其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
你係手機台喎
Quit連登囉

新一代嘅香港人咁撚無知,真係遲早以為屌都係蝗語

屌你老母蘋果翻譯
https://lih.kg/2205578
newspaper都唔好叫報紙啦,
學返老一輩香港人叫「新聞紙」啦
連大陸都叫報紙㗎
遲早兒登仔會唔會都都當埋係蝗語㗎
漫畫都要叫公仔書
睇你老母
唔識/自己唔用既字就係蝗語
教識你費事你出到去話手機係支語俾人笑到紅都面晒咋
其實同一樣野本身就可以好多叫法
個社會環境又不斷變緊,就算同一個字於不同年代,都可以指緊唔同嘅野

另外一個最戇鳩嘅爭論係「耳機」,上面都有人講係蝗語
但耳機呢個term根本一直都有,係去到2000年代先開始分家,到今日通常指細粒嘅earphone
係爭論earphone係唔係耳機之前,大家都忽略左今日所指嘅小型earphone係90年代先發明
係因為耳戴式音響愈造愈細,先會出現語言分別,字詞唔係自有永有
我諗佢既意思係話大陸好少叫傳媒 乜鳩都統一叫做媒體

香港通常會好清楚咁叫雜誌刊物 電視電台 新聞機構做傳媒
大陸就淨係會叫媒體

好似質量咁 係for物理學既話就唔係蝗語
但如果當做質素既話就係蝗語
動漫節要改名做卡公節
個原因應該係今時今日已經冇咩傳媒機構係只做一味野
蘋果做紙媒起家,但又做埋電子版,動新聞又係影象
呢十年仲多左一堆網媒同KOL,傳統意義上嘅「傳媒」定義已經好模糊
第一部手提電話買nokia 3310嗰時
都係講: 出部手機
其實一直叫開手提
但身邊個個叫手機 搞到我都開始混淆究竟係手提定手機
月經
睇pin
你唔知依家中小學都學緊支語咩
垃圾無須理會,手x係共產中文
中小學學緊蝗語=手機係蝗語
大佬呀....呀汪生啲source邊度搵
2000年叫流動電話?佢係咪真係香港人
機界賤種呢啲過街老鼠你仲同佢認真
乜撚野呀英文都唔同啦
Press同Media兩個意思黎
個人感覺係呢六至七年開始多咗人叫手機
覺得似係廣東用語多啲
明明記得香港用開電話
睇pin
個人感覺啫 冇話事實錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞