其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
仲拎英文嚟做例子想笑死人咩
你嘅支那邏輯就好似啲支那人話要反美,因為美國人講英文所以就要反埋英文,再反埋個音譯同美國完全冇關係嘅巴士,要改叫返做公交一撚樣咁反智
果然係中国人,一脈相承
你舉嘅例子係
(A) 反一個國家
(B) 所以反埋嗰個國家嘅語言
(C) 所以反埋其中某個用語但同A個國家完全無關

我就純粹因為普通話難聽兼語意不清而且經常發明新term入侵廣東話先唔鍾意嘅
並唔係因為某個國家用普通話所以我就反普通話
唔通佢用廣東話同英文又要反埋廣東話同英文咩
可能你會啦

所以A->B嘅因果關係只係你一廂情願
AB可能會同時存在但佢地之間並唔係一個因果關係
亦因此B->C個C並唔存在同A個國家完全無關嘅問題
明?
並唔係因為某個國家用普通話所以我就反普通話

普通話係
由高登時期大家都笑鳩大陸人講手支

又搬
今次又變咗唔反蝗唔反支只係反普通話
屌你真係中国人嚟呀Hi
手你老母機

一係手提

一係電話
蝗語 = 中式普通話 = 台式普通話
反蝗反支同反蝗語可以同時存在
但並唔係因為反蝗反支所以反蝗語
好難明?
你係因為蝗國人用蝗語所以你先反蝗語?
大把蝗國人用廣東話同英文你係咪以後唔講嘢?
屌你連反蝗語係反緊乜都唔撚知
我就因為蝗語難聽兼語意不清而且經常發明新term入侵廣東話所以先反嘅
你係因為蝗國人用蝗語所以你先反蝗語咩?
YES / NO
答案係yes啊傻閪
再答埋你支那人講廣東話講英文都只係支那人講廣東話同支那人講英文,唔會變撚咗支那人講支那話

如果支那滅撚咗國支那人死撚晒,我理撚佢下手入主講印度話定講日文

屌你真係弱撚智,成個post喺度屌手機係咪蝗語支那詞得你柒撚懵懵聲稱自己反國語
如果蝗國人講廣東話講英文無問題但講普通話有問題嘅話咁個問題好明顯就係出自普通話身上啦
係你條傻鳩理解唔到普通話同國語基本上係一鳩樣所以先得出「手機係台灣傳入所以無問題」呢個錯誤結論

回帶
「普通話」呢個名係1949年作出嚟取代「國語」呢個名
換言之 1949年之前「普通話」呢種語言就係叫做「國語」
改過個名就當唔同是唔是想笑死人

你知台灣所謂「國語」係二戰後由大陸傳過去㗎可?
可以話「台式蝗語」經過演化後同「中式蝗語」係有少少唔同嘅
但係同為蝗語呢一點無可爭辯
就同英式英文同美式英文同樣係英文一樣道理
唔係隔咗一層就可以偷渡㗎幹你娘
回乜帶啊你真係傻㗎喎咁撚耐都唔撚明咩叫蝗語
睇嚟你一係盲嘅一係就好撚自戀
自我中心到咁撚耐都唔知自己問題喺邊

台灣叫手機→香港叫手機→支那叫手機=手機唔係蝗語
全世界是但一個地方叫xx→香港叫xx→支那叫xx=xx唔係蝗語
香港叫yy→支那叫yy=yy唔係蝗語
全世界是但一個地方叫aa→支那叫aa→香港叫aa=aa唔係蝗語

支那叫牛b→台灣叫牛b→香港啲傻閪叫牛b=牛b係蝗語
支那叫td→全世界是但一個地方叫td→香港叫td=td係蝗語
支那發明嘅垃圾用語=蝗語

明唔撚明啊傻閪
全個post都係反蝗語反支那,係得你一條撚樣柒撚咗喺到聲稱自己只係反普通話
依個回覆應該keep起佢
每次再有傻仔提起依個月經問題
就用依啲證據打到佢地啪啪聲
Computer,香港通常譯做「計算機」、「電腦」。
Calculator,香港通常譯做「計數機」。
原來仲拗緊
仲拗到係反一切與普通話有關嘅字
咁你搵多陣會發現你唔會有字可以用

同你講本身同一樣野就多過一個名又唔信
自然語言變化又唔俾
下下都上綱上線到所有人會講牛B
真係反到走火入魔
既然你話「手機」係台灣發明所以無問題
咁你係咪正式宣佈台灣發明嘅用語可以用喺廣東話度?
我就不了

「手機」係台灣發明所以無問題
係因為香港都啱用

唔啱用咪唔用囉你係咪真係傻架
唔啱用係因為大部份都要用蝗語讀音先解釋到
「手機」啱用係因為唔洗用蝗語讀音都解釋到
然而大把蝗語唔洗用蝗語讀音都解釋到 唔通又用得咩

其實你理解「蝗語」個定義係咪有啲問題
你嘅定義淨係包括「支那發明嘅垃圾用語」而唔包括普通話本身
但其實「蝗語」係指普通話呢一種垃圾語言
亦可以指「支那發明嘅垃圾用語」
因為「支那發明嘅垃圾用語」係subset of普通話
如果你淨係想話「支那發明嘅垃圾用語」而唔包括普通話本身
應該係叫「共產中文」
清楚明白?
但其實「蝗語」係指普通話呢一種垃圾語言

其實呢
得你係咁睇咋
得你唔知「蝗語」係指普通話呢一種垃圾語言就真
如果「蝗語」唔係指普通話嘅話
咁「普通話」又應該點稱呼好
又要作個新term出嚟?
腦裝屎
咁你咪行出門口是但問個人台灣國語係咪蝗語囉
乖啦,唔好匿係屋企發神經啦
你係咪已經接受咗蝗語係指普通話同埋自己柒咗呢個事實?
咁我想問,係咪用山東話講出黎就唔係蝗語
定所有非粵語嘅漢語系語言都蝗語
咁廣州粵語又係中共勢力範圍內,再要縮到深圳河以南嘅粵語先係非蝗語?

反上腦
語言學上要判定兩種話係咪相同語言係講相互理解性(mutual intelligibility)
意思大概係A話人唔洗學B話都理解到B話 而且 B話人唔洗學A話都理解到A話
根據呢個準則判定到:
普通話同國語係同一種語言
普通話同粵語唔係同一種語言
如果你對山東話或者其他話有興趣都可以根據呢個準則判定

然後點解你班友成日將語言同勢力範圍掛勾?
美國加拿大印度澳洲呢D用英文嘅獨立國家都曾經係英國殖民地
唔通而家獨立咗又要話自己唔係講英文?
你係咪搞錯左
係上面啲人反上腦,將所有非純正香港人嘅粵語運用都歸入蝗語
連幾廿年前香港已經有用緊嘅字,都屈成係俾大陸影響先出現

而且你自己個邏輯係:
普通話係蝗語,因為同粵語發音非互通
咁講法,所有非粵語嘅漢語都係歸入蝗語
閩南話上海話山東話,統統都係蝗語
即係所謂「蝗語」,就係因為非粵語

你要咁諗,我迫唔到你,我只可以講連登真係好多痴線佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞