Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (46),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
比我同9up巴課金搶左, 我比錢主要唔係驚等耐, 而係佢冇寫明等幾耐呢下不安。
唔急送人嘅話等10月出11代CPU

急嘅話你呢個Budget買到10代Swift 5 / Zenbook 14
因為要Set up部機
但正常會係你面前整
Push一下
有無人知點解會咁

ROG最新unlock方法暫時未有
暫時你可以係Throttlestop Main page “Disable Turbo”,
跑R20睇下會唔會涼啲+前後比較跑分
想買部 文書工作用,筆直大概7000以下。
呢部ok 嗎?

asus vivobook s14 d433ia
處理器: AMD Ryzen 7 4700U
作業系統: Windows 10
顯示屏: 14吋
解像度: 1920 x 1080
記憶體: DDR4 16GB
硬碟: PCIE SSD 512GB
硬碟類型: SSD
顯示卡: AMD Radeon
重量: 1.4kg
尺寸: 324.9 x 213.5 x 15.9mm

想問下係豐澤買定灣仔電腦城買好。
我琴日買完 6700 文書夠晒
師兄係邊到買?豐澤好無..見佢送無線滑鼠
電器一直買開百記
送咗好多垃雜野
貪佢有得免息分期
10750h用Stock setting打機cpu成日上90度
較左disable turbo就60-70度
但代價係鎖死左粒u係base clock,玩cpu intensive既game隨時跌20-30fps
較speedshift減turbo持續時間,降溫細啲但performance hit應該冇咁大
正常你Performance Mode,乜都唔校
室溫26/7左右,玩最大食嘅Ubisoft Game/MSFS2020/燒機,都係<85c左右

係啲人Get錯Turbo mode,開咗Turbo mode先聽過上90
你校咩mode,玩咩Game上90

“Disable Turbo” 玩啲3A最多都係差5fps左右,fps 可能多啲20fps左右,但都>144Fps,模擬器食CPU又再差多啲
正呀屌那星又係我
之前炒左driver換左部新Helios 300用左幾個星期
而家用用下藍mon一次之後張display card用唔到停用左 重裝過哂啲driver 試埋降舊版driver都冇用
兩部加埋用左兩個月都冇仲要走幾轉拎去維修
係比左錢6-10日有貨 之後比佢改撚左話有資料通知.最後屌佢老母下個月6號先比到計埋等撚左3個星期 重要唔知有冇問個垃圾客服比D廢話
重要我係有現貨個時買變撚左訂
THX
咁我都係繼續用靜音MODE打機算
通常都KEEP係~70度左右
想搵部文書用,間唔中睇下片,輕便啲。
本身想買ASUS Vivobook S14, 但係又聽講散熱有啲不足;
又見到有隻牌子 avita 既 liber V 價錢幾吸引不過搵黎搵去都無乜點見評價,想問伏唔伏?
出機係咪都係去番百記/兇宅安全啲?自問對電腦唔熟,去黃金分分鐘俾人溶咗都唔知
用緊3.5定本身電腦
想平平地得閒打下機同睇片
aorus 7抵唔抵玩?
之鬼巴 想問下
TUF A15 GTX1660Ti 定RTX 2060 好?
如果 同Budget 係咪最好揀 helio 300,helio 300邊個model?
Btw 係咪始終 AERO 15最好?
A15又型又抵玩
想問Acer唔係有維修中心咩? 點解話冇保養?
m15有無咩散熱架推介

其實係普通文書,粒U都唔會熱啦,買AMD S14更加唔洗擔心,
你又唔係買Gaming機
A15最盡只買60ti,2060有散熱問題

10K Budget最好係Helios 300,得i7-10750H/16/512+1TB/RTX2060呢一個model

15K Budget最好先係Aero15,15”始終最好係S15
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞