其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
你真係on99
有人用過唔代表香港人咁用
嗰時廣告裏面啲細路玩黑白配 男仔女仔配添
係咪代表香港人會咁玩?
用足六年啊大佬仲奇怪用語
個個都用啊偏偏支那冇用啊仲蝗語
你就淨係記2003年套支那電影
我就記得1997年個由觀眾決定後續嘅經典廣告囉,仲有打過去添
我都好撚肯定大部份香港人都記得
嗰個係支那廣告直接拎嚟香港賣,你拎去同香港本土廣告比
好心你班00後咪撚咁自卑
唔知支那咩料就上網睇吓歷史啦
03年之前香港根本就冇乜支那人通街走,淨係得新移民努力學廣東話,連支那話都冇乜人識聽
支那唔好話手機,連家用電話都未必買得起
支語入侵已經係win xp年代支那多少少人有能力上網先開始
smartphone
個廣告我夠記得
但係係呢個version
https://youtu.be/KTUVeGvjVPo
我無話一定係支那人
可以係台灣傳入
廣告同電影改名嘅決策者都係幾個人
嗰啲人係大機會國際化啲
多接觸台灣用語唔出奇
香港人唔用又點會一直賣手機廣告啊
仲"聽到手機唔知咩嚟"真係笑撚死
6年嚟,小一入到小六畢業都要6年啊
你覺得班廣告商一直堅持用個冇人聽得明嘅手機去賣廣告堅持足6年?
屌你都on99,即係pin都冇撚睇
冇錯...好細過 講緊回歸前後 都係聽手機
智障仔
香港有幾年堅持賣海馬異型沐浴露廣告添啦
聽完個廣告都係唔知佢噏乜
80後咪蝗語囉
我從來唔係同你拗手機係咪蝗語
我係講手機係咪喺以前嘅香港通用
係喇
愛立信on9用冇人聽得明嘅手機用足咁多年
Nokia又on9用冇人聽得明嘅手機用足咁多年
RTHK都on9用冇人聽得明嘅手機用足咁多年
全香港都on9用冇人聽得明嘅手機用足咁多年,得你醒唔撚知咩係手機
終於有人講返啲正常野
好波
佢哋有意統一跟返台灣叫手機都唔出奇啦
即係任天堂都會統一返用名
唔想度度唔同叫法會好麻煩
但唔代表嗰度通用語就係咁
手提?
以前好似係就咁叫"手提"
pin 呢個收哂d 文盲皮
cls 夾硬嚟講都得
又屈當時啲人唔明手機係乜 又屈人個名奇怪 又屈人唔係俾香港人睇
你平時說服人係靠屈㗎?
依家啲人中文又差英文又差
仲係度橋枉過正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞