其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
曾經有段時間係叫手電
係人都可以上去改啦,係咪未讀過書?寫paper 都唔會蠢到quote wiki 啦
屌你老味
97年個個香港人講緊手提電話既時候
周街啲支那閪喺度 手支手支
同我講手支冇問題 ON9
香港人只會叫smart phone做智能電話 手支咩黎
死蝗仔
有新聞link做証據架
我好震驚有人覺得係同一個意思
已經畀咗証據你,確實係支那講先
cap wiki就話證據
我又諗起正字塔利班何文匯
BTW 師兄你學識智能電話呢4隻字未??
出街同人講手機係蝗語比人笑死都似,成日以為連登係主流
台灣夠話手機啦,你唔屌?
10幾年前講到而家都唔知嘈乜9
會on99咁以為手機係支語嘅到底係無知到一個咩地步

97年個個香港人講緊手提電話
https://youtu.be/Jh_t2M8zlaA

97年周街啲支那閪喺度 手支手支!?
你知唔知97年嗰時支那人仲食緊泥,深圳仲有樣嘢叫深圳人,而且仲講緊廣東話

九幾年嘅時候支那唔好話手提電話,連家用電話都淨係得上海北京普及
九成地方都係一條村一部有線電話,有人打電話嚟就廣播通知條友去村長度接通
"北上廣深"都仲未存在,深圳只係手工加工場,嗰時啲支那人撚人錢買手機咩
電話大範圍啲
手機就只可以係手提電話,清楚啲
唔好再話咩台灣人都用就強詞奪理話某詞語唔係匪語!!支那文化入侵pattern係咁: 支那 -> 台灣 ->香港
https://lih.kg/2148246
SOR 自細喺香港大 唔似你喺鄰國生活知咁清楚
所以應該直接用手提電話,唔好用嗰個支那詞
明明部計算機又可以打機又可以視訊又可以打電話又可以上網又可以計數又可以(下略
仲叫佢做「電腦」,諗起都柒

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞