其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
所以而家班細路學人日日係度行出黎講要抗蝗語捍衛香港廣東話
但連香港廣東話既演變歷史一無所知
不學無術
呢啲最容易第時俾中共招攬
見到北京兩個字就打飛機
第時可能去討伐尖沙咀北京道
屌你想小學生點啫
人地識拍片做常識科group project已經好叻叻
聽日返學老師會獎貼紙俾佢
又突然諗起兒登仔班認字特警好執著既「叉/差電」同「充電」
我記得我以前80年代,
大陸仲係改革開放幾年好X落後,
自己買嘅Aiwa「愛華」錄音帶或walkman,
大大本嘅說明書入面都已經寫係「充電」,
當年華人呢啲電子音響產品主力市場都係香港同台灣,
大陸有幾多平民人真係玩得起?(嗰個年代仲有「港人回鄉探親,電器國內提貨」呢個term,
所以我嘅理解當中,
「充電」都唔可以叫蝗語,
同「叉/差」電幾乎係同期出現,
叫書面語比較適合,
不過「充值」就有啲唔同,
香港更早時間已經有「增值」呢個可以當書面語用嘅用詞
充值係蝗語
香港要增值
台灣叫加值
如果用係「增值服務」(add on)呢類context 蝗語有時都會叫加值
要睇語境
蝗語用粵語讀會有種違和感,例如乜乜素質好咁樣
手機肯撚定係蝗語
其實「素質」係某d情境下會用,通常係形容non material
但蝗語就乜撚情況都用素質
之前叫開手提,呢幾年慢慢變左做手機
或者咁講
佢哋自己慢慢變咗自己討厭嘅人
而不自知

要守護香港
首先先去明白香港的前世今生
否則就算光復到
都只係變咗另一個‘’港共‘’

呢度已經有好多例子
係啊

啤酒都係蝗語
香港應該講番鬼佬涼茶

梳打水都係蝗語
香港應該講荷蘭水

手機都係蝗語
香港應該講手提電話
而家佢地傾向將所有事物都兩極化

藍屍成日笑黃衛兵
真係擔心有朝一日真係成為事實
到時香港真係加速收皮
手機都叫"呢幾年"嘅話
咁港英都係幾年前嘅事
不過稱呼「手機」做「手提」都係好普及既
前5,6年會講:你手提幾多號,邊有可能由細聽到大都叫手機,你好細個?
不如你睇咗pin先啦
你手提電話響,你屋企人會唔會叫 你手機響/你手機搵你?多數都係話 有電話搵你。根本香港人叫開 電話。連手提兩個字都唔會講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞