其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
原來非主流啲電訊商、手機公司、香港電台、消委會、海關都用足咁多年,真係用心良苦
我想表達嘅就係香港以前好多叫法,好有創意
而家就叫晒做手機
明明記得細個都冇人叫手機
記得>所有文化娛樂文字記錄
你搞錯左個重點
就算少人有都有一個叫法
當年大哥大電話年代香港都少人有
但都有大哥大電話呢種叫法
只要有就會有叫法
係唔需要普及先會有叫法
90年代大陸極少手提電話囉,你唔係做到開廠,或者香港上去果d人的話,隨時連手提電話係乜都唔知
咁你咪去揾個有錢嘅支那人問佢幾時開始叫手機囉
一定係嗰少部份人叫先嗰少部份人嘅影響力大過全香港大部份人啦
成日喺度FF係支那傳入,但冇一個人俾到證據
哦,咁即係你盲咗呀?
終於睇到我係講主流
咁你意思即係1997開始成為主流?
啱,你啱
手機係非主流
非主流啲電訊商、手機公司、香港電台、消委會、海關都用足咁多年,真係用心良苦
啲00後連支那以前嘅普通電器都要靠香港走水貨上去都唔知
補充*
你點會覺得我講摺機、蕉仔、音樂手機會係泛指所有類別㗎
民間同機構、官方叫法唔同有咩咁出奇?
你睇下而家啲高官日撚日喺度打造打造...
啱,你啱
叫我睇pin呀嘛
https://app3.rthk.hk/mediadigest/content.php?aid=1925
1998-11-15 叫手提電話
https://www.info.gov.hk/gia/general/199911/24/1124261.htm
一九九九年十一月二十四日(星期三) 叫手提電話
https://www.consumer.org.hk/ws_chi/news/press/19981015.html
1998年10月15日 叫手機
喂,手機幾時變主流叫法架?我盲咗定你盲咗呀?
啱,你啱

當你  手提、手機、摺機、蕉仔
平排咁放係一齊既時候就會變成咁既意思
呢個係你排法既問題
或者你排得好D可以更清晰
OK, you win
係我懶打字,可以砌得好啲嘅
有句歌詞叫手機響鈴來留名
點解仲可以拗
退一百步,純粹學術角度研究一個字嘅起源傳播,啲人知唔知係幾難
歷史前後 同 因果 係冇直接關係,早只係代表早,唔代表有影響。
宋都發明左印刷術,但冇證據傳過去歐洲,今日嘅技術係來自古藤堡。

字詞,除非係好特別嘅用法,或者經明顯嘅途徑傳播,否則傳播唔係直觀。
例如咩牛B之類,明顯唔係香港廣東話發音,台灣亦冇相同用法,先可以確定係大陸用字

好多時係社會本來有呢種用法,但你自己圈子未聽過,唔代表唔存在
事物本身就多過一個名,唔係一個字通用,其他名就唔通用
例如成日有人講耳機係蝗語,根本個字喺香港存在左幾十年
只不過科技環境轉變,多人買多人用,個字多左人講就有比例變化,你今日講耳機大家會明,但耳筒一樣通用

而且字詞用法係會不斷跟社會環境變,既然手提電話已經唔係單純電話,用 手機 去取代係好合理
講字數少or冇左電話兩個字一定唔得嘅人,電腦都唔係真係一個腦,你平時係咪叫 個人電子計算機?
就係因為好難定義依家嘅mobile device,所以只取 手提 同 機械 去造字
到手機可以植入大腦,到時又會有另一個名

要反赤化有好多野可以做,唔係喺一啲用左廿幾年、冇明顯問題嘅字上面矯枉過正
你又無啦啦將個重點拉咗去主流唔主流
上面啲証據係証明緊當年手提手機麵有人講,手機唔係蝗帶落嚟
你自己走去死拗手機係非主流
好似掉轉咗喎
媒介(medium/media-眾數)係講緊傳遞資訊既嘢,可以係好純粹既物質/能量,例如電、光、無線電波、空氣既波動(聲),又或者係一啲複雜啲既、需要意識解讀既嘢,好似一封信(文字)、email、電波發射站+電波+天線+將信號轉化做光既電視、Facebook(作為一個平台) 咁,理論上呢啲媒介係唔會主動去除一啲資訊/雜訊,而只係將任何發送者輸入去既資訊交去比接收者

而傳媒(都係media死唔死)就係喺上述發送者嗰邊,挑選特定佢覺得合適既資訊、角度同解讀既人s,例如電視台、報館、記者、KOL等
咁iPhone幾時改名
而且佢個名由第一代開始就錯到今時今日
手電話機?
我想講手機以前唔係香港主流叫法咁我拉去講主流唔主流有咩問題?
個post 嘅subject 都係「其實係由幾時開始手提電話變咗手機的」
你會見到電話嘅icon已經變左
過去多數係撥輪式、有個話筒放上面果隻,依家好多都係iPhone 4果隻樣,下面有個home button果隻
雖然依家冇左home button,但果個樣已經借代左smart phone,好似3.5磁碟icon代表save咁
因為個topic shift左去「手機=赤化」
如果真係講幾時,係大概2010年代前期,使用頻率開始增加
正正係mobile device 脫離電話範疇,開始同PDA合併,然後再有iPhone嘅時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞