其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
將你個腦放入歷史博物館就啱呀
命名為「手機的起源」
懷疑條友寫論文落reference 係用「自己記憶」
英文到而家一樣叫Phone
所以叫電話無問題
咁呢個真係睇學科
Social science大部份嘢
尤其關於文化方面嘅事
都係做訪談,問卷呢啲先係最可靠
有無機會寫論文都成問題
呢個鹽叔都有講過
如果你講TVB 蘋果 立場 商台之類
應該係用傳媒(傳播媒體) 唔係媒體

媒體通常係講transmit某啲嘢嘅時候
所用嘅介質 (唔一定係物理上嘅一嚿實物)

講媒體 = 傳媒 根本唔合理
只不過係英文都用同一個字
但其實中文係有2個唔同嘅詞語 去分別呢2個意思
我本身係度諗我自己點叫手提電話,心諗好似又唔係叫手機又唔係叫手提,但睇到巴打個發現原來我係叫電話
Questionnaires, interview 要好大個database先可靠
唔撚係你一個人既記憶
一開始叫phone
之後mobile phone,有人直接用mobile
電話、手提電話、手提
我覺得完全冇問題
有smart phone之後
咁你咪無多啲人囉
而家我講我嘅親身體驗同記憶都咗容許
又點做questionnaire
個論點你提出既做乜要我搵?
你搵唔撚到人就縮番入老母閪啦
我先無咁得閒
而我只係提出我嘅親身經歷
手機幾時開始通用與我無關
只係呢個post不斷宣揚假歷史
我必須講出我嘅經歷 以正視聽

我就做soci research嘅
如果單做life story report,個case就要好有代表性先得
例如做出版業歷史,就去跟個總編
人類學做少數民族fieldwork,咪訪問啲死剩嘅長老

你覺得自己有咩代表性
得你一個喺90年代生活過?
咪叫你問多啲人囉
我只係其中一個代表
代表
咁你有咩資格講 自己唔識=香港唔通用
你唔識,只代表你唔識,唔代表香港冇人識
你搵到資料講當時一香港一半人都冇人識,咁咪唔通用囉
但事實係搵到一堆廣告同媒體都係用 手機,仲要90年代開始用

咁一堆人識,你唔識,唔代表唔通用,只代表你係無知
我細個第一次知人係會死都好震撼,咁係咪我知之前,全人類都唔知原來人會死
邊撚個鹽叔

Mass media,Media,Press嚴格上都有分別,但今日好難界定,因為多數都多棲發展,民間普通人又可以自己發報消息
Media基本上就中性,包晒所有,用媒體唔係冇道理
你啲邏輯真係好有問題
我幾時有話我唔識等於全香港冇人識
通唔通用你就做多啲訪談問卷啦
廣告媒體作為證據嘅可信性上面講了 不再重覆
你要明白 作為電訊商 佢要引名落包裝同說明書度
統一全球嘅繁體中文名稱對佢有利
所以手機係一個變相嘅官方名稱
同佢是否通用係無關係
我係由細都聽過 手機 嘅代表
你可以縮返入去你老母個閪到未
你細個係幾細?
有咩具體事例?
你依家講緊電視廣告由97播到03,香港都冇人識 手機呀
因為唔通用,所以害到你睇唔明套戲嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞