【異能者第三季】 《宅男交易者》 (結局)

1001 回覆
62 Like 2 Dislike
個人最鍾意異能故

幫自己輕輕一推
幫你再推

其實真心好睇 加油

好滾動 小弟寫異能故比其他故靜好多
無咩呢方面天賦

利申:讀大學比lecturer 話過唔夠想像力

個lecturer 係傻嘅,唔使理佢
分分鐘要佢講啲有想像力嘅野出黎,佢都係交啲普通貨色,甚至更少

學術界老屎忽比例好高,巴打唔好上心

因為呢個lecturer先特別對科幻題材有情意結
佢講得好中肯 小弟當時寫嘅小說功課的確唔夠好
明明寫一個未來嘅末日題材 都寫到成舊屎咁
零新意 過於著重心理描寫同政治隱喻

小弟其實好感激呢位lecturer

文澄巴
小弟記得你好耐之前留過名
好似喺人性故
個人最鍾意異能故

幫自己輕輕一推
幫你再推

其實真心好睇 加油

無咩呢方面天賦

貧僧覺得係人性故背景比較接近社會陰暗面,讀者會隱約覺得係真實,比較會多討論去理解同交換意見,但異能故天馬行空得多,大家可能偏向思考同期待多,而且呢個故係巴打作完人性故之後的作品,伏筆同新意多左好多,可能部分巴打未明白或者仲估緊會點發展,先會少留言,再加上而家係考試月份,貧僧都要考試 少人係正常嘅
輕輕一推

文澄巴
好似喺人性故

係上一個post留名支持你咋
鳳凰我地會相遇嫁
唔怪得凝霜話鳳凰自私啦,好人就鳳凰做左,壞人就凝霜做
好亂呀,叫我點揀
推呀
pish
推,意想唔到會咁
再推
終於追到呢到
Pish
文呢
死神在半空盤腿而坐,若有所思地看著被沈默背起阿魏。他的薄唇微微彎起,露出一個難以琢磨的笑容,笑聲在遍地屍骸的場景中顯得格外陰森恐怖。

一旁的生命之神沒好氣地瞪他一眼,說道:「唉,一個滿腦壞水嘅男人。你又想打咩主意?」

「哼,你覺得魏獨知道自己女人死亡之後,到底會變成點呢?死亡氣息大概會愈來愈濃烈吧。」

「喔?你竟然都會對一個人類產生興趣。莫非你想搵繼承者?」生命女神微微訝異地問道。

死神不可置否,摸腮沉思道:「億萬生靈之中,只有佢身上嘅氣息同我接近。」

然後他的目光落在生命女神手心的火苗上,愣了一愣,續道:「呃.......咪住先,應該由我問你呢個蠢女人打咩主意!你手上好似拎住唔屬於你嘅嘢吧。」

「哎喲哎喲,偉大嘅死神艾比,唔會同一個女人計較一個靈魂掛?反正下面仲有一大堆啊!嘛,你一激動,額頭又多兩條皺紋咯。祝鳳凰將來會對魏獨好重要,而且好適合我地一位老朋友。」

「嘖,莫卡琳,你呢個女賊!」

死神—艾比。

生命之神—莫卡琳。

莫卡琳靈機一觸,忽然提出一個古怪的提議:「不如我地賭一局.......唔,就賭冷凝霜會唔會向魏獨講出真相?你估中就比畀返你囉,嘻。」

艾比挑一挑眉,瞄向下方的冷凝霜冷笑道:「當然會。根據我呢段時間觀察,呢個女人對我個徒弟仔有好感,關係曖昧。祝鳳凰消失,正正就喺坐正嘅大好機會。此女尚算聰慧,一定識點做。」

「徒弟?人地連你都未見過啵。我就話佢唔會講囉。」莫卡琳輕笑道。

「哼!」死神艾比牙癢癢地瞪了莫卡琳一眼,然後不吭一聲地看向下方。

這時候,鏡陣開始產生密密麻麻的裂紋,變得極為不穩,像快要消散似的。鏡海、天元與始三人的對話到了尾聲。

凝霜的杏目微顫,看著在沈默的虎背產睡得正香的阿魏,眼神中夾雜著愧疚、痛楚、與無法傳達的情意。

「你地快啲走,再唔走就趕唔切。」她掃了鏡陣一眼,連忙催促道。

「凝霜姐你呢?你........唔喺壞人。」侯十三一邊抬起昏迷不醒的方斷空,一邊問道。

凝霜搖頭應道:「我唔可以走,否則佢地就會發現有唔妥,做戲要做全套。」

「咁我地同阿魏講,之後再一齊返嚟救你。」侯十三再說道,其餘的眾人亦點頭贊同。

凝霜沒有作聲,平靜地回望眾人。

此時,半空中的死神艾比拍一拍大腿,滿意地咧嘴笑。

「嘿嘿,我果然無估錯。你輸囉,交返個靈魂出嚟。」他朝莫卡琳吩咐道。

「輸?未免言之尚早。」莫卡琳應道。

「如果你地尚當我為朋友,就唔好將真相講出嚟。或者,阿魏將我視仇人,就喺我最好嘅報應。我唔希望佢為一個女騙子而做傻事........佢對上Heaven就只有死路一條。」凝霜黯然地說道。

莫卡琳與艾比看著眾人離去,剩下茫然的凝霜時,兩人臉上流露著不一樣的表情。莫卡琳微微點頭,彷彿早知凝霜的答案,而艾比則咬牙切齒,顯然被凝霜這個「不爭氣」的決定氣得不輕。

「無可能。呢個女人無可能咁蠢。你一定比咗迷湯佢飲!」艾比不滿地罵道。

「白痴。冷凝霜望向魏獨嘅眼神已經喺答案。不過你唔會明白.......因為你從來都無嘗試去了解女人。」莫卡琳意有所指,話到最後更隱隱夾雜著莫名的幽怨。

半响後,莫卡琳的眼神回復神采,輕笑道:「嘻嘻,祝鳳凰我就帶走先咯,你自便。」

艾比聞言一直呆在半空。直至奄堂變得空蕩蕩,他才苦澀一笑:「我無了解過女人嗎?」
文呢

黑洞巴打 今晚出住少少先
夜收工 同埋病病地
幫自己輕輕一推
幫你再推

其實真心好睇 加油

無咩呢方面天賦

貧僧覺得係人性故背景比較接近社會陰暗面,讀者會隱約覺得係真實,比較會多討論去理解同交換意見,但異能故天馬行空得多,大家可能偏向思考同期待多,而且呢個故係巴打作完人性故之後的作品,伏筆同新意多左好多,可能部分巴打未明白或者仲估緊會點發展,先會少留言,再加上而家係考試月份,貧僧都要考試 少人係正常嘅

不過小弟好快都會寫一個人性變態故
輕輕一推

係咪會浴火重生

文澄巴
好似喺人性故

係上一個post留名支持你咋

原諒小弟記錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞