其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
文字同口語都會有唔同啦,做咩唧你
啱,你啱
就算香港早過支那廣泛用手機都係香港跟支那用
四百幾個香港人VS四十幾個支那仔
你唔睇埋pin有幾個多支那仔睇唔過眼香港人發現手機唔係支那傳入
我係00後?
然後我出世前已經換左N次手提電話
BTW 你地真係揾食都幾艱難
24小時mon po 慘過做狗
有冇諗住轉行做狗?
咁你聽過onetwofree俾你任揀手機未
其實你有冇睇清楚我嘅留言?
我係回緊遠比2010早已經好多支那人落香港買Nokia
定係你想講1997年已經好多支那人落嚟買?
喂,我唔係講緊1998年冇手機呢個term喎
定你意思係1998年手機呢個term已成主流?
00後唔敢面對"好多支那人落香港買Nokia嘅2010年"遲過"onetwofree俾你任揀手機"嘅1997年足足13年
一定係2010年嘅支那人買完Nokia搭時光機返去拍廣告
我就係唔知你用果四點嚟回應我想表達啲乜
啱,你啱
一定唔係因為已經多人用所以廣告先用
一定係廣告唔理根本冇人用都堅持用,而且用足咁多年都冇人用仲堅持用
我無講過香港早過支那廣泛用手機
事實係香港而家主流嘅叫法係跟咗支那叫「手機」
唔好講咁多廢話啦支那仔
你同事用小學專題研習水平既資料黎討論仲撚柒啦
BTW 繼續推PO 加油啊支那仔 大把人睇緊你啲廢話架
支那仔:雖然你早過我哋好多,但都係你跟我
咁你聽過咩叫GKK未?

最好就係我5歲就識係巴哈開帳號
仲有過再早D既號搵唔返
電子計算機 呢個字作為computer嘅翻譯存在左好耐,個人電子計算機就係personal computer嘅翻譯。
電子計算機 呢個字你搵到上5 60年代嘅香港報紙都有,同時都有電腦、電算機等等一堆名。唔普及嘅原因係因為件產品本身就唔普及,要去到2000年代先民間普及

電話革命唔係有iPhone先出現,最先係PDA phone,再之前係nokia symbain,俾user自己加程序入去,唔係所有野都一步到位

我真係唔明有明好拗,個字用左廿幾年,字義又合理,用廣告話解亦通。
就係因為或者有機會大陸歷史上早過香港出現,加上你個人主觀意見,呢個被社會普遍接受嘅字就有問題?
咁第一次聽手機係支那話嘅你聽過onetwofree俾你任揀手機未
good boy 又揾到位推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞