Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (46),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
個陣買完勁後悔,不過9k有咁既spec好難得
記住係2017年舊機咋,今時應該唔同往日
想問之前NOP拎左Inspiron 7501既師兄, 用落覺得散熱點?
香港GL65係144,色唔可以話特別靚,但都係正常72%NTSC mon,有~93% sRGB

不過見你Budget應該12/13K? 可以睇埋Helios 300,i7-10+2060 腦場賣$10700,抵過GL65,但散熱方面好少少,個mon一樣
多謝ching,你留意到budget ,
不過acer不了 ,過往經歷佢造工真係麻麻

本身係睇dell asus同msi,甚至gigabyte都得razor又outbud,最後就睇中gl65
有邊部under $8k 有PD charging 呢?
定係無
無記錯zenbook腦場um425同埋acer 10gen/ryzen swift 3 都有pd插電
Sor 又係我
等緊mpower card批

睇睇下依家考慮緊NOP部Zephyrus M15
除咗熱少少同持久力無G14咁勁
仲有咩伏位?
用緊嘅ching滿意嗎?
問左dell個sales 17999果隻xps15款網上優惠16000,睇完d online review又麻麻地唔知點好 裝linux 又想靚mon 細邊好似得依隻揀
宜家冇乜
10Gen Swift 5
AMD UM425

之後11Gen Intel 呢個價位會多啲
G14熱過M15的
有其他嘅,但mon/ 造工嗰啲冇XPS咁好囉。。。
咁呢個價位係得GL65/Helios 300揀
我睇過啲review話G14新果批機無咁熱
好似7月打後
一樣,粒U、散熱乜都冇改過
唯一改過係Keyboard
溫度呢啲都要睇埋咩國家
改過keyboard係改善返唔夠光?
Yes,9月頭左右打後嘅機,正常會光返啲(白色機改完個效果會明顯啲)
太好了,希望nop果批有fix到
部15g玩左半個月都冇就已經撞花角
想問吓各位師兄ROG Strix G15 G512 好唔好
我諗緊vivobook 15定hp envy 15好
巴打們有咩推介

假設兩隻都ryzen 7 4700u
唔好

你幾多Budget?
點解
我預萬二至萬三
Envy 15 有Ryzen?你係指Envy x360 15 定普通Envy 15?
你想唔想熱,剪蛋?
唔想就遠離G15

呢個Budget Helios 300 / GL65,Helios 300就平啲同好啲啲
睇你鍾意邊個牌子同邊個樣
買咗Asus vivobook s14 4700u 想問下邊度可以搵到個micro SD card slot 支援咩速度既micro SD card?定係當佢支援最高USB 3.0 既傳輸速度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞