Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (46),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
除咗dGPU / iGPU,EVO好似話咩Intel 認證model,同埋個mon 好啲咁
asus果部一就功耗保守 一就上3733mhz ram
咁點解1650max q仲要貴多1000蚊

本身Xe同1650都差唔多performance la
返工用嚟開ADOBE 整下圖剪下片咁,唔打機

G14 定係
PRESTIGE 14 抵玩D
一粒AMD 一粒INTEL
難諗
下,Xe 正常先=MX350,都唔好話追MX450,點同1650比

你係咪唔知邊度睇流料/記錯
我已經買咗啦 thanks
舊機唔爭氣都冇計
好大分別喎⋯⋯
CPU一個係H系,一個U系
GPU一個>1660ti,一個得1650

你買prestige 14不如買Stealth 15m
應該係我記錯啦 msi prestige 14 1.3kg又無hdmi 繼續等下牙石算
收到巴打,腦場買都信得過既?無咩古惑野咁?
美森買咗aorus 15g,想加ram,ssd
請問有冇牌子推介? 有冇邊個牌子唔夾ram嘅情況? tks
冇,腦場都有兩間ROG 專賣店,想穩陣咪去嗰兩間問下
明X & 天xx,全名你上ROG website有
最穩陣
Ram: Kingston / Samsung
SSD: WD / Kingston / Samsung
Ram可以加埋Crucial(Micron)

SSD平價入門級---Kingston A2000(有Dram,單面),WD SN550(無Dram,用HMB,4K速度比A2000高,單面),Transcend 220s(改左版比以前弱左,個價跌左落黎,read速度過3000mb/s,有Dram,雙面),

SSD高階級---Samusng PM981A(970 EVO PLUS OEM版,比970 EVO PLUS平,有Dram,單面),WD SN750(SN 550強化版,有Dram,單面)

如果唔介意係美森買既,推介SK hynix Gold P31(大廠海力士首款128層TLC NAND SSD,性能甚至係970 EVO PLUS之上,有Dram,單面,但要用集運無直送HK)
$5000budget
用黎畫下CAD 打下lol 有時做下文書野
有咩介紹 咩牌子都ok
大家上amazon買野,儘量去smile.amazon.com你每買野,amzon會送0.5%去你揀嘅慈善團體,價錢一樣的,可惜我暫時未搵到有咩真係會幫到香港民主嘅組職
過左保養既xps 13壞底板 係咪買過部好過
Tomshardware Asus ZenBook 13 (11th Gen) Review
https://www.tomshardware.com/reviews/asus-zenbook-13-11th-gen-tiger-lake

續航力強但onboard ram(雖然有16GB一般都夠用)同無耳機孔
13”打死都唔加3.5mm
14” UX435 (ux425 v2)都加返
換過部啦,換MB都$2000幾3000
CAD
你係要畫2D/3D?
想問下

主要文書睇片,間中打LOL ,有冇咩實惠又耐用嘅選擇
budget 冇咩所謂,盡平啦,畢竟要求唔多,夠做就得了

同埋都想問下係咪係nop 買機先抵買?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞