其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
電腦呢樣野要Win95先開始普及,到形成中文社群,點都要幾年時間。
Ringhk佢寫就99年開始,假設佢兩年內冇改名,咁99年已經有出現download鈴聲嘅需求,手機呢個字亦係90年代尾開始普及,同之前廣告資料吻合。

究竟係手機普及,多人用多人講;電視廣告又用 手機;加上網絡起步,網民多用 手機,再影響埋社會大眾

抑或

香港俾大陸完全影響

咁就大家自己諗
問題係香港以前用字係好豐富好多變
通常會就咁叫「手提電話」
會同朋友講「你打我手提啦」,喂「你手提幾號呀」
我哋又會講「電話殼」,攞部「電話去整」,「電話費」一個用交幾百蚊
但歌詞又會出現「手機」,又會講「手機繩」,「手機鈴聲」
但而家全部用晒「手機」
當然啦
支那成千年前已經有人講道德
但今時今日都未學識既支那人仲有好多
咁有咩問題?
你真係唔識以前大6係點
好多文盲好多窮人但有小部分有錢同用高級貨
符合國情
而且同你所想既唔同
當年都有外國讀完書返去(其實我唔知為咩仲要返去...)
仲有部分係貪左唔少既好留意呢D當身份象徵
會唔會係你用字太貧乏
手機 多人用,但其他字都冇消失到
你講 手提電話號碼,如果冇人明你講咩,咁就係「轉晒」
你第一點我冇話過手機一詞支那用先過香港
第二點其實兩邊都冇證據
媒體好多人用 你想泛指就會用到
讀politic唔會遂個數都係講媒體 泛指所有推送/接收方式
我用字太貧乏就唔會寫出嚟啦
https://web.archive.org/web/20000916112112/http://haha.com.hk/
兩邊都冇證據
廣告用又話非主流
機構用又話非主流
電影用又話非主流
民間網站都用都係非主流
咁咪係囉,既然個字大家都識,咁點叫轉晒
總之就算全香港都有用,而且係一早就用,一樣係非主流,一樣係支那傳入
自己唔識=非主流
因為自己一定係主流
我話嘅
你又搞錯
講緊香港自己變成主流定係受支那影響
//你走去講XX用又話非主流
同你溝通真係好辛苦

現在的手機越出越CYBER,好似Sony Z18, Panasonic GD93, Nokia 8850等等,想令自己部手機與別不同,都要諗諗計仔

哇屌,又撚耐冇聽人講CYBER
識係大家都識,少人講呀嘛
係啦一定係受支那影響啦
你覺得係就係啦
00後其實係咪真係唔知以前嘅支那根本冇文化影響力
其實問題喺你度...
係你唔知點解入到嚟自己加個框架 要人討論主流非主流
明明就好簡單 有晒廣告 網站 報紙 機構嘅資料証明香港一早出現咗手機兩隻字
咁我掉返轉問,點解我一定要用手提or手提電話,唔可以用手機
如果個字冇人識,專登空降落社會迫人用,咁梗係有問題
但90年代已經係普及用字,依家更多人用,個問題喺邊
喺支那冇文化影響力嘅年代
一早出現而且無論官方定民間都廣泛使用
都依然係非主流
都依然係受支那影響(雖然支那冇影響力,亦冇證據證明係支那影響)

因為兩個叫法都有人講
咁我討論邊個多人講啲都唔得?
其實我前面有講過
係要承認受影響被赤化
問題點只係係呢度!
改變左我可以唔用但我冇迫人唔好用

你要留意
我係親身經歷過既歷史
有人為左唔想承認受影響
作好多假野出黎否定佢
我走出黎講返事實咁有咩問題??
冇話唔可以用手機
可以架,用啦
我係親身經歷過既歷史
其他人就唔係親身經歷過既歷史
用緊,你依家喺手機台
新移民叫「手雞」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞