【異能者第三季】 《宅男交易者》 (結局)

1001 回覆
62 Like 2 Dislike
推推
推推

再推
連四祖都唔夠另一個世界既一班人打
即係四祖只係另一個世界既倖存者
鳩up下
神既世界 (死神) > 四祖既世界 > 人類既世界 ?
原來得個分身

鏡海其實一早暗示過

所以全盛時期嘅鏡海嘅實力絕對可以秒殺葉秋
異能加體術 嗚呀

鏡海巴正傳再見

但我用個分身無左個正身似中回唔回復到?
原來得個分身

鏡海其實一早暗示過

異能加體術 嗚呀

鏡海巴正傳再見

但我用個分身無左個正身仲回唔回復到?
再出文

「你有權唔信,但貧僧亦無必要欺瞞,對嗎?如果貧僧存有私心,當知道葉秋小子會出手,大可一早取走神物,任由你地兩個打個你死我活。貧僧寧願當一個迂腐嘅和尚,亦不當一個背信棄義嘅小人。不過,貧僧今日一去,五十年之約大概就會失去作用吧。」

「總之,我要得到神物......即使要死,我都要死响自己嘅故鄉,嗰到先喺異能者嘅舞台.......」始沙啞地說道。

「我地並非解開神物之人。神物不論對於你我,亦不過一堆無意義嘅數字符號。」鏡海仰首說道。

這時候,鏡陣終於開始崩潰,空間變得不穩,鏡片出現一絲絲如同蜘蛛網的裂紋!

「嘿,時間應該差唔多吧。」鏡海捏指一算,自顧自地說道。

天元與始聽到鏡海這句話,只以為他指這個鏡陣快要崩塌消散,壓根就沒想到他間地算好這個鏡陣發生的一切。他不過為這個鏡陣外的眾人爭取時間而己!

在鏡海跟天元和始兩人展開對話的同時,巨型鏡陣外卻出現意想不到的變故!

潮水般的黑甲軍被犬郎與阿離幾人殺得一乾二淨,遍地屍骸。他們紛紛站在鏡陣外,看著變成冰雕,生機漸漸消逝的阿魏。

沈默與十三渾身浴血,冷冷地盯著迎面而來的凝霜。他們猜不到朝夕相見的凝霜竟然是葉秋的同伴。

「你竟然殺死阿魏......仲有,住持同雲師兄嘅仇,老侯我唔會放過你呢個妖女!」侯十三擺起陣勢,準備出手。

「死。」沈默掄動長棍,棍尖直指凝霜,肅殺地說道。
犬郎因為失血過多,腳步虛浮,身軀搖搖晃晃的。可是,他努力保靜清醒,與阿離二人並肩擋住凝霜的去路。

凝霜一言不發,默默承受眾人充滿敵意的目光,徐徐走到鳳凰身前。

這時候,鳳凰竟然吐出一句使所有人也莫名其妙的話。

「多謝。」鳳凰躬身說道。

「快啲去,阿魏身體支持唔到幾耐。如果寒冰入心,佢必死無疑。」凝霜黯然地應道。

鳳凰點頭,然後轉身走向阿魏。她的臉蛋掛著一抹淡淡的笑容,杏目柔情地看著冰雕說道:「即使冰封萬里,火焰都能夠將溫暖傳到阿魏嘅心,哪怕燃盡每一滴鳳凰之血。」

眾人臉上無不流露濃濃的困惑,開出一條路讓鳳凰通過。他們從兩女的對話中察覺一絲端倪。

鳳凰離開萬佛寺的那一晚。

「冷凝霜,我知道你都喺Heaven嘅人。如果我無估錯,你一直都暗地向葉秋通報吧?」

「我唔明你咩意思。」凝霜矢口否認,目光卻不經意地閃縮。

「你放心,我無揭穿你嘅打算。我可以拜託你一件事嗎?到必要嘅時候,幫我『殺死』阿魏。」鳳凰說道。

「嗯?」凝霜驚詫地看著鳳凰。

「我意思喺做一場戲畀葉秋睇,表面上殺死阿魏.......葉秋好可能會同阿魏對上,以阿魏嘅實力,宜家未喺佢對手。所以,只要葉秋親眼見到阿魏『死亡』,阿魏先有存活嘅可能。」

凝霜一言不發,默默地聽鳳凰這個兵行險著的計劃,目光閃爍不定。聽完鳳凰的計劃後,她不禁蹙起柳眉思忖。

「你肯定鏡海會算到你呢個計劃,幫你爭取時間?如果你計錯,又或者你最後救唔到佢呢?」凝霜質疑道。

「呢個只喺最後一著,前提我要响阿魏身邊........而且我都無百份百把握肯定鏡海喺預知未來嘅異能者。不過傳說嘅四祖,鏡算軍神,應該會算到吧。」鳳凰不肯定地應道。

「你覺得我會幫你?你應該知道你講嘅情況如果真喺出現,即使救到阿魏,你都會........」凝霜說。

「你唔喺幫我,喺幫阿魏。同阿魏嘅生命相比,我變成點都唔重要。我曾經以為新世界喺一個無罪惡嘅世界。如果宜家再問我一次.......」

「當阿魏走進我嘅世界,就已經喺新世界。」鳳凰擱下這句話轉身離去。

「鳳凰......」凝霜看著鳳凰決然的倩影,喃喃自語。

「凝霜,我無睇錯你,不過最後我總算贏咗你囉.......」鳳凰對凝霜回眸一笑,說道:「阿魏以後就拜託你囉。」

「嘿,鏡海大師,我同阿魏一生一死,應該就喺咁嘅意思吧。」她站在冰雕前釋然地說道。

話音一落,鳳凰身上燃起橘紅的火焰,身上的衣裳眨眼便燒成灰燼,變成一條火紅色的烈燄長裙,長長的裙擺拖在地上,如同一條豔麗的婚紗。這一刻,鳳凰身上的源力去如流水,臉蛋也變得蒼白無比,顯得更是淒美。

鳳凰無懼寒意,溫柔抱著冰雕,背上長出一雙巨大的烈燄鳳翅,輕輕一拍,然後合攏,將冰雕罩在其中。

在眾人眼中,鳳凰宛若一個火燄仙子,消失在熊熊烈火之中。沒有人看到鳳翅之中到底有藏著甚麼變化。

「魏.......我話過以後你去邊都會阿你。不過,我又要講大話......你一定會好嬲囉。」鳳凰在烈火之中抱著阿魏,淚水沿兩頰滑下,然後蒸發得無影無蹤。

「我鍾意宅男阿魏........」

「內心正義善良嘅阿魏.......」

「會對住漫畫傻笑嘅阿魏........」

「努力向前邁步嘅阿魏........」

冰層終於溶化,阿魏的心跳在無聲的火燄中發出「扑通扑通」的聲響。鳳凰的櫻唇貼上阿魏的臉,才一觸碰,她的身影便變得虛幻,隨風消逝。

「再見囉.......」她的聲音在空氣之中縈繞。

當烈火散去,阿魏便輕輕落地面上,呼吸平緩地昏睡,而鳳凰已經失去影蹤。眾人垂下頭,顯然知道一個事實........鳳凰已經不會回來了。

當然沒有人看到的是,此際正有一男一女在半空飄浮。男的正是扛著巨鐮的死神,而女的自然是美得不可豔物的生命之神。

生命之神撥一撥如同波浪的長髮,饒有趣味地凝視捧在手心的火苗。
出住呢到先
鳳凰
連四祖都唔夠另一個世界既一班人打

狼王巴打
雙拳難敵四手
即係四祖只係另一個世界既倖存者

欣賞你思路
去左生命之神到,係咪仲有機
鳩up下

四祖都喺人
不過就算喺神,都曾經喺人(生命之神一出場嘅時候有講過
原來得個分身

鏡海其實一早暗示過

異能加體術 嗚呀

鏡海巴正傳再見

但我用個分身無左個正身仲回唔回復到?

正傳會再講
去左生命之神到,係咪仲有機

只可以講,鳳凰呢一刻的確在大家面前香消玉殞
鳩up下

四祖都喺人

上左神枱既異能者
鳩up下

四祖都喺人

上左神枱既異能者

呢個比喻幾貼切
正傳嘅世界觀將會喺一個比較新奇有趣
次次出完文都好靜
正啊我就死
正啊我就死

你養好傷未 就嚟又要上場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞