Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (46),歡迎問NOP/新手請睇下#1-3

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
8GB做你上面啲嘢咩機都lag啦

唔ASUS咪Modern 14 B4M,Ryzen 7+16GB Ram
唔該巴打
其實啲廠點解唔出多啲amd高階機
想搵部靚mon嘅都少
真係好明顯,黑位一pat野無層次,淺綠色偏黃,色邊好模糊,有微粒
仲有殘影,講緊係bt落來10gb 1080p既戲咋
睇埋幾位ching講,似乎到而家都無咩改進咁...
睇咩型號啦
MSI 宜家2020年除咗Modern 系列 & GF 系列係仲配45% NTSC (6X% sRGB) mon之外,
其他都係正常72% NTSC (>9X% sRGB)mon

包括最新GL65 (aka GP65)都係72%
2017年GP62配45%NTSC mon 一啲唔出奇
咩價位就配咩mon,大陸機例外
因為啲廠未敢博住,Ryzen 都係4000突然好大進步,多咗人買
加上其實今年、下年開始好多高階機都夠鐘推新殼(eg Zenbook / Swift),所以正常會等新殼出咗一次過上(如果啲廠有打算用Ryzen的話)

之後5000系,情況會好啲,啲廠換晒殼,試晒水溫,Ryzen又搞掂bandwidth 問題,就應該多啲高階機配Ryzen
多謝師兄,就係睇中gl65所以想睇下咩評價
條女貪色靚走去買avita liber
番工同休閒用
平時要用到GIS, R, python做modelling
但亦都想睇片

之前用i5 6200U, 8gb ram
6000 - 8000 筆直有咩推介?
得罪講句,通常女仔買電子野都係著重外型
其實呢個牌子係閹割咗啲咩先可以咁平
行街經過都比啲色嚇親,好似一列彩虹咁
Search 完望啲色都搞到我都覺得心郁郁
宜家都有嘅
1185G7 + 1650/50ti
Prestige 15 / summit E15 / Zenbook 15呢啲

甚至1185G7+2060 MQ都有,Stealth 15m

Ryzen就。。。
女真係買MacBook算,用到就得唔洗理spec,有事幫佢book天才
想問有問咩片可以試清楚啲?
個官網話有ture colour 技術(睇怕都係無用) 但完全冇講grgb 都幾陰下
真係好可惜 差個mon 就完美
同理你買完有冇後悔?
佢部機係2017年
Modern 14 B4M 得~60% sRGB

最簡單YouTube 㩒啲4K 風景/動物片睇,拍埋prestige 14呢啲相對靚少少嘅機比較下

詳細可以睇下https://youtu.be/hxsT0lKbZVo
等緊想買A15
我有google到,gl 65仲有分120同144 hz,香港行貨好似得144hz,睇片見幾個comment都話個mon color唔錯,係fps少量殘影,諗住落街睇實mon再揀靚價就deal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞