[殭屍/鬼怪/打鬥]《噬魂》我由古惑仔變左做現代道士

1001 回覆
81 Like 6 Dislike
多謝支持
輕輕一推
聽朝po多段文
有人從荃新天地掉下來了!我馬上跑過去看,是一個身穿白色長裙的女子,但好快白色的裙就被她的鮮血染紅,我把東西放在路邊,走到她旁邊

「小姐!小姐!醒啊!唔好訓!」她意識愈來愈弱,我拿出電話叫救護車,說完基本資料後便掛電話

「小姐,唔洗驚,我叫咗白車啦」

「我...覺得好凍」她用柔弱的聲音說

「有冇好啲啊?」我脫下外套給她披著

「多謝...你」

「要多謝我就等你好返請我食餐飯啦~」

「你叫...咩名」

「我叫陳天航啊,你呢?」

「我叫葉..靈」

「葉靈?好好聽啊」

她微笑

救護車聲響起,終於都到了

「先生,你係佢邊位啊?」其中一名救護員問我,其他的正為她搶救

「我係佢....朋友」

「請問點解佢會跌落嚟㗎?」

「我都唔知啊,我去咗街市買餸,佢話去周圍行下,我出嚟就見佢跌落嚟啦」

「好,問一問傷者資料先,佢叫咩名?」

「葉靈!」這是我唯一知道關於她的了

「佢電話號碼係幾多?」

「呃....唔記得咗」我居然回答出這麼笨的答案...

「下?唔記得?算啦,咁知唔知佢住邊?」

「佢冇講過」這場笨死的戲也只能這樣演下去了

「唉...你到底係唔係佢朋友,咩都唔知」

「啱啱識佢冇幾耐啊嘛」我走到葉靈旁邊「啊sir,佢傷成點啊」

「情況唔係咁樂觀,佢全身多處骨折,頭部受到重創,要盡快入院搶救」

這是葉靈突然捉住我的手,看着我

「唔洗驚,好快冇事㗎啦」我嘗試安慰著她

好快救護員就將她搬到床上,然後準備上救護車,但葉靈臨上車前突然舉起手指向荃新天地的高層,口中亦唸唸有詞,但我還未來得及聽,她就昏倒過去了,我向上望又看不出有什麼異常

其後我也跟着救護車到了醫院,她去到
醫院馬上被推入手術室搶救,在外等待的我一心想著她「大步攬過」,完全忘記約了啊武吃飯的事

手術室的紅燈熄了,醫生亦出來了,走向我

「你係佢家屬?」醫生問我

「朋友」我回答

「唔好意思啊,搶救無效,佢全身多處骨折,嚴重內出血,而頭部重創係致命傷」

「哦.....好啊...」我低頭...結果最終也是捱不過去

「你入去見佢最後一面啦」他拍一拍我肩膀

「好....唔該醫生」

雖然我跟她素不相識,但看着一個人在自己面前死去,心情難免有點起伏,我盡量收拾好心情,帶着微笑走進手術室

「多謝...你啊」她好像感覺到我會進來

「唔洗...你要記得你欠我一餐飯就得啦」我上前捉住她的手

「好啊...我一定..會還返比你㗎」她眼角流出了一滴淚

「好,我等你」

話畢,心電圖響起‘嗶———‘的聲音,她的手也鬆開了,她離去了......

我幫她擦去臉上眼淚後也離開醫院了
「佢之所以一直跟住你,係因為佢滴眼淚,你幫佢抹滴眼淚個陣佢吸到你嘅陽氣,加上你係佢信任嘅人,令到你地兩個產生連結,而佢有心事未了所以一直投唔到胎,留咗係人世」

大叔坐回搖椅,喝著茶說道

「咁點解佢會唔記得自己嘅事?」我問

「依層都唔清楚,好少孤魂會唔記得自己嘅野,除非三魂七魄唔齊全,但佢絕對唔係」

「咁仲會有咩可能會咁?」

「要查下先知」

「要點查啊?」

大叔走向葉靈

「你坐低先」大叔要求葉靈坐下,然後將他的姆指、食指、尾指放在葉靈的頭上「三生聞,訴」繼而大叔閉上眼,手發出淡黃的光,但好快他又張開眼睛

「有問題!佢唔係自然失憶,係比人封鎖咗記憶!」

「下?!封鎖記憶?姐係點啊」我驚訝的問

「我取讀唔到佢生前嘅記憶,只睇到死後嘅事,依件事絕對唔簡單」

「點會咁㗎......」我看著葉靈

「我都唔知啊...」葉靈回答

「大叔,你可唔可以幫佢查下到底係咩事」我問

「可以」他慷慨回答

葉靈扶著我起床到處走走,睡太久了,腿都有點麻痹了,我走到一張神枱前,神枱上放著一個神主牌,上面寫著:北門派歷代掌門
之靈位 ; 陽上子弟奉祀

「北門派」我自言自語的說,我向上望就看到一個牌匾,牌匾寫著:「北門派;第七十二代掌門——張九,字」

「大叔,原來你叫張九啊?」

「嗯」大叔點點頭

「咁我以後叫你九叔啦」

「隨便你,都係名一個」他低頭在查著古書

我醒了這麼久都未見啊武影蹤,看來是還未醒吧,我走往啊武的床,拉開簾,啊武卻不在床上,我馬上問九叔

「九叔!啊武呢?!」我緊張的問

「佢早你一日醒,走咗啦」

「咩話?!佢去咗邊啊?」

「冇講,淨講低叫你唔好搵佢住,佢想一個人冷靜下」

「死仔...點可以就咁走咗去㗎」

「算啦天航,可能佢好快就會返嚟呢,佢會冇事嘅」身旁的葉靈安慰我

我嘗試撥電話給啊武,但他的電話號碼已變成沒有登記,看來他是存心躲開我,啊武也不是會做傻事的人,那就唯有讓他先冷靜一下吧,目前要處理的還有葉靈的身世,感覺就不會有什麼好事發生
自推
「查到啦」大叔拿著古書

我和葉靈走到大叔旁邊
「依本古書有記載關於封鎖記憶嘅茅術,我可以講,施法嗰個一定係高手,施法條幾苛刻,愈苛刻嘅法,反噬力愈能強」

「會有高人出手對你施法,靈,你到底
遇到啲咩啊...」

「......」靈不語

「航,聽日我同你去個商場睇睇」九叔主動前往調查

「好,咁我有冇咩要準備?」我問

「好好休息,你啱啱醒返,聽日唔知會有咩事發生」

「好!」

「或者你可以幫我查下個商場嘅背景,由邊間公司管理,依幾年有咩特別新聞」

「哦!好!我依家查」

「葉靈,你過一過嚟」九叔把葉靈叫到一邊說話

我上網查查荃新天地的背景,它是由信和置業管理,於2008年正式開業,發現這幾年一直斷斷續續都有一些墮樓身亡、重傷或是危坐於高處的新聞,本來看似簡單的案件,現在看來都有點奇怪,我向九叔交代了一下我查到的,九叔大概了解後就沒再追問,大概是心裡也有個底了

翌日——

「準備好出發未?」九叔問我

「行得㗎啦!嚟緊!好快」我口中咬著面包,手就在穿鞋帶,日常都是夜生活的鬼,好早沒早起床,有點不慣

「葉....@¥&¥&%$」

「你想點,不如放低舊包先講野」九叔一臉嫌棄

「我話:葉靈,一陣間好似以前一樣咁,跟住係我身邊就得㗎啦~」我拍一拍手上的灰塵,拿著包

「放心啦~我會」葉靈回答我

「擔心自己先啦!佢要走一定走得快過你!」九叔突然從後偷襲我的頭,但亦難得的聽到他說話有尾音

「係喎...你識憑空出現,又識憑空消失㗎喎」我看一看葉靈

「唔緊要啊~我知你關心我啊」她微笑

看著她微笑,真的有一種心跳加速的感覺,突然!九叔又偷襲我,他拉著我的耳朵

「行啦你!可唔可以唔好咁多野講啊你!」九叔一直拉著我不放

「痛!痛!痛!痛!九叔!九叔!我行啦我行啦!」直至到了樓梯九叔才放手

「好痛啊!九叔」我用雙手包住雙耳, 慎防九叔突然再偷襲我

「唔痛打你做咩?我打你,你唔識擋㗎咩?個日先讚完你身手唔錯,睇嚟要收返啦」

「嗱,我身手算唔錯㗎啦!對住隻黑咩靈都可以全身而退!」

「係黑熾靈,記性又差,上次如果唔係我及時出手,你真係覺得你可以全身而退?」

「呃......」我竟無言以對

「唔該一陣有咩唔好認叻,有咩就即刻話我知」

「好!」

突然我想起一件重要的事!

「大鑊!我啊大臣哥死咗係辦公室,啊狗又以為係我殺啊大,咁我依家出去實比人追殺㗎喎!」
道士大叔個名叫九叔係想致敬林正英佢係多部殭屍片入面都叫九叔
lm
好睇!支持!LM
「天航!唔洗驚啊~上次你走咗之後我將閉路電視整壞曬,同埋......佢地都比我嚇到有少少精神失常」原來葉靈幫我解決這問題~而且她說到最後還吐了一下舌頭,又是那個心跳的感覺

「咁就冇咩大問題啦~唔該葉靈」

「咁行得啦嘛?」九叔撓著手

「行得行得」我連忙說,否則一會又被偷襲

原來九叔住的是象山邨,這條邨老人家比較多,而且周遭都是比較空曠的地方,附近有一所中學,深夜基本上不會有什麼人,難怪那天打得那麼激烈都沒有人出來看熱鬧

我們坐紅色小巴在荃灣川龍街那邊下車,好快就走到荃新天地

「依到就係葉靈出事嘅地方?」九叔問

「係啊」我答

「好,我地依家入去睇下」九叔推門入去

「嗯...依到的確有唔少孤魂,樓上應該有過十隻怨魂聚集,陰氣極重」九叔嚴肅的說

「九叔叔!佢地好似聽唔到我講野咁啊,完全冇反應」葉靈說

「奇怪...佢地唔似普通孤魂,但我又講唔出有咩問題,你地兩個要小心啲」九叔在思考著,突然!他舉起手,作出一個我不明白的動作,自言自語起來,不一會,他臉上出現一個驚訝的表情

「今次應該幾麻煩」他說

「即係點?我咩都睇唔到喎,你地兩個見到啲咩啊」我咽一咽口水

「依到嘅孤魂接近全部都係比殭屍咬死,所以佢地冇咗三魂七魄中嘅三魂,搞到佢地全部冇曬自主意識,只可以終日流連係依到」

「唔係啊嘛?!殭屍?!你講真㗎?」我被九叔的話震驚到

「呃你做咩,今日我地返去先,聽日再嚟過」 九叔認真的說

「好!」我和葉靈同時說

回到九叔家

「依件事唔係講笑,葉靈!我敢肯定你生前發生咩事嘅秘密就係上面」九叔說

「但九叔叔你肯定今日個到有殭屍作祟?」葉靈問

「係!個到嘅陰氣重到連我都未見過」

「咁我地點做?」我問

「我去準備啲架撐,教埋你點用,到時有咩事都可以自保」

「好啊!但依家世界真係有殭屍㗎咩...」我聽到可以自保馬上放鬆一點,但對於這個世界有殭屍,有點疑惑

「你連黑熾靈都見過,有咩係冇可能」九叔沒正面回答我

「天航,我估真係有㗎,第一:今日商場啲孤魂真係好奇怪, 第二:九叔叔冇理由呃我地啊」葉靈道出她的想法

「咁又係」我也唯有接受

「如果你可以好似葉靈咁,就好啦」九叔看着我搖搖頭

我們再次一早起床

「呵~~九叔啊,點解我哋唔夜晚先偷偷地入去啊」我打著「喊露」說

「殭屍嘅力量,唔多唔少都關月亮事,所以最好就朝早去睇睇先」

「其實殭屍係形成?真係好似拍戲咁?」我問

「有啲真有啲假,佢地的確會驚桃木劍、金錢劍、符紙,依啲都可以打傷佢地,但最好嘅方法一定係一劍穿心」

「咁佢地真係飛天遁地?力大無窮?」

「又未至於嘅,依家嘅殭屍有唔同能力,有速度、念力、力量,應該同你想像中嘅好唔同」

「下?仲要有咁多玩法?我以為好似拍戲咁,舉起手跳跳下咁㗎咋......」我驚訝

「呃......你可以咁講,曾幾何時殭屍的確係咁,全身僵硬,毫無感情可言,但由我師公個代開始,你講個種殭屍開始絕跡,取而代之嘅就係現代殭屍,比以前更加難對付,傳播性更快...」

「咁...你師父同其他師兄弟呢」

「冇...死淨我......同一個師兄,其他...全部死於殭屍手下」
「呃......對唔住」我知道自己問太多

「都係往事」九叔一臉慨嘆

「天航,不如我地出發啦」葉靈主動為我打圓場

「好啊好啊」我馬上附和

我轉身背好背包就出發,背包裡放著九叔昨晚教我用的工具:三清鈴、桃木匕首、銅錢、朱砂符紙,這些用具應該都足夠我應付吧

再次來到荃新天地

「航,你過黎」九叔招手

我走到他身旁

「我依家幫你開咗天眼先」

「天眼?!即係陰陽眼?!」我問

「可以咁講,但有少少唔同」

「唔同?」

「陰陽眼就淨係見到靈體,但天眼就可以睇到怨念、邪氣、陰氣,靈體」九叔解釋

「好」我回應

「天上地下,三界六道,觀!」九叔把手指著我的眼,唸出術語

「搞掂啦?」我問

「嗯,但記住!你一陣見到咩都唔好太大反應,如果唔係比人發現我地係嚟查野,就麻煩啦」九叔叮囑我

「收到!」

進入商場後,的確有好多孤魂,它們都沒目標的遊走,雖然我對付過黑熾靈,但始終第一次看到那麼多鬼,也是有點緊張的,我一直尾隨著九叔

荃新天地的分層比較特別,最底層叫地下,第二層叫UG,第三層叫一樓,而中庭在UG

「航,你同葉靈上去中庭先,睇下有冇發現咩古怪,記得有咩都唔好太大反應」九叔要求暫時分開行動

「咁你去邊?」我問

「周圍睇下,問下‘人’,睇下有咩唔妥」九叔說完就轉身離去

「咁我地去中庭先」我看著葉靈說

「好!」

一路上,看到好多孤魂,而商場的顧客在不知情的情況下穿過孤魂們

「成千上萬,到底依到有幾多殭屍啊....」我到處張望

「天航!」葉靈拍一拍我,然後指向天花

天花上籠罩着一大團黑紫色的東西,我也不清楚是什麼,但肯定不會是好消息

「靈,你知唔知係咩嚟㗎?」我問靈

「應該係由唔同嘅邪氣同怨念混合埋一齊」靈回答我,但表情也呆住的

「咁我地周圍行下先,唔好太注意佢地,如果唔係會比人發現」我說

「好啊」

我們在中庭的附近逛了一逛,發現這裡的保安員身上都有著一股強烈的邪氣,這股邪是暗黃的,而我多走一會後,發現保安的眼神全都聚焦在我們身上,甚至已有一個在跟着我們

「靈,你有冇發現有人跟住我地」我小聲的問

「有,但我地咩都冇做,同埋依到咁多人,佢地應該唔會做啲咩」

「啱,我繼續行」

在一個轉彎位後,我和靈加快步伐,然後進入一間商店,成功擺脫那保安,殊不知,我們一步出商店,一個身影阻在我們面前
每日一推
「先生你好,我叫段一凡,係依個商場嘅經理,因為我有幾位保安同事見先生你徘徊左一段時間,又不時周圍望,所以睇下有咩可以幫到先生你」

是一個身穿西裝,文質彬彬,身形高大的男人

「呃...冇咩啊,我周圍行下咋,因為好少出嚟荃灣依邊,所以唔太熟路」我盡量擺脫嫌疑

「哦~咁樣,打擾到先生嘅行程真係唔好意思,非常抱歉」這個段一凡禮貌得有點奇怪

不過也不理那麼多了,現在脫身比較重要,要想辦法會合九叔

「靈,你去搵九叔,叫佢係地下中銀會合」我趁著那經理轉身跟保安說話時,偷偷跟靈說

「好,你要自己小心啊」葉靈說完就走了

「咁我都唔阻住你地做野啦」我說完就轉身離去

「好,先生慢行」段一凡沒阻攔我

我離開他們視線後,馬上尋找出口去會合九叔

「到底嗰個段一凡係咩人,佢好有禮貌,天眼亦睇唔到佢有唔妥,但就硬係隱約間感覺佢有一股不尋常嘅氣場」我邊走邊自言自語

到了出口,推門出去,我踏出一步後發現自己居然還在商場裡面,是我眼花了嗎?!我再試一次,我推門跑出去,但結果是跑回商場裡面....

「咩事啊...又玩咩啊」

我跑到另一個出口,結果也是一樣,怎樣推門出去,也是回到商場,我這時才發現,由剛剛開始整個商場的客人都不見了!

這不是開玩笑...在一瞬間,一整個商場的人都不見了,這不可能啊,這麼大的動作我怎會留意不到,一個一個捉也是不可能,到底剛剛發生了什麼

九叔!現在要先找回九叔,任何人有事他也不會有事,他絕對有能力應付,還有剛剛的段一凡,我感覺他絕不是簡單的人物

一小時過去

「有冇人啊?hello!九叔!靈!你地係邊啊!!」我大呼喊著,一小時前我也認為大聲呼喊是愚蠢的行為,完全暴露自己的行蹤,但我在這商場逛了一小時,也沒看見任何人影...

「有冇人啊!有就應下我啦!」

「呃.....」前方的商店突然有聲音傳出

「係咪有人啊?!」我跑往商店

看到一個女人的身影趴在地上,身旁亦有血跡,我上前看看她,卻發現她正是葉靈!!

「靈!點解會咁㗎!」我把葉靈把抱起,發現她脖子上多了兩個牙洞

她突然張開眼睛,眼珠變成了黃色
加速
我盡力
中意依個故事嘅巴打絲打可以分享比朋友睇下!
多謝支持!!!
加速
多謝支持
她撲向我,露出兩隻獠牙

「靈!你做咩啊!」我推開她

她沒理會我,繼續衝向我,我避開,從背包拿出朱砂符紙和三清鈴,把符紙貼在鈴上,然後搖動鈴,但葉靈聽到鈴噹聲後完全沒反應,不可能啊,已經跟足九叔教我的做法,出了什麼問題啊,但用桃木劍、金錢劍這些用具都會傷害到葉靈啊...

我找找有什麼工具可用時,找到一紮繩,是麻繩般的質料,紅白相間,其中一繩頭還綁着一個小鈴噹,這紮繩上貼著一張紙,上面寫著:「捆仙索,可以綁得住殭屍,希望你用唔著」

看來是九叔出發前放進我袋,我拿出繩索,一手飛向葉靈,她一掌打開,但她沒留意我已在她身後,我用繩打成一圈套在她身上,被套住後,葉靈不斷掙扎,但她每掙扎一次繩索就緊一點,根本擺脫不了,我把她綁在一條柱上,不讓她到處亂跑

「𡃁仔!」這時,九叔突然出現在我身後

我轉身望向九叔,發現他滿身是傷,衣服已破爛不堪,他更用手按著脖子處的傷口,血一直流出

「九叔!」我跑去扶住九叔,他單膝跪下,以桃木劍借力撐住地下,但好快也是倒地了,我想把他扶起時,他捉住我的手

「𡃁仔...我應該走唔到㗎啦,仲有葉靈...佢已經變左殭屍㗎啦!拎把劍去殺左佢,記得一劍穿心...」語畢,九叔的手就鬆開了...

「九叔...葉靈...」我望著蒼白的九叔和仍在發狂的葉靈...我真的不知道怎麼下手,我走到葉靈面前,嘗試喚醒她的理智

「靈,醒啦~唔好訓啦,我係天航啊,你唔認得我咩?你唔係一打開眼就淨係記得我㗎咩?快啲醒啦~我地返屋企啦」

她依然是只懂向我咆吼...

「靈啊,你係到做咩啊?我地仲未查到你點解會死㗎,你甘心咩?快啲同我醒啊!!」說著說著眼淚亦在我眼角流下

我為葉靈解開捆仙索,站在她面前,她沒有向我攻擊,只一直盯著我看,我也不知道她是想起我還是什麼...我只想帶她回家

「靈啊~我地返去啦」說完我就轉身,去把九叔的屍體抬起,當我再回頭時,已看見葉靈正向我衝來,她到我面前我時,舉起手中的劍,正中心臟,好快葉靈就在我面前化成了灰燼...

我的淚已毫無保留的流下,心中的痛無法言喻,我放下九叔,跪在地上,大聲呼喊

「嚟啊!點解唔殺埋我啊!點解啊!點解要我親手殺死葉靈!點解要我望住九叔死係我面前!!你地出嚟啊!!」我絕望的嘶吼

但一直的沒有回答我...整個商場只剩下我一個,除了我所有東西都是靜止的,一片寂靜
好睇!
我躺在地上,正想放棄時,突然聽到一把聲音,是九叔的聲音!!但九叔的屍體就在我面前啊

「航!聽唔聽到?」確實是九叔的聲音

「聽到啊!到底咩事啊?!」

「你比人困左係結界,我同葉靈等極都等你唔到,返去商場又搵唔到你,之後我就係商場啲門口發現到有人落左結界,你依家眼前嘅唔一定係真實」

「唉...你早啲識破,啱啱我就唔洗咁狼狽啦」如果早知道剛剛的是假,就不用那麼麻煩,眼淚也浪費了

「唔好講咁多,有冇受傷?」九叔問

「都冇嘅,小小擦損」

「好,依家你衝破結界,你時間冇多,要快」

「衝破?點衝啊,我識過好多次,出極都係返入商場...」

「話明係結界!點會咁易比你衝到出嚟,你得返半炷香時間,你要係商場搵到一粒紅色嘅石,佢係成個結界嘅主體,搵到佢之後拎張符包住佢,再用捆仙索綁住,另一邊綁住自己條腰,之後我就有辦法救你出嚟」

「你啱啱話我得返半炷香時間,即係幾耐?」

「半個鐘」

「得返半個鐘?商場咁大!點搵啊..」

「知冇時間就唔好咁多野講啦」

「唉..我依家去」

我先到地下那層去找,經過美食廣場,在遠處發現米線陣內有兩隻殭屍,我馬上躲起來,但九叔剛說這裡的事物不一定全是真的,那這兩隻...

我拿出一包紙巾,向他們方向掉去,紙巾穿過了其中一隻殭屍去身體,然後他像幻影一樣消失了,看來是幻象沒錯了

我起身繼續尋找結界石,去了幾間商店都沒有收穫,開始出發去UG找,剛剛從扶手梯上到去就感覺後方有動靜,一轉身就發現剛剛那殭屍已緊貼在我身後,還好轉身轉得及時,我一腳前撐,他就滾下扶手梯了,我馬上跑去中庭那邊,空間比較寬敞,要跑也容易點

觀察了一會,也不見那殭屍有追來的跡象,應該是脫身了

「屌啊,陰鳩我....一隻真,一隻假...唉」我抱怨說

殊不知,才剛說完,那殭屍就出現在我面前

「點啊你,跟住我做咩姐!」我說

他沒回應我,直接衝向我,我拿出捆仙索和桃木劍,相比起上次的黑熾靈,這隻殭屍是十分容易對付,他一下抓擊,我側身一躲,把繩套住他手,一拉!他就倒地,一劍瞄準心臟,中!好快就化成燼,不過在死也作最後反抗,在我腳腕抓了一下,還好我及時發現,傷口沒有很深,只是輕輕擦傷

解決他後我繼續前行,看看手錶,發現剛才這樣耽一耽誤時間,時間只剩下十五分鐘左右!!
每日一推
在我腳腕抓了一下,還好我及時發現,傷口沒有很深,只是輕輕擦傷

有冇人同我一樣!覺得一定有古怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞