其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
手電好似係講緊電筒
「書面語」呢三隻字究竟呃咗幾多香港人學蝗語支那話?遲啲可能「一會兒」、「一起」、「坑爹」都變埋做「書面語」
所以台灣傳入嚟就得?台灣人都用緊「像極了愛情」,所以如果將「像極了愛情」講做係台灣傳入嚟,香港人就覺得冇所謂?知唔知台灣人俾人滅完台語之後,都唔係幾認同自己講緊嘅中文?有幾多復興台語運動你又知唔知
思覺老師99年啲片的確係講緊「手電」
反高登反台獨啦中國人Hi
講緊90年代啊傻閪
支那連網都冇得上啊傻閪
拎嚟同依家比,00後係咪真係唔知支那廿幾年前乜都唔係
開始語無論次
同一種語言可以由唔同國家或地區共同使用係咪咁難理解
好心你條on9仔唔好咁醜怪啦
我哋反蝗語唔係反中文唔係反國語
係得你條傻閪將所有國語當晒係蝗語

返高登反台獨啦中國人Hi
駁唔到就開始潑婦罵街真係唔知邊個醜怪
你知台灣所謂「國語」係二戰後由大陸傳過去㗎可?
可以話「台式蝗語」經過演化後同「中式蝗語」係有少少唔同嘅
但係同為蝗語呢一點無可爭辯
就同英式英文同美式英文同樣係英文一樣道理
唔係隔咗一層就可以偷渡㗎幹你娘
我諗佢係講緊個「一起」係用嚟做量詞個「一起」
「一起事件」「一起意外」睇到R晒頭
你嘅意思係「一起事件」「一起意外」個量詞無問題?
仲拎英文嚟做例子想笑死人咩
你嘅支那邏輯就好似啲支那人話要反美,因為美國人講英文所以就要反埋英文,再反埋個音譯同美國完全冇關係嘅巴士,要改叫返做公交一撚樣咁反智
果然係中国人,一脈相承

好心你條on9仔唔好咁醜怪啦
一開頭話手機係支語要反
柒撚咗就話台灣傳入一樣蝗語要反
又柒撚咗就話所有國語都係蝗語全部都反
個龍門由黃河搬撚咗去濁水溪,下次搬去太平洋啦不如
中國開始叫「手機」應該係 一間叫波導喺1999年出嘅「移動電話」開始

1999年2月5日

奉化波導有限公司與法國SAGEM公司簽訂合作協議,進行移動電話技術開發和生產合作。 7月8日,奉化波導有限公司貸款建成第一條移動電話生產線並開工生產,第一台波導牌移動電話下線。

所以香港叫手機係先過中國 而且極有可能係台灣傳入
你望下你係咩台開post
一個人蝗唔蝗就從來都唔係睇血統嘅
唔通梁天琦武漢出世就係蝗咩
所以你提出呢個係偽命題
我第一個post#748第一句已經講咗
「台灣用緊既所謂國語咪又係同普通話一鳩樣
唔好自欺欺人
論據貧乏到要屈人搬龍門
支那邏輯就返支那用啦你
「起」唔可以作為量詞使用
所以答到未
你嘅意思係「一起事件」「一起意外」個量詞無問題?
唔係用嚟做量詞既情況下用得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞