其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
從你第一句咁1999我已經睇得出你係無乜文化
「因為語言會變,所以為左適應社會,所以手提電話 就變成 手機」

重組句子
「為左適應社會,所以語言會變,所以手提電話 就變成 手機」
唔該你比呢句嘢你啲唔知存唔存在嘅FD子睇下

你真心唔知現代用語改變大部分都係源自網絡?
真係笑撚咗唔通靠出書
就算我就係你身邊做中文創作同學術研究嘅人
你都唔會知我而家喺度屌撚柒你㗎啦
又想spin反蝗語=反書面語
腦裝屎
如果你認為我講錯咪反駁我邊度講錯囉
講又講唔出淨係識人身攻擊唔係腦裝屎係咩?
同埋呢
反蝗語從來都係一班柒頭喺討論區講唔想用蝗語㗎啦
「小三」「打造」「優化」「亮點」「到位」呢啲蝗語早就被報紙用緊
為左「適應社會」所以就無問題以後唔洗反?
講到尾其實你係撐蝗語㗎喎
你係唔係低能架
頭先喺街冇時間覆你條on9仔 而家覆一次

反駁樓主嘅巴打 前前後後一路講「手機」喺廿年前出現 都係有晒唔同實証 而唔係一路喺度「我記憶係」「我身邊朋友係」,甚至好似你咁直接第一句就前設咗「手機」就係「所謂「沉澱咗」或者即將沉澱嘅蝗語」

之後你拎「打造」「優化」呢啲例子想夾硬拉埋「手機」係同一類字,但係你都識講你果幾個例子係近十年,「手機」一路講緊都係廿年以上,所以又係一個fail嘅論證。

就算加句「又代表冇問題?」同「乜乜乜大陸仔」嘅反問句,對於你所提嘅謬論係完全冇作用。

除咗「耳機」ok之外,「電話」「one」我都覺得唔係好適合講,唔同性質,但係之後你又係冇任何確切論述就一句「都唔會改變到「手機」唔合理呢個事實」,又係同你成段嘅第一句犯同樣錯誤。

「上面講完語言會變化而家又話用得耐就唔可以變化」- 人哋不斷就係講緊有咩其他名都好,唔代表要取締「手機」,可以同其他名 例如「手提」多元咁用,你無端端就話要改新名唔知做乜鳩,你當自己係邊個?之後就一句人身攻擊就當自己贏 仲好意思話我人身攻擊你

之後你好大篇幅想去解釋「手機」好唔直觀,死屈人係用咗好耐先link到「手機」係「手提電話」又係搞笑,可能你弱弱地智要用好多時間先理解到個字點解啦,人哋97年起嘅廣告,到03年嘅電影用咗咁多年,唔通果陣個個都未link到係「手提電話」?咁啲機一定冇人買啦,拍廣告拍到咁唔深入民心仲要堅持落去

之後one你終於有啲實証,欣賞你嘥少少時間搵咗讀音嘅變化出嚟

其餘最犀利都係一句人身攻擊呀 屌鳩下人呀 認下叻仔咁啦

我想講,要反駁你條傻鳩好似簡單咗啲
首先
唔係用得耐就代表佢唔係蝗語
你同M字頭都係犯同樣錯誤用「用咗廿年以上」作為論據否定「手機」係蝗語
如果係唔係蝗語係判定by用咗幾耐
咁「打造」「優化」「亮點」「到位」要用幾多年先可以由蝗語變成非蝗語?
住滿七年就有永久居民身份證咩

至於點解由台灣傳入都算係蝗語
語言學上要判定兩種話係咪相同語言係講相互理解性(mutual intelligibility)
意思大概係A話人唔洗學B話都理解到B話 而且 B話人唔洗學A話都理解到A話
根據呢個準則判定到:
普通話同國語係同一種語言
普通話同粵語唔係同一種語言

當佢真係表達緊
『有咩其他名都好,唔代表要取締「手機」,可以同其他名 例如「手提」多元咁用』
有兩個情況:
如果「手機」係蝗語咪唔可以用
自然要有個新名
如果「手機」唔係蝗語自然無人會屌
亦唔洗你講可以共存呢樣嘢
所以如果係呢個意思 我會講一句多鳩餘

我承認『用耐咗先link到「手機」係手提電話唔係所謂「好合理,好直觀」』係表達得唔準確
應該係『用過/睇過/講過先link到「手機」係手提電話唔係所謂「好合理,好直觀」』
而直唔直觀個definition係可唔可以望文生義
如果你要經過任何「手機」呢兩隻字以外嘅information先知道「手機」係解「手提電話」咁就唔係「直觀」
舉個例子「座機」「桌機」
你唔google知唔知講緊咩
廣告電影會用係因為大家已經知道呢個撚屎term點解
唔係代表真係好直觀好合理 明?
用得耐唔代表唔係蝗語 冇錯
但係呢度巴打一早有晒資料可見香港比支那更早用「手機」兩隻字
點都有力過「身邊嘅人」「覺得係」「係蝗語就蝗語」
如果而家俾你spin到台灣國語都叫蝗語 我完全冇興趣同你拗

之後 唔係「當」佢係呢個意思,佢就係呢個意思
你話「如果「手機」唔係蝗語自然無人會屌」又係啲低級謬論嚟
「爭取民主冇問題就自然冇人屌」,你明我咩意思

之後你拎「座機」乜乜乜 又想搵啲得支那先用嘅term嚟夾硬拉「手機」呢隻用喺香港用咗廿幾年嘅term係同一類

最後你無啦啦又識講「廣告電影會用係因為大家已經知道呢個撚屎term點解」 90年代手提電話開始普及就已經有香港廣告用「手機」,即係當時大家已經識呢個term啦
廣告電影會用係因為會賣上大6用同一套廣告電影賣
加上當年冇咩人反對大6用字都仲未有「蝗語」呢個意識
而香港人比較聰明就算唔係常用字都比較易理解到
咁當然係用愚民既字眼容易處理

廣告電影會用=你覺得系香港用先 只係一種關聯思考
唔係一個邏輯性思考
等同條村斬左樹 然後有某細路瓜左 
咁細路瓜左就係因為斬左風水樹
只係同時間有關,完全冇邏輯性
我唔可以50年前影20間賣泰國野招牌係泰文既店
然後講50年前香港係用泰文既?

邏輯性思考你就要講個原因點解會變成咁因咩理由變
「座機」「桌機」呢D返而跟返一個語系既邏輯
同一個種命名方式更加貼切邏輯性
就好似叫美智子一般上會認為好大機會係日本人
呢度巴打所謂既資料證據列如
[已經唔止一個電話所以改叫手機]
頂多得貪食蛇 相機都冇 
點可以講得上唔止係一個電話要改名
邏輯去左邊??
好明顯就係睇返轉頭格硬編既理由
除非改名既係先知90年代已經知個電話會變成今日咁

而係呢度嘈既原因我估計係(呢度冇真確性只係一種可能)
D 90後80後覺得佢由細聽到大所以一定係香港野
開始要反蝗所以唔承認自己一直用緊係大6黎既字眼
又有一種唔識野既會比較細又老屈認為大黎既等於00後
但出黎出黎講係大6用既其實應該係70後既多
90年代十幾廿歲最留意呢D野既時期
要約人去玩要溝女點會唔知
明明自己冇錢出就笑9個同學用流動電話亭(有段時間係行多步都斷線)
當然可能有好多70後冇同大6聯絡,冇返大6,冇係大6聽過
但事實上大6就係用先過香港好多

香港有外來野有幾出奇呢
本來就係國際城市(97年前)
好多野都係由其他地方黎
同時都唔抗拒其他地方既文化
有泰國有日本有印度有大6
好多人有用過OK唔通OK又係香港野?
奶茶本身都唔係香港野
係改完改到同原本既有明顯差別
先變左香港式奶茶變成本土姐
台灣珍珠奶茶都係咁
無論你講到幾早係香港出現都好
係台灣有出現又好,美國出現又如何
大6就係無時無刻咁將佢D人輸出全世界
又點會冇係其他地方出現大6既文化
然而親眼見,親耳聽既人證同命名方式既血統
你都要無視你點會可能知咩係真相?
已經融入左要反都反唔到係一個事實
承認佢係大6黎咁又會好難?
講咁多... 對於「手機」「但事實上大6就係用先過香港好多」嘅証據呢?
咁多位

一、你哋長篇大論之前,不如諗清楚你哋自己除咗「乜乜乜都改變唔到「手機」係蝗語嘅事實」同「點解唔肯認「手機」係蝗語」呢啲自己前設咗係蝗語嘅point,就收收皮先

二、退一步 有廣告、電影、機構當年用「手機」都可能唔算係實証,再加埋你哋話只係啲80後由細聽到大就唔覺係蝗語。
咁由始至終,成個post兩邊都有人話自己細個有聽過/冇聽過,但係唔認為係蝗語嘅就點都係多証據過齋話自己冇聽過手機果邊

想問仲可以點拗落去?
有一點係幾同意嘅
一方面話97時香港已有「手機」呢個term, 同時又話語言係會演變,「手機」可以表達而家smartphone嘅多功能,好直觀,好合理。
但97時都未有smartphone
個重點係有D人係親眼見,親耳聽既人證
大6聽過 香港仲未有用人 比人稱為「身邊嘅人」「覺得係」
佢地打死都唔想認自己一路話反蝗
又日日用由大6傳入黎既「手機」呢個字眼
我自己就係一個證人講幾多都好都冇用佢地都當睇唔到仲問証據呢?
我既心情好比721當時在場既人見到阿叻講睇唔見佢唔知冇呀一樣
的確冇咩好拗落去
所以有時間先黎講2句冇時間就睬佢都傻
因為iPhone同智能手機既出現
不如大家又睇下強国人點講
https://hinative.com/en-US/questions/3763074
可惜你搵依堆嘢都係遲過大陸講手機
中國研究:「手機」一詞的確最早於大陸流行
https://lih.kg/2237282
其實再拗落去都冇意思,我地唔會同佢地有共識

我地反語言赤化,係因為違反漢語使用規則,或者句式結構不合理
1,牛B 呢類唔使講,連中文字都唔係
2,素質 就寫錯字
3,加強力度 呢類共式中文係唔識字,透過疊加簡單字詞去表達強語氣

但同你拗果班人,佢地最終目的係反「共」,而唔係反「共式中文」,所以佢地有三種
1,反對所有同中國大陸有關聯嘅中文運用,所以同個字合唔合理冇必然關係,目的係否定香港地理範圍以外所有中文
2,反對所有粵語口語以外嘅語文,呢個post都出現過,佢地會反埋書面語,只要記憶中冇口講過就要反
3,反對中文本身,呢個post暫時唔見,但之前連登有人講過要同中國脫離關係,要用英文or自創語言

個思維差太遠,唔可能有共識,無謂再浪費時間
不過我唔擔心,正常人都唔會咁諗野,而且實行上佢地都唔會成功
唔需要同佢地糾纏,關心返其他新聞好過
第一點,你話「手機」同「手提電話」可以共存何嘗又唔係自己前設咗「手機」唔係蝗語

第二點,係97後聽「手機」由細聽到大先唔覺係蝗語
80後有聽過「手提電話」「大哥大」再聽「手機」就好明顯感覺到個變化
終於搵到個同期啲嘅大陸source做証據
第二點我會錯意

第一點我冇前設,係基於以上資料得知至少96,97年香港都已經有用手機兩隻字,冇呢啲資料我唔會齋話「我身邊嘅人都咁講」就落定論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞