其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
呢個世界唔係只有一個字,同一樣野可以好多叫法
唔好成日都係自己聽過=全世界都係咁

講左咁耐你都係有人用即係香港野
香港好耐之前已經係國際城市(97年後變成大6一個小城市)
咩語言都係香港有人用
咁阿拉伯語係唔係香港話?
英文又本土語言?
煲東瓜係你母語?(好有可能)
成街都係珍珠奶茶影2張相香港有賣就係香港野?
無知真可怕
你比幾多呢D垃圾出黎都係冇用架
唔係就唔係
好明顯無知嗰個係你
香港本地出嘅中文報紙唔係出俾香港人睇
7 80年代唔同報紙,例如大公、華字日報都用過,另外仲有一堆廣告都用過
我就廢事貼晒出黎,自己都search到
呢啲全部都唔係香港人寫,唔係香港人睇
全香港亦冇人知個字點解,但keep左住繼續出喺報紙
你鍾意咁諗我迫唔到你

呢D咪就係無知既可怕
無啦啦走去屈00後
屈唔到就隨便貼D野當證據亂吹
個腦又唔用邏輯黎思考
講唔通啦比人踢爆晒就只係識鬧人 
理由都唔洗
真係叻~
由中聯辦控制的香港親共報章《大公報》、《文匯報》
完~
7 80年代有中聯辦
隨便貼D野當證據都係證據
一樣打到你塊面啪啪聲
而你條撚樣講咁耐除咗"我記得"之外屎都痾唔出一條

早抖啦傻閪
條友可能連大公文匯8964屌中共屠城都唔知
你真係唔識架喎
香港既報紙有好多唔同既地方既
包括 大陸 台灣
我貼張圖出黎寫中華民國XX年既
咁係唔係原來香港係用中華民國XX年??

賣港幣架
地止係鑽石山

香港係國際城市
有咩咁出奇呢
但你既理由就企唔住囉
PS:中華民國41年係1952年 香港唔係國民黨政府
70年代前,國民黨政府先係「中國」,部分親國民黨刊物會堅持用民國x年
果陣調景嶺仲有好多國民黨舊兵官住
戰前戰後都有好多南來文人黎香港,一部分仲做左報紙佬

即係就算追返上7 80年代嘅大眾報紙,入面嘅用字你都唔認為屬於大眾
你心目中由純正香港人先係講屬於香港用語,咁你要去搵新界原居民,但佢地好多又唔係講粵語
而果陣講粵語嘅寫稿佬又好多廣洲黎,咁又唔符合你標準
果陣興嘅「三及第」又文白夾雜,又唔係純口語粵文

咁講法,呢個世界冇任何文字記錄屬於香港
你真係好撚無知
你真係幾無知架喎
香港有班原國民黨人係慈雲山全香港既人都知啦
你貼呢個出黎既意義係咩呢?
咁有係唔係等於香港係台灣既?
只係證明左你地所謂既證據企唔住
用下你既邏輯想下先啦
你仲好高興咁貼出黎唔怕笑死人
呢班香港粵語原教主義者到底明唔明,香港文化係溝出黎
如果要切走所有受外來物影響嘅文化,覺得咁樣先係真正嘅香港,最後你會發現咩都唔屬於你
反赤化,係選別嘅過程,唔係一個單純切割工序
香港粵語原教主義者 X
on9仔 O

咪玩啦條友邊有咩主義,只係佢唔撚識就當係支語咋
無知到成個白痴咁
錯晒啦
咩粵語原教主義者姐
我一直講既係要認
唔係要切走
係你地死唔認
有受外來野影響
你地死都否認果D係外來既野
香港從來都係融合世界文化
接受呢D係外來文化好難咩
為咩你要死都要搶人地既當香港野
真係好撚癲
今日香港文學嘅討論已經推進到不一定香港境內書寫,對象、語境甚至發表地係香港都計
將香港當成一個平台or意識圈
呢種切到總之有少少非香港原生就唔計,真係推翻晒所有討論,原來呢啲全部都唔屬於香港
你意思係雖然一樣野香港用左幾十年,寫同睇都喺香港境內,但都可以唔屬於香港文化一部分????
即係茶葉係印度黎,紅茶文化係英國帶入香港,加奶飲又唔係香港本土人發明,所以奶茶就唔屬於香港文化????

呢個講法真係驚為天人
我認呀

我認我認為蝗語係要杜絕 例如小三 小鮮肉 素質 乜都打造 乜都加大力度

同時我都認我認為有啲字一早喺香港已經有嘅講法 唔應該因為支那都有用就變成蝗語 例如空調 手機 顯卡
按佢邏輯數數吓會發現香港原來根本冇香港文化
樓上幾位係好有心,搵咗好多文字記錄
但其實有個盲點嘅,就好似︰地鐵、港鐵
幾時開始香港人普遍叫港鐵呢?
係咪叫地鐵先係主流呢?
所以文字記錄只能證明個詞幾時出現過,但邊個係流行叫法真係好難證實
地鐵咪 06 07 年合併改名之後變港鐵囉,不過有好多人叫慣左就都係叫地鐵,幾時變主流就真係唔知了
首先呢
台灣用緊既所謂國語咪又係同普通話一鳩樣
唔好自欺欺人

然後既然已知
(1)手機一詞源自蝗語系
(2)香港用語由手提電話->手機
就可以總結到:蝗語用詞「手機」成功取代「手提電話」

所謂「演變」真係得啖笑
難道而家00後10後用哂牛B666個d蝗語term十幾廿年後又可以名正言順用「演變」掩飾源自蝗語既事實?
汽水都係源自蝗語系㗎傻閪
報紙都係源自蝗語系㗎傻閪
百鳩幾年前嘅事用嚟類比十幾年前嘅事小弟佩服
不過你都係錯

荷蘭水呢就係清朝嘅事 全中國都係叫荷蘭水嘅 唔係淨係香港叫荷蘭水
後尾多咗其他brand先叫汽水

報紙呢本來啲名就係叫乜乜物報(18XX年)
叫返報紙都唔係咩蝗語問題

順便講埋
啤酒個「啤」係粵語造字音譯beer 所謂「鬼佬涼茶」係比喻
google下唔好亂咁舉例ok?

最後你pin嗰句「1997年香港已經開始有手機哩個用法,係由台灣傳入」已經完美解釋咗手機係蝗語term唔洗再兜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞