其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
其實同一個人黎
咁語言會演變㗎師父
Mobile phone 係80年代尾先開始民用,90年代先開始稍為普及,2000年代後先叫做普通人都買到
新科技產品出世,咁有幾個名係好正常,手機 手提電話 流動電話 無線電話,同一樣野有幾個名

點解到10年代會多左人用手機,其他名會少人用
Pin果位巴打都提供左一個解釋,因為mobile phone已經唔係純粹一部phone,咁 手提電話 咪唔準確囉。
2000年代果陣仲有PDA、palm之類嘅電子手帳,後來一部機做晒所有野,電話只不過係其中一個功能,咁咪用 手機 統一晒所有稱呼,但手提電話之類嘅名唔會消失。
到100年後,功能可以植入大腦,到時 手機 又唔準確,個名又會變。

手機呢個名明顯係90年代香港已經存在,用左廿幾年,現今亦冇語意問題,我完全唔明有咩好反
你邏輯有問題
我無反過呢個term
無話過語言唔會轉變
正正係講緊個轉變係03年左近開始加速
之前一路唔好少人會用手機
用呢個term甚至會令到好大班人confused
呢個係事實
我的記憶亦都並不淨係我的
https://www.google.com/amp/s/forum.hkgolden.com/amp/4529825/page/2
咁依家你知點解,亦知道左原來個字90年代已經出現,今日學到新知識,唔使多謝我地
都唔知你講乜
我不嬲都知㗎啦
最醒係你
有時你講埋啲無意義嘅說話都唔知為乜
事實就係事實
你連人哋個基本論點都未睇到時
唔該你學下基本嘅邏輯論證先
你唔好咁啦 , 好多兒登仔不願面對㗎

佢哋要拎片出嚟又唔拎八十年代嘅大哥大廣告或九十年代頭嘅步步通廣告出嚟 再唔係搵啲八十至九十年代頭電影咪知囉
你影響力真係好大 03年你開始知手機呢個term
就令度手機呢個term開始流通
唔係淨係我
https://www.google.com/amp/s/forum.hkgolden.com/amp/4529825/page/2
手機呢套戲話偏門又唔偏門得晒
相信有好多人有睇過有同樣感受
比佢贏啦
入棺材前希望佢寫到本書正名「手機」歷史
喺舊登都可以3頁未滿,真係好多,應該多過睇手機凶靈嗰幾萬人
你拉上去揾揾話唔定可以揾到當時嘅人,到依家都仲以為手機係支語
唔知你有冇聽過智能電話依個詞呢 ? 要簡短講就叫智電啦 , 手乜𨶙嘢機 ?

學晒支那咁咩都簡化/歸化一個詞真係會整到個人越嚟越弱智 , 例如支那一句 "性侵" 裡面包括晒香港人所講嘅強姦,非禮,性騷擾 , 你唔覺混亂咩 ?

而家支那一句 "手機" 跟返支那邏輯係可以包含所有手提電子產品稱之為 "手機"

你可以去接受支那嘅愚民教育 , 但唔該你唔好荼毒香港嘅下一代啦 , 唔該
智電仲不明所以過手機
手機依家就係指手提嘅終端,可以上網打電話,仲有一堆工作
因為超越左「電話」嘅範疇,咁唔叫佢電話都好合理
又唔係出現左 手機,智能電話 呢個字就消失
性侵又蝗語?
照佢邏輯
電腦都唔係電子頭腦,應該叫返 個人電子計算機
樓上幾件支那種真係勤力 , 成個 post 諗住喺度改歷史 , 慳𨶙啲啦𨳒你老母
改你老母臭閪咩
你條文盲連性侵點解都未知就縮返入你老母個閪窿啦
請問手機個機字係點解?
同call機相機飛機電視機差唔多咁解
支那賤種對號入座

香港係分強姦 , 非禮 , 性騷擾 , 唔係你啲支那種一句性侵就包含晒 , 真係唔知邊個係文盲 我唔怪你 , 你受開支那教育 , 我港英年代讀書都仲有科叫 "社會"
記得智能電話未興之前,流動式電話多數叫手提。
但window mobile/iPhone/andriod面世後,多咗人用手機同PC去分辨智能電話同個人電腦,程式都分手機版app同pc版。

香港工商日報, 1963-05-07, p6

工商晚報, 1966-12-23, p2

華僑日報, 1981-09-26, p3
我記得黑白mon電話都要4千幾蚊部既年代都有人叫手機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞