[3DS] Fire Emblem Echoes 另一位英雄王 討論區

980 回覆
6 Like 0 Dislike
實用連結:

https://wiki.denfaminicogamer.jp/feechoes/
日文攻略

http://www.pegasusknight.com/
老牌火紋攻略站,不過Echoes頁面未更新,有需要可以參考原作外傳攻略

https://serenesforest.net/fire-emblem-echoes-shadows-valentia/
英文資料庫,已更新角色成長率同支援等資料

部分遊戲系統介紹:

-語言-
收錄日文/正體/殘體文本,可以隨時在開[game menu → extra → 言語設定]變換

-戰鬥-
今作係外傳重製,部分系統偏離傳統火紋

。地型迴避補正非常高,例如森林+40
。無武器屬性相剋
。弓手可以近身反擊,視乎技能,射程可以去到五格
。用魔法需要扣自己血,但可以無視敵方嘅地型迴避補正
。法職升級就可以學到新魔法
。攻擊速度大於對方1點即可追擊

-轉職-
角色升到一定level,就可以去Mila神像轉職
轉職時,角色能力會即刻升到上級職level 1嘅基礎值
例如村人升做傭兵,速度就會升上10
假如轉職前速度已高過10,就會保留原來數值
因此,即時轉職會比較有利,即戰力會較強
新舊作品討論都歡迎
留名
未玩過原版外傳
覺得今集玩落唔太難
+1速就有追擊,速度好似變得無咁重要
裝武器學戰技感覺好新奇,但又好似好屈
eg一開波把電刀
係迷宮斬草好似玩緊zelda咁,差啲想出迴斬
地型太屈,基本上好難死
敵人AI又好似唔太高,唔識屈番地型
有時敵人明明佢兩隻夾擊我一隻我就會死,但因為敵人少血
留名
未玩過原版外傳
覺得今集玩落唔太難
+1速就有追擊,速度好似變得無咁重要
裝武器學戰技感覺好新奇,但又好似好屈
eg一開波把電刀
係迷宮斬草好似玩緊zelda咁,差啲想出迴斬
地型太屈,基本上好難死
敵人AI又好似唔太高,唔識屈番地型
有時敵人明明佢兩隻夾擊我一隻我就會死,但因為敵人少血

有時敵人明明佢兩隻夾擊我一隻我就會死,但因為敵人少血,會on99行番據點回血……
下午買咗普通限定版
任天堂限定版冇貨,啱先又趕住買完就返學,就普通限定版算
但,聽日放學先有時間玩
普通版港版同日版有咩分別
除左港版多左畫冊
有無好似IF 咁炒賣?
聽日去買
終於有post
普通版港版同日版有咩分別
除左港版多左畫冊

應該冇分別喎,我買日版都有送畫冊,最好買果陣問清楚
有無好似IF 咁炒賣?
聽日去買

前日買都正常價,而且應該炒唔起啦
if果陣個雙版本炒到過千,到而家都仲記得
有無好似IF 咁炒賣?
聽日去買

我買咗限定版(game+ost碟+第1彈dlc序號)

究竟有幾多個版本?
好似睇過有個版本有畫集,但我上官網同amazon都唔見有
有無好似IF 咁炒賣?
聽日去買

過千
睇人講今次呢隻complete set都係700左右
BTW 啱啱玩完第二章 幾好玩
有無好似IF 咁炒賣?
聽日去買

我買咗限定版(game+ost碟+第1彈dlc序號)

究竟有幾多個版本?
好似睇過有個版本有畫集,但我上官網同amazon都唔見有

港代理版(其實姐係日版痴咗港任貼紙)就包畫冊
喺香港GAME舖買GAME無論係普通版定限定版都應該會包畫冊
上日本網 (日任官網同AMAZON)就未必包
留個名先
你地會唔會買啲dlc?

火紋啲dlc真係多到呢
計埋仲貴過餅帶
啱啱數下if啲dlc,計埋透魔王國,一共要7000円
echoes估計都有5000円dlc

點解唔直接擺埋落餅帶度直頭賣10000円咪算囉 要人買嚟買去,仲有任天堂個網絡下載系統又on99,要跟機,他日佢關server或我部3ds壞咗咪冇曬啲下載
你地會唔會買啲dlc?

火紋啲dlc真係多到呢
計埋仲貴過餅帶
啱啱數下if啲dlc,計埋透魔王國,一共要7000円
echoes估計都有5000円dlc

點解唔直接擺埋落餅帶度直頭賣10000円咪算囉 要人買嚟買去,仲有任天堂個網絡下載系統又on99,要跟機,他日佢關server或我部3ds壞咗咪冇曬啲下載

真係好好奇第2 3彈會出D乜嘢 賣成4000YEN
IF 除咗路線DLC 印象中都好似冇咁貴
有故事內容果啲DLC可能會買
比你grind果啲就睇定啲先,第3彈全10種咁多,究竟有乜花神
有時d角色有特別對話,有咩用?

2格內放某D特定角色組合會+支援度
發生對話之後就會升支援級數
角色組合係3格內都會有支援效果 (例如+攻/命中)
http://altema.jp/echoes/sienreberu-60

係咪指打打下可以揀talk?
呢個係支援,升完喺戰鬥中命中/迴避/必殺會有bonus
明白,thanks!
屌你正啊喂
玩到CelicaI成船都法師個map
被迫推個修女出去tank其中一邊,乜鳩map黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞