Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (46),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
最近開始半工讀
想買番部手提可以全日拎出街
平時做下project,matlab
間中玩一兩場LOL

預11k左右,想問下巴打有無介紹
正常Modern 14 b11m都夠嘅,但要睇review睇下今代配咩mon
等UX435 / Swift 5 2020,正常月尾出
睇落部Swift5真心買得過
1kg好吸引
唔該哂!
我等出左11代再留意下
兩部都<1kg,Swift 5 就係要睇2020 11代CPU model
請教

1660ti I7 16gb 畫圖 rendering Amazon 邊部抵買 。
買邊隻ram同hdd好?
Swift 5
上月Acer有折
折完$5,600都真係心動
最後錯過咗都有啲後悔
有錢就成對ram換
低階a15得一個2.5吋位,擺個1t ssd都係6xx
又唔洗成對嘅,配返一樣8GB,一樣速度就得
多錢配個1TB 860EVO 好過
最抵買最平咪大陸機
Amazon咪啲8代/9代舊U機

香港買正正常常
有靚Mon,散熱好咪Aero 15

要輕拎出街咪 Stealth 15m
謝謝
求推薦
想要部輕d 既nb home office 用,因為有時要帶返公司
文書計數野office為主,同埋上網睇股市報價果d
budget 6-7k
謝謝
好耐冇留意Notebook
睇#1發現推Gigabyte
幾時開始HIT?
同MSI相比又點
因為Gigabyte 係上兩代Aero 15開始,其實都show到啲機相比同級機好,同有咁上下質素,嗰陣時開始啲評價都係偏向好,
到年頭Refresh 晒Aero / Aorus 都keep到水準

到好似上年開始香港有代理,開始可以喺香港有保養情況下買到gigabyte嘅機
同埋最緊要係,gigabyte香港代理個價平過其他牌子,相比之下抵買好多,但部機又唔係差

我用同級比啦
Aero 15 vs GS66: 散熱兩者其實差唔多,但GS66嘈啲,Mon同port就Aero15 好啲齊啲,不過MSI 官方Software上寫得好啲,同埋個樣方正啲咁,但同spec貴過Aero 15

Aorus 15G/17G vs GE66/75: 散熱都係差唔多,一樣咁嘈㗎喇,但Aorus Keyboard係賣點,同mon 嘅質素都係高過GE,不過GE加咗個RGB 帶,好唔好睇就見仁見智啦,但performance 係冇RGB 加成

Gaming CPU等下年

11K budget落腦場買Helios 300
真心多謝之鬼巴推我地之前買美森部特價15g, 個spec就算砌desktop主機都要8,9k跳起, 15g唔洗萬2嘆到仲要可以upgrade ram同ssd
如果我想順手幫呢部加條8gb ram有咩推介
一樣速度嘅 8gb ram就得
睇完中正評測呢段評測片後,可以對11代老虎湖U系性能希望幻滅
https://www.youtube.com/watch?v=fOKx8iImnBw
都係等下啲中高階機個性能測試啦
呢部Swift 3就咁睇2666ram + 低W ,唔完全發揮到11代U&Xe 嘅performance,起碼都配返3200/4266嘅Ram

雖然我冇期望過11代CPU
發揮到最盡咪又係萬年4C8T,都唔慌會夠AMD 4800U 8C16T打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞