其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
好撚出奇?
佢應該冇睇過個source
我搵左篇文黎睇,筆者係講緊大馬同新加坡語言現象,主旨係反對語言規範化,幅圖係想講語言多元化,民間會自行調節
佢引用嘅ref,就係反對佢嘅論點
中間個邏輯呢
咁應該話手機係書面語掛, 個個年代從來都冇聽過人 "講" 話手機. 都係講手提.

不過我 Buy 前面 另一個 point, 智能電話出現之後 手提呢個字就唔係好 Make sense. 反而手機貼切好多.
咁Call 機點譯?
其實你可以打開嗰幾個youtube睇
其實手機呢個topic唔係第一次出現
大把蝗語好鬧 點解要爭議一個用左成廿年既用語?

根本就係五毛開post
其實巴打已經好保守
1997年電視廣告會用「手機」,代表果下大家都明咩意思
即係1997年果陣,呢個字已經存在左一段長時間,而且被社會普遍接受
97已經有,都可以係支那傳嚟香港
你覺得呢個世界仲講邏輯咩?
即係你都覺得自己講野冇邏輯
1997年,中國大陸對科技嘅語言運用可以影響香港
講出黎你自己會唔會笑
nokia年代 應該叫手提
如果間稱
佢哋無錢買唔代表唔知手提電話嘅存在,更加何況窮極總會有人有錢買手提電話
連支那都係學香港改口做手機,你堅持廿幾年做乜
睇pin
https://www.youtube.com/watch?v=ikbbsnh2VuE
1998年嘅nokia已經係手機
果個年代大部份人都叫手提 邊有人叫手機
証明咗支那文化入侵好勁囉,仲駁,有晒証據明手x係支那講先,仲有咁多人証
你打開嚟睇吓先啦
順便睇埋pin
我睇咗,但真喺冇,不過唔知你出咗世未
我就一早出咗世,不過我諗你未
如果你出咗世,咁應該有少少痴呆
睇埋pin先啦
人哋睇咗啦,就係唔同意先至講,1999年嗰個根本唔係証明
依家個事實係有證據證明1997年「手機」已經係香港社會普遍接受嘅詞語
事實係1997年香港,手機已經係一樣相對普及嘅科技產品
事實係1997年中國,只有極少人負擔得起,而且未普及,更加唔好講文化輸出
「手機」一字在1997年前從中國大陸輸入香港,呢個推論係唔make sense,而且你都冇證據

再者,「手機」呢個字字義上合理,亦用左廿幾年,用「蝗語」去反對係唔合理
你要反對中共文化侵略有好多野可以講,唔好搵啲咁嘅位為拗而拗
善意勸告,為左反共去自欺欺人,將自己尊嚴建立喺謊言上,最後蝕底嘅係你自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞