其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
佢咪就係"事實係香港而家主流嘅叫法係跟咗支那叫「手機」"嘅其中一個囉
由反赤化進入反智
答案咪係一直都有叫手機囉
都話主流咯
其實未有smartphone前,好多支那人落香港買Nokia,遠比2010早
果時有Nokia專門店,講支話多過講港話
你應該連有"自由行"之前支那人落嚟要有雙程證而且好撚難申請都唔知
PIN嘅資料只係證明手機叫法好早就喺香港出現
香港唔係跟支那叫,反而係支那跟香港叫
我所提出嘅係,手機叫法喺香港唔係主流,喺支那係主流
但而家喺香港都已經變成主流
其實我已經講左好多次
1, 中國有呢個字先,亦唔代表有影響香港
2, 香港早存在手機呢個字係事實,同時亦有好多個名,用字係可以變
3, 主流唔係單一,語言係多元存在,你諗下你有幾多個字去講 廁所?
4, 手機呢個字字義上係通,亦切合社會環境需要,冇需要矯枉過正一個冇問題嘅字
事實係當年香港人講手提 支那人講手機喎支那仔
叫你同事唔好求其攞幾個例子就當係全港流行先啦
利申︰iphone出現前做緊電訊行業
Nokia最流行時朋友做緊專門店sales
自由行2003開始實行,係咪比2010早好多?
手機叫法喺香港唔係主流,香港人係跟支那人改叫手機

但係2003年之前落到嚟香港嘅支那人少之有有
而一套2000年嘅電影唔係叫電話凶鈴而係叫手機凶鈴
T18唔係叫雙頻電話而係叫雙頻手機
海關叫你出口手機去用緊手提電話嘅支那要有牌

總之叫足咁多年手機都非主流,都係跟支那
1997年都早過2003年6年
Nokia最流行時朋友做緊專門店sales
但唔知Nokia 1998年係用"手機"嚟sale貪食蛇
1. 雖然PIN嘅資料話手機呢個字好早喺香港出現,但其實我都唔肯定係咪支那出現先,但邊度出現先都好,都唔代表冇影響香港
2. 香港早存在手機呢個字係事實,同時亦有好多個名,用字係可以變,呢啲我都同意架喎,我上面嘅留言都有講
3. 呢啲我都同意架喎,係想表達咩呢?我又冇講過主流係單一
4. 我亦都冇話過手機呢個字字義上唔通
咁你想表達咩呢

係大6
機同時代表電話

香港既名命方式同大陸好唔同
香港既名命方式 印象 型象 簡化
所以你見到既都係有明確原因
上面有講過 手提、摺機、蕉仔、音樂電話、大哥大、龜仔、呢D
而冇一個正式名稱 唔會出現突然簡化版
mobile device都只係移動設備
你口中既個人電子計算機都唔係香港用語
你會係唔係你既語言列表入面搵字改成一個簡化版???
廣東話你用咩字去簡化變成手機呢
而且就算佢唔止係一個電話,佢依然係一個電話
冇需要係名字中刪除
iPhone從一開始就唔止係一個電話
今時今日佢都仲係一個電話

我最早聽過手機係普通話
當時我唔知佢講緊咩
過左好耐(超過一年)到左某一日(97年?)某個電視廣告出現[流動電話手機]
我先知係咩黎.....
留意 只係流動電話 手機 唔係智能電話
2007年iPhone先上市先有真正[唔係單純電話]出現
你地果D解釋成日講手提電話已經唔係單純電話所以改手機
到左2008先出真正爆發既iPhone 3G
覺唔覺成個時間順序有問題....?
差距係超過十年.....
1. 一定係支那人坐時光機回到過去影響香港,仲要做埋幕後黑手強迫電訊商手機公司政府部門香港電台要用當時支那都未出現嘅"手機"
你都on撚鳩
nokia喺手機上推出貪食蛇,個賣點已經係"哩部唔係淨係一部電話"啦00後
淨係識用smart phone看天下
我最早聽過手機係普通話
00後
我上面都講咗,香港不嬲好多叫法
Sony Ericsson都出過隻音樂手機
我無否定過有手機呢個叫法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞