Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (46),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
「9月25更新」

新手開post,有錯請屌
呢到主要討論:
1)Notebook資訊
2)解答買notebook問題 (例如保養問題, specs)
3)香港/網購Notebook推薦
etc.

麻煩睇1-5先,Thanks

唔會阻止你純討論,但其他人未必Like同避免大家鬧交,所以呢到禁支那機,支寶/京東!

——

1)
推薦型號:

(只有比較出名,大路嘅型號)
(型號未必個個人都啱,只係比你哋參考下)
(冇Lenovo,冇支那機!)

!!!每個型號嘅規格都會有唔同!!!

!!!價錢分類以外國價錢為參考,少部分為香港!!!

Intel (10th / 11th)

Intel 11Gen Tiger-lake 將會更新!

文書:

<$6000 :Swift 3,Inspiron 13 5391
<$10000 :Swift 5,Zenbook 13/14(UX425),Inspiron 15 5501 / 7501 / 7000
>$10000 : XPS 系列,Zenbook 15,Zenbook 14(UX425),Prestige 系列

Gaming:

<$8000 :請睇AMD
<$11000 :MSI GL/GP系列,Helios 300,Nitro 5,Omen 15 2020
>$11000 :MSI GE/GT系列,ROG M15/S系列,Eluktronics Max-15/17,Aorus G系列,Aero 系列

Creator:

>$10000 :Creator 系列,Proart Studiobook 系列,ConceptD 系列,Aero 系列

AMD(4000 series)

以下都係AMD Version,會同Intel有出入!

文書:

<$6000 :Swift 3,Vivobook S14
<$10000 :Modern 14 B4M,Zenbook 14(UM425),Envy x360
>$10000 :/

Gaming:

<$8000 :Nitro 5,Tuf A15
<$11000 :TUF A15/17,Bravo 15/17,Eluktronics RP15/17,Omen 15 2020
>$11000 :ROG G14,Alpha 15,XMG Core 15

CPU Level (殘體字!)
只供參考

Copy from HKEPC

——

2)
平價區(~$4000)
價錢反映質素,只適合簡單文書

i3 :
Inspiron 5493/5593,Vostro 3490

i5 :
Vostro 3590,Inspiron 5493

——

3)
唔知自己需求?可以睇下啲片
(只供參考)

1.

https://youtu.be/RPdvVju8WLY

2.

https://youtu.be/UBAYU5aKC4A

3.

https://youtu.be/eKCEGm5vngY

4.

https://youtu.be/39YqCLYELnM

——

4)
可靠網購網站:Amazon/ASUS Website/Dell US

係Amazon買,記得揀Sold By Amazon!避免買Amazon其他舖(e.g. HIDevolution)

香港保養:
(詳細睇#2 / 置頂)

網購得ASUS,Dell & Gigabyte有全球保(包括香港)!

——

5)
-你有問題,唔知點揀,可以問

-麻煩問之前有啲Google/YouTube 有嘅資訊就搵咗先(e.g. GPU Performance)

-打低:用途、Budget、心水型號/牌子 etc.
比其他巴打知你需要乜,我哋先幫到你

打機:麻煩比埋Game名,e.g. LOL/R6/AC......,唔同Game嘅硬件需求可以好大分別!

過一日都冇巴打覆你嘅,就再推一推~~
網購香港保養提醒!

因為冇人睇#1

Acer: 冇**

ASUS: Sold by amazon 等可靠銷售商*,有1年香港保^(Global)

Dell: Dell US官網買有,自己加錢轉Premier 國際保養Plan (Global)

Gigabyte: 只限Sold by amazon ,有1年香港保^(Global),條款Gigabyte 官網有寫

HP: 冇**

MSI: 冇**

* 可靠銷售商:Amazon US,UK (Sold by amazon) / ASUS Official websites / Dell US

**冇: 指香港不受保,但閣下可自行承擔風險寄回購買地作維修(唔同廠,唔同處理方法)

^(香港購買嘅行貨為兩年)

!!一切以維修中心/代理為準,以上只是綜合師兄經驗/查詢代理/產品官網!!

注意以下舖頭/網站:

HIDevolution (Amazon)信唔過,換件,冇全球保!

Bestbuy 冇香港保

——

外國火牛買到返黎唔啱插,點算好?
-出深水埗配米奇頭嘅英式三腳插頭線,再駁返去跟機變壓器

-新款type-C一體式火牛:用轉插 / 配過個夠W數支援PD充電嘅火牛

——

外國網購,Window轉中文教學
https://www.youtube.com/watch?v=ramLrC25wDI

——

AMD Laptop With 100%sRGB Mon:

https://www.reddit.com/r/AMDLaptops/comments/he8w9s/list_of_ryzen_4000_laptops_with_100_srgb_display/

——

~ 今年好多Notebook因為WH肺炎,出咗不過貨少,所以成日冇貨,或者未有推出時間,所以希望大家可以明白

推薦完比你,部機未必會有貨,要等/訂etc.

如果急用,求建議,就麻煩講埋,會推薦啲香港有貨,都ok嘅Notebook比你 ~
Notebook Ownership 2020

如果想問邊部好啲,請打底/係個網Copy晒:

Model + Spec + 用途係乜
唔好淨係比個名就問邊部好
其實邊部notebook會有最接近macbook pro嘅使用效果?
1.5 kg左右重, mon靚, 日常使用唔會lag機
UX435 / Swift 5 2020
是旦一部同MBP同價嘅都好過MBP,係差個MacOS
多謝之鬼同埋其他巴打幫手解答問題 終於買到m15
btw m15使唔使undervolt
最好un 啦
同埋唔好校Turbo mode
想買部手提電腦做文書同簡單剪片
Budget$6000
想問下ASUS vivobook s14 M433IA夠唔夠用?
如果夠 想問下應該去黃金/高登邊間買好?
之前見過你話點un 但係喺之前啲post搵唔返 介唔介意再講多次點un
夠,買R7-4700U/16GB Ram
Download thottlestop

Search Thottlestop會有教學
本身諗住買文書機 但又想打下機
買A15 R5-4600 有無得諗?
平得黎又應付到以上需求🤔
budget 6k
同路,美森已訂
想問下咩係美森
how abt dell xps15 ?
你訂左幾錢?
【螺絲鬆咗會著火】Lenovo 宣布自願召回 ThinkPad X1 Carbon 檢查電池問題
https://www.pcmarket.com.hk/lenovo宣布自願召回thinkpad-x1-carbon檢查電池問題/

NOP M15到左
但係裝唔到Netflix
係Microsoft store 撳極都冇反應
我收到nop delay 通知都唔知幾時先有得用
買了G14,因沒有RJ45 網孔,另買了Verbatim 8 in 1 type c hub,但插了網線於hub 後沒有反應,想問大大有沒有解決方法??
想問呢部呢個價抵唔抵買
真係唔熟 所以先問下 聽講舊時係IBM條line
我幾個朋友都話唔差
有睇#1 就知唔使問啦,呢度唔傾支那機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞