其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
細個叫開手提
我已經block咗佢,你仲咁好氣同個傻仔講嘢
講到最後「自己未聽過」=「唔存在」
其實我認得佢,舊登時代已經記得係白卡佬黎
呢個只係証明咗政府97後有心洗腦,民間普遍反感呢個詞語,所以先一直唔流行
完美演繹咩叫選擇相信
大量人証証明嗰時不嬲用開手提電話,仲有嗰個表,再加上tvb2003年嗰套劇叫手提電話廣告
廣告有=/=大眾接受
佢個廣告有呢個詞語唔代表大眾接受呢個詞語,唔可以咁樣打橫嚟講
一樣事物喺社會唔止一個稱呼,可以有好多個名
電腦都可以叫desktop pc,pc,甚至單字叫「腦」
可能廿年後應該「腦」又會變蝗語

如果講90年代,手提電話都唔係惟一稱呼,由大哥大、流動電話、到無線電話都有
本身件科技仲係新發明,仲未完全普及,個名未定係正常,手機只係其中一個名

你引用個表,我建議你睇清楚原文,筆者講緊用字係民間調節,正正係反對嘅你嘅原教主義
而且篇文唔係論文,只係訪問稿,本身就冇source

另外,就算係90年代中國大陸都唔係全部叫「手機」,當時都係多於一個名
同香港地理最近嘅廣州,90年代係叫「大哥大」
講90年代中國受香港影響先係正確
中國當時都唔係統一叫法,更加唔構成你所所講嘅理通

同你上面講「從來只有耳筒」一樣都係膠論
個字從來都存在,耳機只係另一個稱呼,只係你唔識or未聽過
唔好再唔識字就蝗語
睇咗PIN,啲資料係support 到"手提電話"同"手機"呢兩個叫法係由香港傳入支那
不過印象中香港民間好似叫手提電話多過叫手機
可能支那叫手機多過叫手提電話,之後又傳返落香港
所以令人有手機係支語嘅錯覺
支那傳台灣再傳香港,最後都係由支那傳嚟
耳x只係用喺聾啞人士用嘅機嗰度,唔會用喺耳筒
未聽過唔等於唔存在
我勸你真係收皮啦,唔好再膠

大公報, 1982-07-30, p3
//美汽車司機和行人將禁戴立體聲耳機曾有戴耳機行人被汽車撞死//

工商晚報, 1978-01-05, p8
//一結婚花樣翻新一對新人李經華中左與謝麗華小姐三日中午在台北外貿協會大樓音響大展會場舉行別開生面的音響婚禮圖是新娘在婚禮進行中爲新郎佩掛音響耳機//
其實點解唔可以係香港自己先演變叫手機哩個名再傳返大陸?
記得以前nokia 摩記年代旺角既鋪頭已經有宣傳叫買機優惠 出機優惠呢d term 大陸果時連網絡都未完善冇呢d用語 大陸都係近年先有乜“購機優惠”呢d叫法 其實會唔會係香港自己先演變再傳過去咋?
而且以前大陸個叫法唔係叫乜"打手電"咩 細個聽過大陸親戚叫話“打個手電俾我”所以有d印象
因為呢啲爭論最後通常唔係講事實,係用黎表達眾人皆醉我獨醒嘅方法
智障仔 縮返入你老母個閪度啦 你老母生著你真係陰公
1999年已經用「手機」

條片最尾...

https://youtu.be/2HRNK2pOr-A
你係文盲定智障?
問人phone number 你會講"電話" (正) 定"手機" (負)號碼?
睇語境

係人都知係講緊手機number 講電話number完全冇問題

但係例如你喺公司呢?點分公司電話定手機?可能你好堅持會同人講手提電話number 但係你個問題完全証明唔到手機係蝗語
大家好,我雖然到時今早都仲未接受到手x耳x呢兩個詞語,但話唔定真係由香港出現先都未定,我決定宣布認輸唔再拗呢個問題,可能真係我太執著固執,我唔會再話人用呢個字係共產中文,不過我會繼續堅持唔用呢兩個詞語,就當係我個人喜好
我睇咗
但你生活過係果個年代
就知口講出黎 冇咩人用手機依個字眼
大家好,我雖然到今時今日都仲未接受到手x耳x呢兩個詞語,但話唔定真係由香港出現先都未定,我決定宣布認輸唔再拗呢個問題,可能真係我太執著固執,我唔會再話人用呢個字係共產中文,不過我會繼續堅持唔用呢兩個詞語,就當係我個人喜好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞