其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
我記得以前抄牌 好似係話 比你手提我 定 你手提幾多號之類??
生活過 手提 手機 電話都有人用
手機一定係支那傳入
以前叫手提
而家多數叫電話
有冇睇pin?
都唔一定架,上海都係1997年開始流行手x
講真,你真係收收皮,諗下自己論點先啦

1,你不斷引用wiki個表,原文唔係論文,亦唔係講緊語源,亦冇source講資料邊到黎。你要用呢個表,你起碼要搵到姓汪果他友點收data。

2,時期前後 同 流播 冇直接關係,就算退一步,上海先出現 手機,都唔代表有傳過黎港台。中國歷史上最先發明印刷術,但冇證據證明冇傳過去歐洲,現代印刷術源頭係古藤堡,早唔代表啲乜野。
對唔住,我話咗唔拗又認唔住,當今次最後一次
我叫開Mon
高登叫開Moon
機界賤種拎啲垃圾圖表出黎就當真當證據,搞到全線收皮
你引用啲嘢都唔代表啲乜
譬如你中大篇文個作者叫魏然
都似係大陸人名嚟
嗰時香港都有好多人會成日返大陸 已經受大陸影響咗
事實上係我非常記得
當年馮小剛有套戲叫手機
我仲心諗係咪隻手裝咗部機器落去
嗰時我仲周圍同人講話原來手機係咁解
完全無人知手機即係手提
調撚轉嚟講都得
明明係支那受香港影響,好心你哋班00後唔好咁自卑啦,以前嘅支那根本完全冇能力影響香港日常用語

1999年仲叫緊手提電話嘅支那人點樣去影響到1997人手已經叫緊手機嘅香港人
香港 手機凶靈係2000年嘅戲
支國 馮小剛套 手機係2003年嘅戲
邊個用手機先
你唔能夠話有片講過就等於嗰時香港通用
好多香港廣告都係用埋啲奇怪用語同不知所云㗎啦
ViuTV套嘆息橋林保兒成日話充電充電
唔通十年後又揾返段片講香港原來2020年嘅口語用充電係好正常
事實上2003年馮小剛有套戲叫手機
好多香港人嗰時對套戲名非常陌生
我身邊啲人仲以為係科幻片定係咩
隻手變咗部機定係有部機似隻手咁
有啲戲名係改得奇奇怪怪㗎啦
只可以證明個導演會咁用
唔代表香港人會咁用
套戲根本無諗住俾香港人睇
得7 萬蚊票房 你哋有無人嗰時有睇過?
不願面對,你要駁人都唔做下資料搜集!
香港 手機凶靈係2000年嘅戲
支國 馮小剛套 手機係2003年嘅戲
邊個用手機先
屌你真係00後嚟
有啲戲名係改得奇奇怪怪㗎啦
只可以證明個導演會咁用
唔代表香港人會咁用
套戲根本無諗住俾香港人睇
得7 萬蚊票房 你哋有無人嗰時有睇過?
咪顧左右而言他!
你點解決香港戲早過大陸戲用手機一詞,我地香港坐時光機抄大陸?證據面前你反上腦?
咪講咗
戲名係某一兩個人改
只係代表嗰一兩個人會咁用
可能個導演成日去大陸去台灣俾佢哋影響咗都唔知呢
事實係03年都真係我身邊無人知手機係咩
點00後呀
03年我已經會睇馮小剛套手機
所以印象咁深刻
睇完先知手機係點解
唔講1997
唔講1998
淨係1999年香港愛立信同支那愛立信,賣緊同一部手機,香港用手機而支那用手提電話,已經足以證明手機冇可能由支那傳入
再者你話2003年冇人知手機咩意細直頭係荒謬
由1997年一直用用到2003,一直都有source香港人有用3機,足足6年
唔知咩意思點用足6年?
香港人唔用手機,又點會愛立信廣告係手機,nokia廣告都係手機,RTHK都係用手機?
不願面對到,為駁而駁,你慢慢用明朝條咸魚斬清朝嘅官啦
條柒頭放唔下面,越駁越柒
得幾歲連咩係電話都唔知咪睇唔明咩叫手機囉
你淨係憑記憶覺得自己聽唔明手機就當證據
事實係1997年已經用手機
咁只有兩個可能性
1係你記錯
2係你太細乜都唔明
都話啲廣告有時係用埋啲奇怪用語
可能台灣代理 或者啲嘢台灣製
統一跟返來源地說法
而家有時啲廣告都會用無香港人講嘅蝗語㗎啦
唔能夠證明嗰時啲人會咁講嘢
03年我同友人睇完套戲先知手機點解係我好深刻嘅記憶
無可爭辯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞