Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (46),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想要部細同輕嘅文書機
筆直大概4000
有冇推介
Cut左nop g14
其實又唔係話要好高階
但一定會揀 2in1
點解? 因為若果唔洗 touch screen 我一鳩買部垃圾 mbp 唔洗煉
揀得 pc 就一定揀 mb 冇可能會出嘅 function
(我認我鳩)

但無可否認 13 寸比 15 寸真係輕太多
但 13 寸一定無可能上到 rtx
若果有 13 寸 2in1 上到 1050 我會優先考慮
因為唔想要電競款所以揀咗佢,今個星期初拎機,一般上網睇片唔覺太熱。
試打euro truck, CPU keep 住75-90度,mon 底散熱位超熱.
未校setting, 冇undervolt (上網同追post 好似話update bios ban 左undervolt, 等巴打補充), 之後會試吓dell power manager 揀其他option 會唔會好d,之前preset 係揀optimised
你都重有得玩我個部佢冇比個消息應該想我自己cut狂屌佢都冇用
收左機冇睇一排post以為你地都收哂
你好似落左單就快一個月
係真係1個月睇黎下星期搵個部差不多
我部 15g 9月17落單, 尋日先送到屋企
師兄邊度買?
美國亞馬遜
其實宜家MX450 都>= 1050,但就真係得Intel 11Gen 2in1 有出MX450
剪片呢啲你係休閑剪定Pro?

休閑同要輕揀返11代Intel i7+16GB+MX450都夠
Pro就揀返H系10代CPU+>1650 GPU
4K樓下是旦揀個穩陣牌子算,ASUS / Dell呢啲
要輕便嘅H系10代CPU+>1650 GPU有咩選擇?
你嘅Budget應該要加3000

比幾部你睇下
全部都「High performance 輕薄」機<2KG

Inspiron 15 7500/7501 (i7-10750H/8/1650ti,~$ 10500,要再配多8GB Ram)

Stealth 15m (i7-1185G7/16/1660ti,~$13000)
Prestige 15 (i7-1185G7/16/1650,~$13500)
夠做有突
係個mon差
要最抵就係,配多條Ram&可以加多個2.5” SSD
你係普通運? 佢hold 起數冇扣 冇比貨 冇動靜完全唔知想點
我9月14日 訂咩都未有
Yes, two slots (1 free slot)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞