【異能者第三季】 《宅男交易者》 (結局)

1001 回覆
62 Like 2 Dislike
我淨係諗,屬於我嘅神會唔會同我一樣咁可愛

口水神

口水神

係超可愛嘅小正太或者小蘿莉

口水神

流晒口水咁講:我揾到徒弟仔啦
btw好想快d見我隻地鼠仔
造王者任務完成

口水神

嗚呀
喺工友姐姐

口水神

又或者喺土地公呢
小弟未收工
一陣再覆

口水神

又或者喺土地公呢

係喎
等緊文,推一推
阿魏
等緊文,推一推

咁唔知屬於我嘅神係點嘅呢,夢神?一嚿發緊夢,流晒口水嘅雲?
個世界觀大到好似歐子爭啲故咁,三千大千世界。
一千個小千為中千,一千個中千為大千,一級一級組成三千大千世界
轉換個概念就好似3D 4D 5D咁 3D睇唔到4D既存在,但4D可以。
生命神同死神比我既感覺就係4D睇3D咁...
出一出住先 未返到去

不得不說的是,鏡海和尚的確料事如神。始踏出鏡陣後只聽凝霜片面之言,便相信阿魏已經被殺,沒有再花心思深究下去。

「始,收手吧。鏡海消失,神物已經失去線索。我地已經無可能再返去。」天元勸說道。

「收手?然後為你賣命,助你掌控呢個世界?呸,總有一日,我會帶同當年嘅細路,踏平聖判島,搵到神物,然後凱旋而歸......真正屬於自己嘅嘅故鄉。聖判島覆滅將會成為神話嘅第一頁。」

語畢,始冷瞪了天元一眼,拂袖而去。

天元負手看著始漸漸遠去的身影,臉頰不自然地抽搐兩下,嘴唇微顫,皺紋頓時顯得更深了。除了半空的死神艾比外,誰也沒有發現天元的額上出現一個暗金色的六芒星之眼,瞬間即逝。

「踏平聖判島?你想返去.......我唯有送你一程。」他若有所思地呢喃道。

直至最後,他們所有人也沒有留意過地上的佛像,所以絕對發現不到佛祖的頭顱此刻只得左眼,右眼卻不見了,剩下一個空洞的眼框。

神物— 佛像的右眼,一直都在。

*

七日後,台灣阿里山。

晚霞把天空燒得一片火紅,如同末日焚城一般波瀾壯麗,橘紅色的斜陽照耀草坡地,茵翠的嫩草綠葉欣然穿上金黃色的衣裳,隨風起舞.......

這是一場無聲的離別舞。

此際,阿魏宛若一尊俱形失神的泥雕塑,雙目失焦地盤腿坐在草地上。他就這樣行屍走肉,任由晚風吹拂,亂髮隨意飄揚,彷彿世界已經再與他無關。

天崩也好,地裂也罷,亦復如是。

這已經是第七日。這裡沒有一棵菩提樹,阿魏也沒有因而頓悟,立地證道成佛。

事實上,阿魏可沒有心思想這種無聊透頂的事。

成佛?關我屁事?

不過,如果可以逆轉時空,讓一切從頭再來一次,不論成佛還是化身成魔,他也絕不在意。

沒錯,他身前沒有菩提樹,卻豎立著兩尊新簇簇的墓碑。左邊的墓尚未有碑文,右邊的碑上刻了幾個以銀針雕琢的文字。筆鋒細膩,每一劃也散發著難以名狀的別愁與情意。

「愛妻 祝鳳凰之墓」

他右手摸一摸下巴扎手的鬍鬚,左手柔情地撫摸墓碑,指尖在碑文上的坑滑過。

「你又講大話囉。你話我去到邊,你都會留响我身邊。我仲未醫好你啊........」阿魏沙啞地說道。

「你鍾意呢到景色嗎?我咁大個人第一次嚟阿里山.......原來呢到除咗日出壯觀,日落都好美。你有睇到嗎?」

「我頭髮又長喇........鳳凰,你出嚟再幫我剪多次嗰個紅海頭嗎?你話過.......俾你剪過頭髮嘅公公婆婆都長命百歲。你幫我剪頭髮做咩?我唔需要長命百歲啊........已經唔需要........唔需要!」

「你答我呀!」

他俯首顫抖地嘶吼,右手在地上抓了一把泥巴,豆大的淚水再一次沾濕泥土。

他看著沒有碑文的墓碑呢喃道:「你記得唔好飛得太高太遠,我畏高啊........我好快就可以陪你。只要解決一切,我就會追上你.......無人可以阻到我地。」

「葉秋,我—要—你—死!」

阿魏的哮叫聲如同一隻負傷的野獸,在山巒間迴響,身上無形的氣勢震得四周樹搖葉落,雀鳥拍翼四散!
即係神物比天元攞左
即係神物比天元攞左

阿魏一開始叫鳳凰拖延時間,用異能整道火牆
即係神物比天元攞左

嚇死,仲以為係天元個六芒星之眼

夢巴
即係神物比天元攞左

嚇死,仲以為係天元個六芒星之眼

G個徽章
之前阿離出場帶輕輕帶過
好感人,諗返起紅海頭
原來兩個女人都係好人
主角既我不嬲都有睇,但無奈搵食先無咩心機覆
但肯肯定一定有睇緊

觀眾一直都在
點解要立兩個墓碑
點解要立兩個墓碑

一個比自己,當一刻完結就會幫自己個碑刻埋名
點解要立兩個墓碑

一個比自己,當一刻完結就會幫自己個碑刻埋名

一切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞