將個出風位設計到咁
因為呢啲13,14吋機得嗰度有得整出風,左右都係要留比port位,唔似gaming機
因為呢啲13,14吋機得嗰度有得整出風,左右都係要留比port位,唔似gaming機

後面應該都夠位整出風位掛

呢D MON鉸位出風好易整到個Mon好熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞