其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
手提電話都係源自蝗語系㗎傻閪
甚至連電話都係源自蝗語系㗎傻閪
電話係日本漢字意譯
德律風係大陸仔音譯
又亂鳩咁舉例
由高登時期大家都笑鳩大陸人講手支
到而家有人up得出由細到大都係講手支
真係哭撚咗
退一萬步嚟講就算比你搵到一個大家都用緊嘅term係蝗語又點?
改變到手機係蝗語嘅事實?
你覺得「隔籬嗰個都係咁所以無問題」呢啲on9 logic講得通?
其實以佢不斷叫人pin嗰個post根本原全無證據證明係由台灣傳入
新聞稿同廣告呢D幾個人就可以決定到既野又拎左黎做證據
唔係話佢錯既,不過只係一D無力既證據
淨係識人生攻擊講悔氣話顯得自己高人一等
又滑坡又無辯論技巧又唔識求證,出篇長文就係真理咩
出面已經見到有幾個POST講有關蝗語講到手機叫人黎呢個POST睇PIN喇
咁又由佢一個人創造左歷史證據出黎喇
會唔會係佢先係俾中國邏輯洗左腦呀
「手機係蝗語」就真係由班00後創造歷史喇
而且創造咗咁多年都只係「我記得」,冇人俾到證據

臨瞓撚吓你啫,係鳩up㗎
你都講到一個民主化程度高過香港無限倍嘅獨立國家都係蝗,台灣用語係蝗語,又有咩需要同你講呢
揾到台灣1994年已經手機緊,唔關事咪唔貼囉
只不過香港1997年已經手機緊,支那2000先有手機
話係支那傳入就真係笑死人
由高登時期大家都笑鳩大陸人講手支
咪即係由高登時代已經錯撚晒

你要堅持台灣=蝗嘅理論係你嘅事
原來講咁耐,「台灣傳入」就係你哋所謂「手機係蝗語」嘅原因
你讀書少唔好跳出黎柒啦
剩係叫電話

高登時期仲我係中國人呀Hi

講個笑話你聽:高登
傳媒咪姐係傳播媒體....
分唔清國家同語言?
同一種語言可以由唔同國家或地區共同使用

英美係「民主化程度高過香港無限倍嘅獨立國家」
難道香港嘅英文就同英美嘅英文唔同?

柒咗就話鳩up
叫開手電
你咪就係分唔清嗰個囉
台灣傳入都叫蝗語
你知台灣所謂「國語」係二戰後由大陸傳過去㗎可?
可以話「台式蝗語」經過演化後同「中式蝗語」係有少少唔同嘅
但係同為蝗語呢一點無可爭辯
就同英式英文同美式英文同樣係英文一樣道理
唔係隔咗一層就可以偷渡㗎幹你娘
中華民國(1912~)講國語
蝗國(1949~)講蝗語

傻閪:一樣係普通話一樣係蝗語中國高登仔都係咁講

你唔知「普通話」呢個名係1949年作出嚟取代「國語」呢個名?
換言之 1949年之前「普通話」呢種語言就係叫做「國語」
改過個名就當唔同是唔是想笑死人
以前好似都有人叫手電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞