[殭屍/鬼怪/打鬥]《噬魂》我由古惑仔變左做現代道士

1001 回覆
81 Like 6 Dislike
加緊啦!!!!
有少少腦閉塞,寫到卡住咗
通渠佬呢?!!!
好想快啲睇落去啊!!快手!!
真係比我估撚中
推一推先
兩兄弟準備開拖
加少少忘川水 痛到佢醒
真係咁易估?
開戰啦
平時都中意睇書 所以有時有啲鋪排好易估到
咁我盡量寫得刁鑽啲先
文呢
嚟緊!等多陣!
萬天玄這樣說後,我腦內出現了一個不好的想法,亦是我最不想發生的

「個男仔應該係得返隻左手」萬天玄再追加一句

這次...確認了,被操控的應該就是啊武,在萬天玄說完後,九叔英叔馬上望著我,我也不懂反應...

「航...」九叔也不知道應該怎麼安慰我

「咁....佢係人定...」我問萬天玄

「半生不死」他很快的回答我

「即係點?!」什麼叫做半生不死?

「佢係活生生嘅情況下比傀儡師注入大量陰氣,成為控鬼,所以我都唔敢擔保佢依家係人定係鬼」連萬天玄都不敢擔保的事....

「師父,傀儡師係咩嚟?點解我未聽過」萬十方問

「近依十年近乎絕跡,你唔識好正常」

萬天玄咳嗽兩下,接著說

「傀儡師,會將屍體醉件再縫合,注入大量陰氣,之後再用屍線插入屍體,操控佢嚟做自己想做嘅野,七十年代尾個陣有一班傀儡師好猖狂,試過控制過百隻控鬼衝出街周圍亂殺人」

「咁最尾點收科?」英叔問

「五派分別派出人手去各區對付,當時我同你地師父都有幫手」萬天玄看著九叔英叔說

「咁我諗我知點解佢要針對學道之人啦」萬十方說

「除咗殺...仲有冇其他方法?」我問

「佢會變成控鬼係因為被注入大量陰氣,唔似一段控鬼咁係用屍體砌成,所以照道理只要將佢身體入面嘅屍線同陰氣逼出嚟就可以回復原狀,但問題係,佢身體已經經歷咗一次咁巨大嘅轉變,再經歷多一次唔知佢捱唔捱到」

萬天玄再點出一個問題,啊武的身體是否能撐過去,不過也管不了那麼多

「你地可唔可以幫我捉佢返嚟?」在座的都是一等一的高手,有他們幫手的話,應該可以的!

九叔點頭

「得啦,交比我地啦」英叔舉起手擺出ok的手勢

只差萬十方,我轉向望著他

「預埋我啦,就係因為佢搞到我比人打,我唔出口氣點得」萬十方故作冷酷的說

「多謝你」我跟他說

他沒說話,輕輕的點了一下頭

「天玄叔!我求下你可唔可以幫我諗下辦法令佢變返正常人!」我看著萬天玄

「我略盡棉力」天玄叔也願意幫忙

接下來就是計劃如何將啊武捉拿回來

兩日後的深夜

英叔獨自一人在街上流連,穿插在大街小巷,故意引啊武出手,要英叔做這個角色是因為天玄說英叔在上次啊武出手時碰過面,英叔自然會是下一個目標

我跟九叔一組,在遠處看著英叔,萬十方則製造了一個結界,站在高位觀看,我跟他通著電話,隨時了解情況

英叔再次轉到一條後巷,但這次不同,早已有一身影在等著英叔

「喂!有料到!」十方跟我說,我和九叔馬上趕過去

「終於嚟啦咩?」英叔看著啊武說

啊武沒說話,一直站在原地

「出聲啦!」英叔大聲說

啊武依舊安靜,

「唔出聲咁冇野好講啦!」英叔主動進攻

拿出弓箭,三箭齊發向啊武射去,但被啊武單手接住,英叔感到驚訝

啊武將手上的三箭擲回給英叔,速度奇快,英叔勉強才躲過,剛趕到後巷口的我和九叔差點被冷箭射中,幸好九叔及時發現,停下腳步

當我們再起步時,在後巷裏的英叔被撞飛出來,飛撞到泊在街邊的車上

「嗄...嘩..條友唔係講笑」英叔擦一擦嘴角的血,撐起來

作為啊武的多年好友,我當然清楚他的厲害,加上現在他更變成控鬼,實力更不容忽視
每日收工就係要睇你篇文先訓得著,仲勤力過細個做每日一篇
加速加速
多謝支持你地中意睇就係我嘅動力!
希望阿武無事 推
九叔上前扶起英叔,我自己步入狹窄的後巷

「啊武!」我呼叫他的名字

啊武看到我後呼吸聲明顯變得重了,眼睛瞪大,呈現了血紅的眼睛

另外,吸引到我注意的是,啊武的長袍下居然雙手都在?!

「啊武停手啦,我嚟幫你㗎」我慢慢走近他

「航!唔好!」九叔在後叫

我沒理會九叔,繼續前行,當走得更近時,我感覺啊武變得比以前更加高大了,應該都有190以上,加上他健碩的身形,像是巨人一樣

「我知你唔想㗎,你比我地幫你」

啊武的呼吸變的紊亂,後退了一步,跪下了,雙手按著頭,他肯定是認得我的!

突然!

他背後出現了五條線,是連著啊武的後背,線不斷在閃閃發光,是藍色的光,啊武痛苦的大叫,用雙手撐著地

「武!做咩啊」我走到他面前

他停止了叫喊,抬起頭,雙眼無情的看著我,揮動右手,使出上勾拳,我來不及反應,擊中肚皮,硬生生被擊飛了,我掉落到九叔旁邊,

「有冇事?」九叔扶起我

「冇....」我疼痛的站起來,啊武剛剛的一拳極重

「我都講咗佢唔係講笑㗎啦」英叔也按著自己前臂,已經瘀黑了

十方亦下來了,站到啊武的背後,

「啱啱個幾條線應該就係天玄叔講嘅屍線」九叔剛剛亦看到那五條線,但那五條線現在已失去影蹤

「打暈佢先講!」

真正的戰事就在英叔衝上前的一刻開始

拿著弓,跳起!向啊武頭頂打去,啊武舉起右手擋住了弓,左手極快捉住英叔,把他掉向牆,繼而再衝向英叔,十方及時用結界保護住英叔,免得他撞到牆上,但啊武用力一撞結界就碎了,還是硬生生用身體把英叔撞到牆上,英叔咳出血

啊武轉身望著十方,十方自知近戰不是啊武對手,他揮手往上連造幾個結界,一級一級的跳走

啊武抬頭看著十方,用力一跳就跟十方在同樣高度,十方呆住了,啊武一拳把十方從結界打下來,十方從高處急速墜下,幸好在著地前他成功用結界保護住自己,總算是有驚無險

誰不知,啊武剛剛手手拉著結界,等十方著地後才放手,瞄準著十方的位置,墜下!

「睇住!!」我大叫

十方向上望,啊武已快到他頭頂,九叔揮出捆仙索,纏住十方的腿,把他拉往我們

嘭!!!

下一秒,啊武著地,時間剛剛好,只要九叔遲一秒,相信十方都會變成「肉餅」

啊武著地之處都碎裂了,相當重的一擊

「𡃁仔,你個friend傻㗎喎」英叔走回我們身邊

「.........」

九叔收回捆仙索,手執雙劍衝前,我也跟著衝前

「hey!」英叔拿著弓箭指一指天,十方明白英叔的意思,為英叔造了幾個結界,讓英叔站在高位

然後十方再加入戰場

九叔跑到啊武面前然後突然轉向,一腳踩牆,借力跳起,從頭上跨過了啊武,再用後腳踢向啊武的後腦,但啊武絲毫不動

啊武轉頭望向九叔,九叔再在他臉上補上一拳,但也不太奏效

啊武揮拳打向九叔,九叔用雙臂擋住,整個人被打得在地上滑後,啊武想再追上,但英叔發來三箭,擋住了他的去路

我上前隔住九叔和啊武,啊武看到我後,眼神滲出了猶豫,然後他選擇了轉身望向十方

十方知道啊武能輕鬆衝破結界,所以他畫出多個結界,封住啊武的手腳,啊武一時未能活動

我迅速拿出捆仙索,想綁住啊武的手腳

但啊武背後的屍線又再次出現了
剪左條線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞