其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
香港早過支那廣泛用手機 = 香港而家主流嘅叫法係跟咗支那叫「手機」?
係咁興奮做乜?
句嘢你講架支那仔
支那仔:雖然你早過我哋好多,但都係你跟我
「我無講過香港早過支那廣泛用手機」
咁同呢句有咩關係?
支那仔:雖然你早過我哋好多,但都係你跟我
總之香港係抄支那嘅
我偉大嘅中国一定乜都領先香港
竟然話香港有嘢唔係中国傳入,我唔會接受任何人詆毀中国
電話
你寫呢句意義係邊?
你睇返575樓我講咩啦
有部分落黎既支那人同想係支那擴展業務既商人叫「手機」
我細細個果時8幾年我都係香港見有人用簡體字
咁係唔係香港用簡體?
你講呢個冇意思
有人用同先出現係2回事黎
其實,我想問

反語言赤化,本質上唔係因為中共式中文有語義問題,不合漢語美感,或者廣東話解唔明,因為咁所以反對咩?

幾時因為「可能有機會中國大陸歷史上先用」,即使自己本身用左幾十年都要反對?

如果係後者,你只會愈黎愈少字用,或者變左原教主義,用字每次都要refer返去6 70年代香港
啱,你啱
有部分落黎既支那人同想係支那擴展業務既商人叫手機
雖然嗰班支那人唔知咩係手機
以下我咁講係咪有問題?
香港人叫某樣野有三個叫法 (A, B, C)
通常用B叫法
支那人叫某樣野有三個叫法 (A, B, C)
通常用A叫法
而家香港人跟晒支那人叫法
其實只係班傻閪揾唔到落台階死要面硬撐,唔使咁認真
如果真係要再執正啲,6 70年代都唔得
因為果陣好多南來文人去做報紙佬,都有機會將深圳河以北嘅字詞帶入黎
要再純粹啲,可要refer返去2 30年代香港
然而事實係
香港人叫某樣野有三個叫法 (A, B, C)
以前通常用A叫法,之後慢慢改咗B叫法
支那人叫某樣野有三個叫法 (A, B, C)
一直都通常用A叫法,見香港人用B,又改口做B
而家支那人跟晒香港人叫法

支那仔:你跟我
OK, 原來我哋嘅分歧喺呢度
你一直quote //支那仔:雖然你早過我哋好多,但都係你跟我
我完全唔知你想點
其實係冇證據證實,客觀上只睇到:
香港之前有 A、B、C,但以A為多,依家就變左B
中國有A、B、C,依家以B為主流

你只確定到
1,香港社會用字改變
2,香港同中國大陸用左同一個字

但無法推論出 因為中國用B,所以香港用字變為B 呢個結論
語言呢樣野,可以同時不約而同用同一個字,亦可能係香港影響大陸
其實證實唔到
事實係00年代初之前
香港一直都係文化輸出國
支那絕大部份用語都係抄香港,連的士巴士都係
上面嗰班如果真係00後,唔知哩段時間我都唔難佢哋嘅
我拋多個可能性出黎
啱啱執左嘅Ringhk,佢name自己做「全港NO.1 手機資訊網站」
睇返web archive,佢2001年已經用緊 手機
https://web.archive.org/web/20010911125742/https://www.ringhk.com/

果陣好多人上去搵和弦鈴聲
可能係因為咁,多左人去討論 手機呢個字
當然,手機呢個moment先開始普及亦係原因
簡而精
https://web.archive.org/web/20001109174200/http://www.i-tnet.com/tnets/081000.shtml

唔講都唔醒起有個咁嘅網站
不過2000年之前嘅紀錄都係好難揾
果陣大陸已經用緊手機,所以結論手機係蝗語
唔好同我講要証據 大陸就係用手機 一定係大陸啲生意佬落嚟香港叫ringhk用手機兩隻字
分歧就係 手機喺香港一早已經出現,有晒証明
你話手機係大陸用得多,先影響香港人主流用手機 (可能係事實,但係一嚟唔係呢個post嘅重點,條問題唔係討論主唔主流,二嚟係你完全畀唔到証據)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞