其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
你理解錯
好明顯唔係「同粵語發音非互通就係蝗語」
我係話任何一種話同普通話屬同一種語言=蝗語
而係咪相同語言係講相互理解性(mutual intelligibility)
然後由此可得任何明顯同普通話不能相互理解嘅話包括閩南話上海話客家話潮州話呢啲就唔算係蝗語ok?
所謂普通話其實係北京口音,北京話本身又係華北官話嘅一種,咁華北官話又係唔係蝗語??

我覺得不如思考下「蝗語」呢個概念點黎
原初目的係反語言赤化,保護香港本土語言
有時好似 牛B 呢啲好明顯唔係粵語應用,但亦有好多本身就用左幾廿年,只不過你未聽過嘅字
咁應該係豐富香港粵語本身,例如睇多啲香港文學,學好中文知識
而唔係不斷上綱上線,執著某一個字係唔係蝗語
「華北官話」係一個統稱包括多種華北地區嘅唔同話包括北京、天津、河北、河南、山東、遼寧、吉林、黑龍江、內蒙古
唔係真係有種話叫華北官話
你有興趣可以根據相互理解性(mutual intelligibility)去逐一判定

然後從目的嚟睇與其話係「反語言赤化」不如話係「反語言劣化」
不過因為大部分劣質用詞都係來自大劣所以變咗做「反語言赤化」
「手機」算唔算劣質?
上面有人話「手提電話」淨係表達到可以打電話嘅意思所以要轉「手機」
但係「手機」我就覺得連打電話呢個意思都表達唔到淨係得返可以手提個意思

同埋唔係用得耐就代表無問題
而家好多00後10後都習慣咗用蝗語
等再過十幾廿年用蝗語嘅新一代就成為主流
我地變成死廢老
到時就
「華北官話」係一個統稱包括多種華北地區嘅唔同話包括北京、天津、河北、河南、山東、遼寧、吉林、黑龍江、內蒙古
唔係真係有種話叫華北官話
你有興趣可以根據相互理解性(mutual intelligibility)去逐一判定

然後從目的嚟睇與其話係「反語言赤化」不如話係「反語言劣化」
不過因為大部分劣質用詞都係來自大劣所以變咗做「反語言赤化」
「手機」算唔算劣質?
上面有人話「手提電話」淨係表達到可以打電話嘅意思所以要轉「手機」
但係「手機」我就覺得連打電話呢個意思都表達唔到淨係得返可以手提個意思

同埋唔係用得耐就代表無問題
而家好多00後10後都習慣咗用蝗語
等再過十幾廿年用蝗語嘅新一代就成為主流
我地變成死廢老
到時就
咁係因為依家啲 手機 都唔係用黎打電話
上網打機影相,用facetime仲多過純電話,電話功能反而變成最minor果樣
當 手提電話 變成個人多媒體終端,咁咪要一個新字去統稱所有終端 > 手提終端機器 之類

語言變化有幾出奇
廿年前嘅人咪又係覺得果陣啲後生文化水平差
你睇下80年代啲公開試卷,難過今日好撚多
反赤化首要任務係自己學多幾隻字,唔係上綱上線屌字
一直都做mobile phone/ mobile
手提終端機好似係你FF出嚟手機從來都唔係呢個term嘅簡稱
同埋手提終端機已經名花有主

語言會變化
但係避免往劣嗰邊變化就係我地要做嘅嘢
「手提電話」變成「手機」就係一個例子
我認為唔止無表達到多媒體嘅意思
而且連唯一嘅意思都無埋
手提終端機好似係你FF出嚟手機從來都唔係呢個term嘅簡稱
同埋手提終端機已經名花有主

語言會變化
但係避免往劣嗰邊變化就係我地要做嘅嘢
「手提電話」變成「手機」就係一個例子
我認為唔止無表達到多媒體嘅意思
而且連唯一嘅意思都無埋
多媒體

電導體

其實我覺得叫手機真係無咩問題

叫電話好似停留咗屋企個d拉線電話咁.
我唔係講手機係手提終端機嘅簡稱,而係講手機係實際意義上成為左一部手提多媒體終端
手提電話 唔再係電話,社會適應科技改變改用 手機 去統稱呢類裝置,只係好直白咁表達「手提」「機器」呢兩個意思,個字直觀又合意,唔會好似 牛B 果類無法望文生義
你望「機器」可以生到啲咩義
唔好FF「機器」代表多媒體多功能乜乜乜
「機器」只係代表一個有某啲功能嘅零件集合體
一個term「XX機」最重要係個功能描述
例如飛機可以飛 冷氣機可以出冷氣 電視機可以睇 起重機可以起重
「手機」個意思極其量就係可以用手拎住就係得咁多
如果你真心要作個新term表達多媒體多功能乜乜乜嘅話現存最接近嘅詞應該係「電腦」
而家成塊pizza嗰啲「平板電腦」就係一個例子
真係好撚彩唔係叫「平板機」
咁電腦個「腦」係邊
電話又點樣表達telephone原意個「遠距」「聲音」個意思
耳機有冇表達到「聲音」嘅意思

手提電話係80年代先開始民用,90年代開始快速發展,到2000年代已經加左一大堆功能,又相機又walkman又上網。
呢樣產品係手提,但同手提電腦仍有好大差距,唔可以叫電腦,但叫手提電話又表現唔到佢多功能。甚至你額外加用xx型手提電話,聽日又多左另外功能,個名又outdate。
咁又唔係一般認知上嘅電腦,又唔再係一部電話,點命名都追唔上科技發展,最直觀咁描述呢樣產品兩大性質,就係「手提」「機器」,成件事根本好合理。

到十年後,所有功能直接植入大腦,連電腦電話都唔需要,可能到時又改叫「腦機」啦。定你又要堅持叫佢做「植入型手提電話」,或者「植入型電話電腦」
講到「手機」係呢個樓主作咁

btw 你咁講「手提」又點表達到係一部現代嘅智能電話?
講緊一個term「XX機」最重要係個功能描述又關電腦電話事不過都答下你
耳機就一向都屌緊
電腦唔叫電腦唔通叫電機咩
「腦」明顯更加表達到處理信息及多功能嘅意思
如果唔明可能係因你為個腦無乜功能唔係好處理到信息

「電話」是日本人生造的漢語詞,用來意譯英文的telephone。當初中國人對這個英文詞採取了音譯,譯作「德律風」。在一段時期內,「電話」和「德律風」兩種叫法通用。但後來,「德律風」這種叫法終於消失。由於新世紀初年,一群在日本的紹興籍留學生曾聯名給家鄉寫回一封長信,其中詳細介紹了日本的近代化情形,魯迅也列名其中。信中說到「電話」 時,特意注釋道:「以電器傳達言語,中國人譯為『德律風』,不如電話之切。」所以,以後就叫「電話」了。

然後講咗好多次「手機」兩隻字表達到嘅只有可以用手拎住一個意思
唔好FF到包括咗多功能呢個意思係連電話呢個意思都無埋
如果當年因為同手提電腦仍有好大差距所以唔可以叫電腦
咁而家smart phone功能拍得住電腦點解唔可以改返叫「手提電腦」?
laptop可以改返叫「膝上電腦」

最後乜撚嘢「植入型手提電話」植入咗又點撚樣手提法?
「植入型電話電腦」 中間個電話係用嚟留念? 而家電腦打唔到電話?
叫「植入型電腦」唔得?
「平板電腦」根據你個logic真係叫「平板機」? 定係「平機」?
佢FF緊點解手提電話改叫手機呀嘛
你自己都答咗自己可以叫智能電話
其實你講咁多野係無意思,因為你始終都係用今日嘅角度,回顧當年人事
你今日有一百萬個理由又點,事實就係沉澱左廿幾年,今日係「手機」呢個字成為主流,雖然手提電話之類冇消失

我一樣可以反對「電話」,覺得應該跟返原文,譯成遠「遠聲」
但用左一個世紀嘅字,唔係你講變就變
而且個字本身都唔係唔合理,社會又完全接受左,依家反對用「電話」只係捉蟲

你講smart phone拍得住手提電腦,就叫手提電腦,完全係弱智嘅論點
你出去開個post講手提電腦,睇下啲人諗到咩
由30年前到今日,手提電腦始終係另一樣野黎
平板電腦,今日直情簡稱係平板,連電腦都冇埋

「手機」本身就好合理,好直觀咁形容左呢樣事物
原本個字冇問題,「手機」呢個字存在左係香港幾廿年,at least 97年前已經用緊
個字已經完全被社會認知,連你講緊野呢到都叫手機台
就算你「覺得」有個字更好,咁就要轉?
英文「one」照拼音讀係「戇」,唔係「溫」,但用左咁多年你覺得有得轉?

活嘅語言本身就好多唔合理嘅地方,仲講緊係字眼,可能三兩年又會變
除非你立法迫人改,唔改就死刑,咁五年內就改到
但呢樣野咪就係共產黨做緊嘅野囉

好心你去學好中文,睇多啲香港文學、粵語討論
唔係去屌一個用左廿幾年,社會普通接受嘅字
btw,耳機 呢個字70年代已經有,上面我post左舊報紙,做下功課先
盲字唔識多隻,書又唔睇多本
成日捉啲用左幾廿年,社會普遍接受左嘅字,屈社會自然語言變化係係「蝗語」

如果共產黨語言赤化係搞死香港廣東話嘅主因
你地呢班捉蟲撚就係幫兇
又返原點 叫智能電話就唔叫得其他名

英文都有得叫mobile, 有得叫handset, 有得叫smartphone, 廣東話就要統一, 其餘一律係蝗語

希望你平時一路都堅持唔講任何嘢嘅簡稱別稱啦
英文都有叫cell phone
記得有排叫手電
可能真係iPhone一出,唔代表普通電話一部
就寫就寫咗手機
因為computer係大學見到都係叫計算機

當然講都係講電話

調返轉係講比大家聽係手機有返廣東話嗰意味
手遊就真係不了,純粹縮寫
反蝗語嘅意義咪就係將所謂「沉澱咗」或者即將沉澱嘅蝗語消滅
「手機」三日唔埋兩日就比人BINC你確定真係叫「沉澱咗」咩
咁都叫「沉澱咗」嘅話「打造」「優化」「亮點」「到位」等蝗語都應該「沉澱咗」十年或以上
又代表無問題?
定係你又真係覺得無問題呀大陸仔

退一萬步嚟講就算你搵到又或者覺得而家嘅用詞唔合理包括「耳機」「電話」「one」
都唔會改變到「手機」唔合理呢個事實
你覺得「隔籬嗰個都係咁所以無問題」呢啲on9 logic講得通?
上面講完語言會變化而家又話用得耐就唔可以變化其實你係咪精神分裂

咁你認為而家smartphone夠料叫做「xx電腦」未?
叫「手提電腦」只係我個人一個建議
甚至唔叫「xx電腦」都得 叫返「手提」又得
新名可以大家一齊諗
有人用就自然有其他人跟住用 文化傳播就係咁

簡稱個definition就係一個全寫嘅縮寫
唔係簡稱咗就無全寫嘅意思
平板電腦簡稱做平板唔代表佢以後就無咗電腦嘅意思 明?
定係你又想FF「手機」係某個term嘅縮寫?

「手機」呢兩隻字除咗解「可以用手拎住嘅機器」就無其他意思唔好FF咁多
家居電話同電腦蝗語分別係叫「座機」同「桌機」你又覺得「好合理,好直觀」?
係你用耐咗先link到「手機」係手提電話唔係所謂「好合理,好直觀」
上面講完語言會變化而家又話用得耐就無得變化其實你係咪精神分裂
同埋one讀wŭn都係慢慢由ōn演變而來
唔係一開始就讀wŭn
ōn → ōōōn → wōn → wōōn → wŏŏn → wŭn
無得轉?

而家我學好咗中文咪喺度學以致用屌撚柒你
唔係我學嚟把鬼?
而家係因為唔叫得手機所以要叫其他名
唔撚係因為要叫其他名所以唔叫得手機
腦裝屎
講完堆冇撚腦嘅嘢 加句腦裝屎就自我感覺良好
因為語言會變,所以為左適應社會,所以手提電話 就變成 手機
但語言係講求社會接受,所以唔會一條柒頭喺「手機台」講唔想用「手機」,個社會就會唔用

我身邊做中文創作同學術研究嘅人,冇聽過有一個人無聊到去反呢個字
我會繼續用,大把人繼續用

你咪繼續堅持係蝗語,群埋上面果班連書面語都反嘅弱智,最好反到冇一個日常用字屬於香港,由零自創一套語言,咁就最「地道」
希望到時有人理你地啦
btw,唔使覆我喇
繼續眾人皆醉我獨醒,做個叻仔就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞