其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
你知道借記卡係點解未?
又一個盲嘅
到底一班1999年仲用緊手提電話嘅支那人
點撚樣返1997年前去"赤化"香港人用手機啊
你就係果個盲既
一班?一部份??全部??
1999年仲有大6人講手提電話
就等於1997大冇人叫手機??
95年就叫緊啦
你唔知等於無
無知真可怕
就算退一億步當所有證據都係假嘅,廣告係假嘅,新聞係假嘅,記憶都係假嘅
咁除咗嗰個貼wiki嘅傻閪之外,有冇任何人可以提供證據證明手機係支那傳入啊
你都傻嘅,香港1900年已經叫緊手機喇,大你95年
你一個廣告就就99年支那用手提電話
咁我夠話98年香港用手提電話啦
https://youtu.be/xGrP4QPSP2E
1998年仲流動電話手機添
大陸個廣告根本香港都係叫手提電話
根本全部都係個product line問題 統一叫法
https://youtu.be/oaXheYgOheo
你又知係product line 問題
肯定又係親身經歷啦
以前係簡稱手提
大佬 你盲㗎?
而家個所謂大陸99年用緊手提電話嘅證據個畫面同香港個廣告一模一樣
一樣叫手提電話
叫點樣香港影響大陸呀
得啦 去寫歷史書啦
黨鐵電梯廣播廣東話用手提電話,支文先用手G
無人話過係假,只係唔夠用黎prove
係你中左滑坡自己唔知
試過大學用wiki作為reference,比人屌上天花板
或者更核心嘅問題係,語言赤化嘅壞處係詞不達意,明明有更好嘅講法,例如有 加強,唔用,要用加大力度 之類
咁 手機 呢個字有咩問題,完全傳達到個意思

反赤化到一個地步,只要中國用過個字,自己就唔可以用
明明社會用左廿幾年,係要修改歷史,講成社會係被迫用
支那人咁多時光機嘅
1996年6月已經買到2000月3月嘅機
*1999年6月
呢個post嘅原意都唔係講話赤化唔用得
我亦都無話而家唔用得手機呢個term
而家係討論手機呢個term 在以前香港是否通用
明明以前香港唔係咁講開
講到係香港傳入大陸嘅
咁篡改歷史法無論何時何地都不能接受
https://www.am730.com.hk/column/Lifestyle/三頻再發千禧年的l2000-48359
為此Motorola誓不罷休,於cd系統中,參考Nokia的6、5系的大細,於1999年推出像6110般商務感覺的L2000
客觀事實就係見到90年代香港,手機係一個通用嘅字,係其中一個用黎指稱moblie phone嘅字,同期另外仲有一堆無線電話、流動電話、手提電話

你根本無法證實呢個字係中國大陸傳入,就算90年代初有人係大陸用過呢個字,都唔代表有傳黎香港
時期先後同傳播過程根本冇直接關係
你只係不斷repeat自己未聽過,咁你未聽過咪未聽過囉,其他有人聽過嘛
全香港咁多人睇電視,咁多年咁多個廣告,keep住用左咁多次,仲可以拗係個別例子,你講你唔係白卡都冇人信
我幾時有講過係大陸傳入?
亦都可以係台灣或者其他地方傳入
簡單上網search一search
已經有好多人喺2012/13年已經網上討論話點解叫開手提會變咗做手機
唔通全部集體失憶?
廣告問題我講咗好多次
時至今日都有好多廣告唔係用緊香港人平常會用嘅語言
而就算係大陸人都認為香港唔係叫手機的
https://m.sohu.com/a/233514947_281586/?pvid=000115_3w_a
睇嚟你真係機界原種啲friend嚟喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞