其實係由幾時開始手提電話變咗手機的

872 回覆
584 Like 57 Dislike
本身就係討論緊幾時開返有手機兩隻字嘅用法
你就入嚟死要拗少人講少人講 非主流非主流

就好似有人問街市有冇咩菜買,有人就有晒証明邊個邊個街市有,你就無啦啦走埋去,呢隻菜非主流㗎,好少人食㗎,係有呀,少人賣少人買呀嘛

咁其實你想點? 仲要話返人難溝通
你唔好綁架個概念先
香港被赤化,唔代表要咁樣矯枉過正,自己打自己
素質 取代 質素 係語言赤化,唔代表所有語言改變都係赤化
一直講有咩廣告
有咩歌
有咩人用
都係歷史
冇錯既
只不過呢D係赤化過程既一部分
重點係比人改變左仲要唔知 係咁維護主人
你似乎想做一個小粉紅
你用意係好
但係點解本身香港用過過嘅字,因為支那都用得多,香港就唔可以再用?
????????
你搞清楚個爭論點開始
係一開始有人講以前冇人用 手機 呢個字,先有pin msg講其實以前有人用
然後就一埋人拗以前有,但唔係主流,於是就變成「我記唔記得」,先會搵證據講其實好多人用
再有一班人拒絕所有語言改變,將改變shift晒去語言赤化
咁你咪由得我單機囉,但你又要加入討論
PIN已經有證據97已經有呢個叫法啦,咁走去討論邊個叫法多人用唔得咩?
改正:赤化嘅一部份(我覺得,而且冇證據)
好心你隻支那仔唔好咁醜怪啦,俾人踢爆香港領先支那就發脾氣
你點分辨 語言赤化 同 自然用詞改變 ?
就算香港一直都用緊,但大陸都用緊,我地就唔可以用??
.....
做乜咁多隻支那仔咁努力想矮化香港,又走去誇大支那嘅文化影響力
連手機都要屈成係支那傳入

收皮啦支那仔,香港用緊手機嘅時候,支那仲食緊泥咋
當然唔係所有啦
我都唔係綁架
但你睇下D人回咩先
廣告有
歌有什麼的
有D好明顯有D冇咁明顯
列子:冷氣機 空調 好覺眼
冷暖空調機 冷暖氣機 唔太覺
聽落好多人覺得合理
廣告又有好多地方有
但好多年前一出現果時你已經好覺眼
然後仲搵左係咩事 喔原來係大6用語
十年後有人同你講空調係香港出現先你有咩感想?

夠鐘收工 係咁先
其實係對語言赤化嘅反應,大家會想反擊,搵返冇赤化過嘅廣東話
但本身就唔識幾多字,自己冇聽過就當蝗語,最後變左獵巫,自己捉自己蟲
做乜咁多隻支那仔咁努力想矮化香港,又走去誇大支那嘅文化影響力
連手機都要屈成係支那傳入

收皮啦支那仔,香港用緊手機嘅時候,支那仲食緊泥咋
香港嚟緊對其他嘢有咩叫法 最重要應該係點樣封鎖消息 唔可以俾啲叫法傳上支那 由傳上去果一刻就注定咗個叫法係蝗語
我就真係30年人都冇聽過土生土長香港人講空調
空調呢個字有存在,但唔係指家用冷氣機,係指地盤or大廈中央空調調節機
條友拉埋其他黎講,個立論就係自己覺得係就係
仲要成班人都強詞奪理打橫嚟講,咩廣告係一兩個人決定唔代表主流,官方機構用唔代表主流,電影少人睇唔代表主流
事實根本完全相反,手機哩啲潮流玩意嘅廣告,白痴都知一定係市面上多人用嘅用語先會加入廣告入面
用個完全冇人知佢講咩嘅用語,唔使賣咩
真係冇人知佢講咩,咁用一兩次佢就收得皮啦

你話有一兩個廣告想"創造"潮流用新詞都有可能,但咁多年嚟一直都用咪即係呢個字已經係廣泛使用囉
onetwothree 1997年用手機,最大可能性就係1997年之以大眾已經用緊手機
*onetwofree 1997年用手機,最大可能性就係1997年之前大眾已經用緊"手機"
佢地先set左個結論,然後再建立因果關係
所以當你講個因果推論唔成立,佢地心理機制就會覺得你反對緊佢個前設
雖然香港語言赤化係事實,但唔代表要將所有語言變化導向呢個結論
佢地就係分唔到,先會覺得你啲證據全部都係幫中共講說話,反對香港有語言赤化

其實佢地係可憐嘅,如果冇中共語言政策壓迫,呢個爭論根本唔會存在,香港人亦唔需要咁樣作賤自己
俾支共搞撚到冇晒理智
仲有假設埋90 00年代啲人用"手機"係為咗赤化香港為咗令香港人跟支那用語,真係上晒腦
大部份child 登仔都係未戒奶,一係就仲讀緊書,啲舊時代港產片都未睇過,但又一味話自已好鍾意香港,好鍾意殖民地社會既香港,笑左留意左好耐,由開車,揸車,到手機,手提電話等等,連自己地方用開既language 都突然變左大陸字
用例子答你

之前都睇過啲正字post
發現自己兩樣都有用
不過之後都盡量用返電話/iphone/android機

不過你再睇下呢個台名
我同你講啦
我係2千年咁上下做過幾年中央冷氣既管理保養既野
我就係中環新世界大廈果邊既
係唔會用(中央空氣調節機)更加唔係中央空調調節機
香港一直都係用中央冷氣呢個名稱
從一開始空調就係=家用冷氣
你亂吹都仲要吹到去我做過幾年既野話我錯果度好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞