其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
RTHK, 海關同消委會都唔係電訊商嚟
唔好成日扮睇唔到啦
官方機構
叫手電。
咁官方機構個叫法點嚟啊,又係變出嚟?
咪跟電訊商囉
銀行叫綁定信用卡
金管局就會跟叫綁定信用卡㗎啦
早期嘅大哥大喺香港叫流動手提電話 , 真香港人都係叫電話㗎啦
算啦,真係唔想再同白卡佬拗
既然佢覺得自己代表到香港人咪由佢
啱,你啱
全香港都冇人用
係得電訊商用,政府又跟電訊商用,入面成班人都唔知手機係咩嚟都照用,用咗6年都唔通用但keep住用
直到你發現手機哩兩個字,手機先變通用
你知唔知咩叫借記卡
喺香港嘅廣告用咗10年以上
𨳒字都未識用
躝啦 , 𨳒你老母臭閪
學校啲教畜會叫手機
真香港人唔飲啤酒,飲番鬼佬涼茶
真香港人唔飲梳打水,飲荷蘭水
真香港人唔睇報紙,睇新聞紙
真香港人唔睇漫畫,睇公仔書
真香港人唔用手機,用手提電話
香港好早用緊手機稱呼。04年果首16號愛人歌詞裡面有手機兩字。
大劣人以前多叫做手電,台灣人叫手提。
以前講電話係指有條電話線果款固網電話呀
手機就好早已經用緊代表手提電話
之後慢慢smart phone出現同埋普及,取代固網電話之後就叫電話而唔係叫手機
根本就係電話呢個字變左概括手機、固網電話同smart phone
代個白卡佬答
呢個只係方便統一稱呼
唔係通用
我有親身經歷
我先係真理
04年叫好早?
大陸一早都叫手機啦
終於有人明白我
如果97年已經好普遍用手機呢個詞彙
根本唔洗嘈啲咩

當年大陸窮到西咁,根本買唔起手機
呢個樣唔普及,就唔會點用到呢個詞彙
果陣大陸亦都無咩文化影響力,仲叫緊大陸喱
只有大陸人受香港文化輸出影響

仲有其實97年大部份香港人都未有手機
8210係1999年11月先出
3310係2000年
8250係2001年
係呢幾部機之後,先至師奶阿叔普通打工仔都有手機
兜完未呀
傳媒下分
媒體同媒介

媒體通常係講transmit某啲嘢嘅時候
所用嘅介質
噤點解唔直接叫媒介?
咩唔同版本啊on9仔
哩個係投完票話你知下星期有新一集啊,咁緊係冇得任揀手機啦
https://youtu.be/Hm8pcvXRffo
下集係度呀
快啲打電話去啦,每日有一位可以任揀手機
唔係佢本人親身經歷唔計
唔係淨係我嘅記憶
我之前未睇過呢個post
同我嘅記憶一模一樣
https://www.google.com/amp/s/forum.hkgolden.com/amp/4529825/page/2
我香港人
以前叫手提電話
叫叫下就叫手提
係從來冇叫過手機

成班人老屈話人地00後唔識野
有D人係度講咩多左功能唔能夠就咁叫電話
咁我就比張圖你地睇下

香港有冇人會叫坐機??
呢部咁野有咩野功能唔能夠叫電話呢????
有手機先定坐幾先?當然係坐機啦
然後手提先比D赤化商人變左手機
當時仲有D人唔明咩係手機
就出現左果D文章上面(流動電話手機)(手提電話手機)夾埋黎講既字眼
我當時仲想手咩機呀~
但事實係大陸叫手機叫坐機係成對既
有白痴講香港用先果度好笑!!!

香港人自己本身更加唔會咁去改呢D字眼
就好似公仔麵其實應該係即食麵,
但當年公仔呢個牌子廣告打太大入晒腦
明明唔係公仔呢個牌子都叫公仔麵
就算有唔啱既地方香港人唔會咁去特地咁改一個名稱
而當成一種地方語言
但由一D舊既文章可以睇到係有人刻意咁去改成手機
而呢D咁既刻意既開始
同大陸仲有人用既水尾
可以反黑為白地比人屈成香港先用手機其實真心可悲

語言當然係一直演變架啦
簡體都係一種演變
咁你係唔係要轉?
為咩要因為你自己習慣左唔想承認而去屈D 00後呢?
18樓果D完全唔講得上係咩證據
96 97年果時就已經有大6人黎香港推瘦雞同簡體字
同大6 2千年仲有人未跟就叫證據咩?
用咁既道理反過黎講你又服唔服?
家下2020年香港人既我都仲未跟佢瘦雞
大6仲有冇???
所以即係大6先?咁你會服?

有D野成個環境比人改左冇咩冇辦法
請承認自己有部分被不知不覺中赤化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞