其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
而家討論咩字喺某時某地通用
正常做法梗係訪問返當時當地嘅人啦
廣告嘅話語權係喺一小撮人身上
而各大電訊商隨時用埋同一間廣告公司添
完全唔能夠代表大眾
80後中學開始用已經叫手機, 係連登講會比人批鬥再屈做支那人
我覺得巴打你呢個reply 應該獨立囉去開post
花咁多心機回個痴線佬
啱,你啱
幾個人掌握住多間廣告公司,手機公司,電訊商同政府部門
強迫所有機構持續多件用冇人聽得明嘅字眼
直至代表大眾嘅你出現
叫開挨瘋
公道講句,要credit埋佢「身邊嘅人」
https://www.consumer.org.hk/ws_chi/news/press/19980316.html
補充多份1998年3月16日嘅《選擇》月刊
背後黑手實在太強大,係咁迫人用手機,都唔知佢寫乜
套手機凶靈喺外地一定出名過少林足球啦
一套專拍畀外地睇
少林足球第二年票房4千幾萬先係畀香港人睇㗎嘛
唔小心負評左
咪撚理個on9仔啦,一味用文字反駁,0實質證據
覺得多年+多條廣告唔能夠代表大眾,咁咪拎返啲反駁去證明當時冇人用手機呢個term囉。
中學生寫議論文都知論點要配論據架啦
同個機界原種一撚樣,用「可能性」去反駁有證據既論述
五毛先會叫手機
機界原種有引用wiki㗎
恭喜你又多五毫子洗
唔係無人用 係少人用
少人用又點揾證據呢
但係700萬人有1個人用咗就好易有個證據留低
我必須要喺度講返歷史個事實出嚟
如果唔係之後無人會再知
啱,你啱
你先係歷史見證人
唔開啦你睇吓個post幾多傻閪
一陣俾啲傻閪拎住個wiki同個人感覺"反駁",係咁彈通知我會想del撚咗連登apps佢
突破盲腸
收返條盲腸,睇pin
你既反駁邏輯係
因為呢個論點,難以搵到反駁既證據,所以呢個論點唔成立

俾條路你啦,你要反駁「多年+多條廣告不能反映大眾」,咁你就去搵下當年1997-2003之間,啲鋪頭用咩字眼,睇下有冇電台提及然後又係用咩字眼

你而家只係一直都用緊自己既記憶,自己既感覺,去反駁一個提出左實質證據既人
你係歷史見證人,但同時我地都係,唔好講到得你1個人經歷過2000年咁
順便講句,記憶不可靠,呢個唔係新鮮理論來,仲要你個記憶超過20年。基本上係0信服力
顯卡本身香港都有叫 依家比人話係大陸叫法 之前已經開過好多次post 投票都係顯卡贏
正字特警唔會睇到
隔一排又衝出黎屌人用蝗語
真係越來越多人乜鳩都話係蝗語
終有一日喺香港一開口都會變左講蝗語
講英文最穩陣
不過驚正字特警聽唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞