其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
香港有分巴士,小巴,的士,貨van,貨車,唔係你啲支那種一句搭車就包含晒

香港有分日本嘢,西餐,泡菜,印度嘢,唔係你啲支那種一句食嘢就包含晒

香港有分內科,精神科,婦產科,呼吸系統科,唔係你啲支那種一句睇醫生就包含晒

ps 走個 "犯" 字先 post 出嚟啦 ,
支那只會用 "性侵" 去包含晒強姦非禮
說好一定要分開講呢,依家又有性侵犯?
你最多講今日用性侵 簡稱左 性侵犯,但都唔係你所講一定用 強姦 非禮
見唔見第三張內文份香港報紙寫乜 , 入面都有寫明 "雞姦" 唔同支國報紙標題同內文都係得 "性侵" , 同埋佢哋唔會用"性侵犯" , 只要支國用開既詞就可以歸納佢係蝗語 , 香港亦有自己嘅文化
得淡笑
block撚咗條友 同機界原種同lv
由得你啦 , 你鍾意咪咩都學支那咁用一兩個詞去歸納晒一堆物件囉 , 以後打字講嘢越縮越短 , 個人咪越嚟越蠢囉 , 正體字咁複雜 , 你都係用殘體字吧啦
快啲 block 啦波台狗
真係矯枉過正到走火入魔
仲癲過果堆用說文解字去正音果啲人
果啲都叫做有文字證據去支持自己,不過用上古音去訓當世人。
呢班直情係我話係就係,我記得就記得
你平時係咪叫電腦做 個人電子計算機
先唔講你做乜鳩無啦啦拎性侵嚟講 手機定手提都唔關你個咩性侵歸納乜乜乜

而家就係講緊手提 電話 手機 手電 智能電話 幾個叫法都冇問題,完全同你講性侵歸納晒嘅例子相反

我勸你一係惡補下邏輯思維 一係直接驗腦 再咁落去我真係戥你老母有個智障仔可憐
我嘅睇法係香港以前最流行嘅叫法係「手提電話」
先後喺香港出現過嘅叫法有好多,例如︰
手提、手機、摺機、蕉仔...
官方叫法有︰流動電話、智能電話、甚至「音樂手機」...

支那而家最流行嘅叫法係「手機」
先後喺支那出現過嘅叫法有幾多我就唔清楚

以上香港曾經出現過嘅叫法包括「手機」,即使都係香港原創
事實係香港而家主流嘅叫法係跟咗支那叫「手機」
>即使都係香港原創
>跟咗支那

你打完唔覺得好笑?
我唔覺得好笑
反而喺度拗邊個係原創先好笑
夾硬話係跟支那嗰part最好笑
連改口手機嗰個年代支那人根本買唔起手機都唔知
全民轉英文好過啦
邊個年代改口叫手機呀?
由果個年代開始主流就係叫手機?
支那人又幾時開始買得起手機呀?
睇pin啦
你以為冇?
一早就好多人貪到好有錢
支那人冇錢只係一個普遍印象
其實部分係貪左唔少
其實你知唔知點解貪可以貪到好有錢
咪就係一個人貪走幾十萬幾百萬人嘅錢囉
事件係90年代佢哋連家用電話都未普及
1997年香港已經開始有手機哩個用法,係由台灣傳入
而支那1999年都仲用緊手提電話

我淨係見到呢兩句

咁係邊個年代改口叫手機呀?
由果個年代開始主流就係叫手機?
支那人又幾時開始買得起手機呀?
支那人又幾時開始由叫手提電話改口叫手機呀?
>我淨係見到呢兩句
咪即係你盲咗囉
1997已經用緊,1998年用緊,1999年用緊,2000年用緊,2001年用緊,2002年用緊,2003年用緊(下略
咁都睇唔明我都冇計
機界賤種又引用埋支那學者既研究出黎柒
我盲咗定你盲咗?
我講緊主流
個人經驗>歷史實証
詭辯既極致
成個解釋係錯左好大部份
香港以前最流行嘅叫法係「手提電話」
之後喺香港簡化左既叫法就係「手提」
想用某種正式名稱既叫 「流動電話」「智能電話」
有部分落黎既支那人同想係支那擴展業務既商人叫「手機」
而摺機、蕉仔、音樂電話、大哥大、龜仔、呢D
係指某部分機型主題同推廣重點
唔算係手提電話統稱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞